Régió

Fülek Losonctamásival karöltve akarja segíteni a járás községeit

Fülek és Losonctamási önkormányzata félmilliós projekt indítását tervezi. Segítenék általa a járás többi települését is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. szeptember 16. 09:15

füleki vár
- TASR-felvétel

Fülek város Losonctamási községgel együttműködve nyújtott be támogatási kérelmet az újonnan alakult Beruházási, Régiófejlesztési és Informatizálásért Felelős Minisztériumhoz, mellyel több mint 474 ezer euróra pályázik. „A közpolitikák fejlődésének és optimalizálásának támogatása a Losonci járás önkormányzatainál“ megnevezésű projekt teljes ráfordításai valójában csaknem félmillió euró nagyságrendűek lesznek, és a különbözetet az önkormányzatok saját forrásokból fogják finanszírozni.

Amint azt Mágyel Andrea, a füleki városháza hivatalvezetője elmondta, a projekt célja a járás egyes hivatalainak kapacitásnövelése, ill. a helyi közigazgatás tehermentesítés általi működésének általános hatékonyabbá tétele. „A projekt megkönnyíthetné az önkormányzatok eredeti és átruházott hatásköreinek ellátását, melyek gyakran áttekinthetetlenek és komplikáltak, ami felesleges terhet ró a hivatalokra.“ Elmondása szerint a projekt fő eleme egyféle közös irodaként működő szakmai munkacsoport létrehozása lesz. „Olyan szakemberek gárdájáról van szó, akik munkakörébe a lehetőségek aktív keresése fog tartozni, melyek által a járás községei támogatásokhoz juthatnak, s akik azt követően segíteni fogják őket a tervezeteik megvalósításában“ – magyarázta a hivatalvezető, hozzátéve, hogy a munkacsoport tagjainak dolga lesz a járás egyes községei stratégiai dokumentumainak elemzése és átdolgozása is. Az egyes községi hivatalok ugyanis nem rendelkeznek elégséges kapacitással arra, hogy mélyebben foglalkozzanak a pályázatokkal. „A támogatások lehívása mögött sok hangyaszorgalommal végzett munka rejlik. A megfelelő pályázati felhívás kikeresésétől, a pályázat előkészítésétől, a kérelem benyújtásától a közbeszerzésen keresztül, egészen a megvalósításhoz kapcsolódó további terjedelmes adminisztrációig. A községek emiatt nem tudják hatékonyan kihasználni az eurofondokat. Éppen ebben az ügyvitelben segítene az újonnan létrehozott csoport, és bízunk benne, hogy ennek köszönhetően sokkal több pénz érkezne a járásba“ – fűzte hozzá.

Amint még elmondta, a projekten belül négy kézikönyv kidolgozását is tervezik, melyek az építési eljárás, a hulladékkezelést hangsúlyozó környezetvédelem és a szociális szolgáltatások területével, valamint az idegenforgalommal és a régiónk fejlesztésében való kihasználásának lehetőségeivel fognak foglalkozni. „A kézikönyvekben foglalt információk áttekinthetőbbé teszik az említett szakterületek bonyolult bürokratikus rendszerét, és megkönnyítik ezáltal a hivatalok munkáját“ – fejezte be, azzal, hogy a projekttől tehát azt várják, hogy átláthatóbbá teszi az egyes eljárásokat, hatékonyabbá válik a hivatalok működése és a közös eljárással újabb pénzforrásokhoz is jutnak a járás fenntartható fejlődése érdekében.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
terhesseg

Ismét két táborra szakadt a koalíció a körvonalazódó abortusztörvény miatt

Niklas-Wilson Sommer

22 éves hátvédet igazolt a DAC

allergia k

Ez a furcsa tünet is figyelmeztethet a parlagfű okozta allergiára

rendőrség illusztráció

Olyan részeg volt a kamionsofőr, hogy a szondát sem tudta megfújni

halál gyertya
Frissítve

Koronavírus: elhunyt a 41. beteg Szlovákiában

Nobel-díj

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.