Régió
Az épületben Márai és a Grosschmid család hozzátartozói mellett más kassai személyiségek, köztük Őry Lajos – Márai kortársa is helyet kaphat   - Képarchívum

Felújítják a kassai Márai-emlékházat

Németi Róbert

2018. február 13. 10:18

Kassa | Néhány hónapon belül újra látogatható lesz a Márai-ház alsó része, év végéig pedig az emeleti lakásokat is megnyitják a nagyközönség előtt.

A Csemadok Kassa Városi Választmánya egy évvel ezelőtt szerezte meg a Mészáros utcai Márai-ház nagyobb részét, a földszinten levő Márai-emlékszoba pedig újra a Nemzeti Kisebbségek Klubja és a Márai Sándor Emlékszoba Polgári Társulás kezelésébe került.

A kassai Csemadok 1991-ben emléktáblával jelölte meg az épületet, majd 1998-ban, kezdeményezésükre – a Kassai Városi Önkormányzat döntése alapján – emlékszobát rendeztek be az épület földszintjén, és megnyitották a kassai Nemzetiségi Kisebbségek Klubját. 2013-ban, amikor Kassa Európa egyik kulturális fővárosa volt, egy fiatal spanyol tervezőt bíztak meg a Márai-emlékszoba átalakításával. Az átalakítás sokak szerint nem sikerült a legjobban, de mivel a projekt öt évre szólt, a polgári társuláshoz csak idén januárban kapta vissza az emlékszoba működtetésének jogát. „A város támogatásával tizenhárom éven át működtettük az emlékszobát” – nyilatkozta lapunknak Filipko József, a polgári társulás alelnöke. A spanyol művész terveit és az átalakítást rengetegen kritizálták, de a hosszú távra megkötött szerződés miatt a polgári társulás keze meg volt kötve. „Január elején sikerült megegyeznünk Kassa főpolgármesterével, aki egyetértett azzal a megoldással, hogy amíg a fenti helyiségek el nem készülnek, a lenti szobát üzemeltethessük” – magyarázta Filipko. A Márai-emlékszoba 2017 májusa óta zárva van. Köteles Szabolcs, a Csemadok Kassa Városi Választmányának elnöke elmondta, ennek egyik oka, hogy az épület lépcsőházában építkeznek.

„A földszinti emlékszobát a polgári társulással karöltve Márai emlékéhez méltón berendezzük, és a felújítás után ismét megnyitjuk” – magyarázta Köteles Szabolcs.

Hozzátette, azért is szeretnék megnyitni az alsó szinten levő helyiségeket, mert a tavaly megvásárolt emeleti lakások, ahol a Márai és családja életét bemutató kiállítás lesz, még átalakításra várnak.

„A két, emeleti lakás szobáiban a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum segítségével emléket állítunk Márai Sándornak és testvérének, Radványi Gézának, a világszerte ismert filmrendezőnek. A legnagyobb probléma a partnerek és a források megtalálása, de év végéig mindenképpen befejezzük a munkát – nyilatkozta lapunknak a Csemadok kassai alapszervezetének elnöke. „A helyiséget valósághűen szeretnénk berendezni. A Márai-örökösök korhű bútorokkal segítenek, de Kassán is van egy-két olyan darab, amit visszavásárolhatnánk. A szakmai vezetéssel Ötvös Anna kassai történészt bízták meg” – mondta Köteles.

2011-től a VisitKošice turisztikai szervezet felelt a hely propagálásáért, de értesüléseink szerint a turistákat nem tájékoztatták megfelelően. Marika Duffeková, a turisztikai szervezet munkatársa lapunknak azt mondta, a nyári szezonban sokan érdeklődtek, de az utóbbi hónapokban egy látogatót sem regisztráltak.

„Ha minden jól megy, még a Márai-emlékünnepség előtt, márciusban megnyitjuk az emlékszobát” – zárta Filipko József.

Önnek ajánljuk