Régió
Špánik: Minden településnek olyan vezetője van, amilyet megválaszt  - Képarchívum

Fokozódik a feszültség Kétyen, leváltanák a polgármestert

Gulyás Zsuzsanna

2018. február 22. 19:38

Kéty | Kétszázan írták alá a polgármester leváltását indítványozó petíciót a hatszáz lelket számláló Kétyen.

Az ügy kimenetelét azonban nehéz megjósolni. A polgármester ugyanis még mindig nem adta át a képviselőknek azt a nekik címzett borítékot, amely a leváltásával kapcsolatos petíciót tartalmazza. Vladimír Špánik, a Szlovákiai Városok és Falvak Polgárai Szövetségének (ZOMOS) elnöke szerint a kétyi eset nem egyedi.

Az önkormányzat legutóbbi ülésére a polgármester rendőröket hívott arra utasítva őket, ürítsék ki a termet, ahol az a testületi ülés zajlott, amelyen a képviselők egyebek mellett azokat a határozatokat hagyták jóvá, melyeket a polgármester korábban megvétózott. Ezek a határozatok az óvoda, az iskola és a sportegyesület zavartalan műkö-dését garantálják.

Borítékolható a cirkusz

Kétyen az önkormányzati ülések a legutóbbi választások óta rendkívül feszült hangulatban zajlanak. Négy éve a polgármester-választást 187 szavazattal független jelöltként Molnár Péter nyerte meg. Az MKP színeiben induló Hajdú Árpád 135 szavazatot kapott, a függetlenként induló Farkas Attilára 92-en, Gubík László független jelöltre 11-en voksoltak. Mikus Irén korábbi polgármester nem indult a posztért, de képviselőként tagja lett a testületnek. Vele együtt három MKP-s, három hidas és egy független képviselője lett az önkormányzatnak, ami időközben módosult. Jelenleg a falunak három MKP-s, két hidas és két független képviselője van. Az, hogy kemény négy év vár a falura, röviddel a választások után borítékolható volt. A polgármester első intézkedései között megszüntette az egyházi óvoda és iskola meghatározatlan időre szóló bérleti szerződését, ami hatalmas felháborodást váltott ki a szülők körében. Az intézkedés ellen az egyház, az MKP és a Híd is hiába tiltakozott. Az egyházi óvoda és iskola megtartásáért vívott harc állóháborúvá fajult.

Mindenki jót akar?

A testület döntő része azt szeretné, hogy az óvoda és az iskola fenntartója a református egyház maradjon. Azt, hogy a polgármester mit szeretne, csak találgatni lehet. Nyáron feszítővassal tört be az óvoda épületébe, hogy beengedje az ablakcserére kirendelt munkásokat. Arra hivatkozott, hogy az épület halaszthatatlan felújításra szorul. Az óvodának végül szeptemberben költöznie kellett. Jelenleg a parókia épületében működik. Decemberben a polgármester az iskola épületéhez rendelt munkásokat. A közegészségügyi szabványokra hivatkozva új emésztőgödröt akart építtetni. A szülők, attól tartva, hogy a téli szünet végére nem fejezik be a munkát és nem kezdődhet el a tanítás, élőláncot alkotva akadályozták meg, hogy a munkások bejussanak a területre.
 

2018. február 17. 19:55

Rendőröket hívott az önkormányzati ülésre a kétyi polgármester

A problémák gyökere

„Sajnos a kétyi eset nem egyedüli, inkább iskolapéldája annak, mi történik, ha olyan mániákus egoista jut hatalomra, aki nincs tisztában az önkormányzatiság alapelveivel. Ezek a polgármesterek nem veszik figyelembe a 369/1990-es törvényt, amely nem tesz különbséget a soros és a soron kívüli ülések között” – nyilatkozta lapunknak Vladimír Špánik, a Szlovákiai Városok és Falvak Polgárai Szövetségének (ZOMOS) elnöke, aki szintén jelen volt azon az ülésen, ahová a polgármester rendőröket hívott, miután neki nem sikerült kiürítenie a termet. „Mivel nem szavaztatta meg a napirend módosítására benyújtott képviselői indítványt, elvesztette az ülés vezetésének jogát. Mivel az alpolgármester sem vállalta a feladatot, a képviselők helyesen tették, hogy maguk közül jelöltek ki egy képviselőt, aki levezényelte az ülést” – mondta Špánik. Elmondta, hogy a Szlovákiai Városok és Falvak Polgárai Szövetségét az elmúlt nyolc évben több tucat hasonló esetben kérték fel, hogy segítsen megoldást találni a vitás szituációkban. A szervezet a jogi tanácsadás és képviselet mellett közvetítő szerepet is vállal. Vladimír Špánik szerint a legtöbb problémát az önkormányzás alapelvének félreértelmezése és az érdektelenség okozza.

Ki nevet a végén?

A kétyi ügy kimenetelét nehéz megjósolni. Az ülésen elfogadott határozatok aláírására a polgármesternek tíz napja van. „Tíz napja van arra is, hogy átadja a petíció hitelesítésére választott bizottságnak az aláírt íveket” – tájékoztatta lapunkat Mikus Irén képviselő. Az ügyészségen egyre szaporodnak a beadványok, a lakosok postaládáiban pedig a levelek. „Nem tudom, mi vezette azokat, akik a falut járják aláírásokra vadászva, de azt tudom, mi lesz az akció lehetséges következménye. (…) Ha nincs kivel tárgyalni, megegyezés sem lehetséges. Ez pedig konkrétan azt jelenti, hogy ha a most folyó aláírásgyűjtés eredményeképp a petíció a képviselő-testület elé kerül, Kétyen június harmincadika lesz az egyházi iskola utolsó tanítási napja” – áll a polgármester által szignózott levelek egyikében

2018. január 30. 18:30

Leváltanák a kétyi polgármestert
Önnek ajánljuk