Fotós édesapja nyomdokain saját sikerekkel (Képekkel)

A nagymegyeri származású fotográfus számára nagyon fontos, hogy megmutassa a természet szépségét (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

A nagymegyeri származású Zuzana Bobkovičová önálló fotókiállítását tekinthetik meg a látogatók a dunaszerdahelyi Csallóközi Népművelési Központ termeiben. A kiállítók az alkotó több, mint negyven képéből válogattak, melyeket egészen december 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A fotókiállítás megnyitóján a művész családtagjai, barátai, ismerősők, olyan, számára fontos vendégek vettek részt, akinek szerette volna megmutatni, hogy ő hogyan látja a világot. Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónője köszöntőjében elmondta, hogy Zuzana Bobkovičová a képeivel egy olyan világot teremtett körénk, melyben megmutatja egy normális, rendes élet és a természet apró csodáit.

„Amint láthatják a képeken, az élet apró részleteit örökítette meg, olyan pillanatokat, melyeket napjainkban fotózott, a covid időszak után, amikor mindannyian bezárva és egymástól elszakítva éreztünk magunkat”

– mondta Jana Svetlovská. Az alkotót édesapja is inspirálta, akinek ezzel a kiállítással is szeretne köszönetet mondani.

„Köszönet Apukámnak, akit évekkel ezelőtt rabul ejtett a fényképezés varázsa. Örülök neki, hogy ezt örököltem tőle. Hálás vagyok a tapasztalataiból szerzett sok értékes tanácsért, melyeknek köszönhetően megoszthatok Önökkel néhány csodálatos pillanatot a kiállított fényképeken keresztül”

– írja édesapja korábbi, kinyomtatott fényképe mellett, ami egy festőállványon fogadja a kiállítóterembe érkezőket.

"Köszönet Apukámnak, akit évekkel ezelőtt rabul ejtett a fényképezés varázsa" - írja édesapja korábbi, kinyomtatott fényképe mellett Zuzana Bobkovičová (A szerző felvétele)

„A hetvenes években kezdtem el fotózni, akkoriban még nem volt színes fényképezés. Elvégeztem egy három éves fotós tanfolyamot, aminek a végén bizonyítványt kaptunk. Természetfotókat is készítettünk, a társasági események közül pedig inkább az iskolai rendezvényeket örökítettük meg. Akkoriban ha egy képünket elfogadtak egy fotókiállításra, akkor kaptunk érte tíz fényképpapírt, amikre aztán később fotóztunk”

– emlékszik vissza Zuzana édesapja, Jozef Bobkovič, aki a könnyezve hallgatta végig lánya kiállításmegnyitóját.

Szülei és családja is büszkék a tehetségére (A szerző felvétele)

Zuzana Bobkovičová az AMFO amatőr fényképészek versenyén tűnt fel először még 2021-ben, ekkor második helyezett lett a fekete-fehér fénykép kategóriában. 2022-ben már első helyezett lett két kategóriában is, fekete-fehérben a harmadik, és még különdíjjal is kitüntették. Idén a Népművelési Központ kiállításszervezője, Dagmar Madarásová felkérte egy önálló fotókiállításra, amire több, mint 40 képet küldött be.

„Idén már másodszor jelentkeztem az AMFO-ra, és azt gondoltam, hogy a képeimért kell visszajönnöm, amikor behívtak. Akkor kérdezték meg, hogy volna-e kedvem egy kiállításhoz és hogy van-e 40 képem. Ez életem első kiállítása, nagy öröm van most bennem. Köszönettel tartozok mindazoknak, akik eljöttek”

– mondta meghatottan Zuzana Bobkovičová.

"Képein az élet apró csodáit örökíti meg" - mondta Jana Svetlovská (A szerző felvétele)

„Már hét éve fényképezek, de az utóbbi három év volt az, amikor a legaktívabb voltam. Ami annyit jelent, hogy minden nap van a kezemben fényképezőgép. Az ember- és rendezvényfotózással szemben jobban szeretem a magányos elvonulást. Amikor fáradt vagyok, vagy azt érzem, hogy sok a gondom, vagy amikor egyszerűen csak másra vágyom, akkor fogom a gépem és kimegyek a természetbe. Érdekes, hogy amikor szomorú vagyok vagy fáradt, akkor sikerülnek a legjobb képek. Ebben az állapotomban vagyok képes leginkább meglátni azt a szépséget, azt a jót, ami nekem épp hiányzik. A kedvencem a természetfotózás, szeretem azokat a pillanatokat elkapni, amik egyszeriek és megismételhetetlenek. Azt hiszem, hogy ez egy nagyon nehéz feladat. Rendezvényeket csak akkor fotózok, ha külön felkérnek rá. Ilyenkor a legjobban a főzőversenyeket szeretem, ahol az ételekben és az alapanyagokban ugyanúgy megfigyelhetem a mikrovilágot, ahogy a természetben, a harmatot, az esőcseppeket, a bogarakat, vagy épp a madarak életét. Autodidakta módon tanultam fotózni, de szerencsés helyzetben vagyok, mert édesapám azóta is rengeteg jó tanáccsal lát el”

– mondta Zuzana Bobkovičová.

"Érdekes, hogy amikor szomorú vagyok vagy fáradt, akkor sikerülnek a legjobb képek" - mondta a fotográfus (A szerző felvétele)

Zuzana Bobkovičová nem csak a fotókedvelő, természetszerető közönséghez szól, hanem azokhoz is, akik most ismerkednek a fényképészettel. A kiállításához írt köszöntőjéből megtudhatjuk, hogy a falakon szereplő művek az utolsó három év munkái és fotózásra is biztatja azokat, akiket érdekel ez a varázslatos világ.

„Ha épp azok közé tartozik, aki most mint kezdő fotográfus próbálja felfedezni ezt a szép hobbit, engedje meg, hogy bátorítsam, kívánjak jó fényt, stabil kezet, sok türelmet, de főleg, hogy sikerüljön minden fényképbe becsempészni önmagát. Igyekszem minden felvételbe belerejteni a pillanat egyediségét. A világ szépségét próbáltam Önöknek megmutatni úgy, ahogy én látom: teljes szépségében, eredetiségében, sokféleségében és színességében. Ha ez sikerült, és akár csak egy is a kiállított képek közül megszólította Önöket, már megérte, hogy elkezdtem fényképezni”

– írja Zuzana Bobkovičová.

Kellemes gitárkísérettel emelték a megnyitó hangulatát (A szerző felvétele)

Az alkotások 2022. december 20-ig megtekinthetőek a dunaszerdahelyi Csallóközi Népművelési Központ kiállítótermeiben.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!