Régió

Felkészültek a távoktatásra

SZENC | Az alapiskola felső tagozatos tanulói és a középiskolások felkészültek a hétfőtől kezdődő távoktatásra. Öröm az ürömben, hogy a buszközlekedésben hetek óta tartó problémák ezzel számukra megoldódtak.
Tornyai Bianka

2021. december 5. 08:00

távoktatás
- pixabay

Hétfőtől ismét távoktatásban tanulnak a szenci alapiskola felső tagozatosai. 

Káosz az utazásban

Jelenleg egyetlen osztály sincs karanténban, mindenki visszatért a tantermekbe, ugyanis két héttel ezelőtt a 13 osztályból 9 volt karanténban. Az iskola tanulóinak és alkalmazottainak az elmúlt hetekben az egész Pozsony megyét érintő járatkiesések miatt sok gondjuk akadt, amely abból adódott, hogy azóta, hogy az Arriva vállalat átvette a buszok üzemeltetését, sofőrhiánnyal küzd. Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatójától megtudtuk, az alsó tagozatos gyerekeket a szülők általában nem engedik egyedül busszal utazni, őket vagy autóval szállítják iskolába, vagy idősebb testvérekkel buszoznak. “Mivel gyűjtőiskola vagyunk, nagyon sok környező településről, ahol nincs magyar iskola, onnan ide utaznak a magyar gyerekek. Az utóbbi napokban olyat is tapasztalatunk, hogy illavai, biccsei vagy érsekújvári jelzésű nyolcszemélyes autó járt a buszok helyett, ami azért is meglepő, mert a gyerekeknek azt tanítjuk, hogy nem szabad idegen autóba beülni. Elsősorban a felső tagozatosokkal volt gond, de ez a távoktatással megszűnik. Ami viszont továbbra is fejtörést okoz, hogy a környező falvakban lakó szakácsnők, vagy a nevelőnő nem tud bejárni. Ahhoz, hogy 13 órakor munkába állhasson, 9 órakor el kell indulnia Diószegről. Kénytelenek az alkalmazottak összefogni és megszervezni, melyik nap ki hozza be őket autóval, mert elméletileg jönnie kell az autóbusznak, hiszen a menetrendben szerepel, de az adott időpontban nem érkezik meg. Nagy teher ez számukra anyagi szempontból is, hiszen az alacsony fizetésből még az autóval való beutazást is ki kell gazdálkodniuk” - fejtette ki. Lapunknak elmondta, hamarabb értesültek arról, hogy jövő héttől a buszjáratok a szünidei menetrend szerint közlekednek, mint hogy megkapták volna az értesítést a távoktatás bevezetéséről, hiszen már a buszmegállókban korábban kiplakátolták a menetrendváltozást. 

Sietős Mikulás

A lezárás miatt az igazgatóság úgy döntött, pénteken megszervezik a hétfőre tervezett mikulás napi ünnepséget. “Rendkívül rugalmasnak kell lennünk, ez az, ami nagyon fárasztó. Egyik napról a másikra kell komoly döntéseket meghozni, új rendszert felépíteni, amely megfelel az aktuális követelményeknek, de nincs más választásunk, így élünk másfél éve. Nagyon elszomorító, hogy a mostani kisgyerekek nem fogják tudni, mi az erdei iskola, milyen a sítanfolyam, az osztálykirándulás. Húsz éve minden évben a karácsonyi vásár volt a legnagyobb esemény, ez is kimarad az életünkből. Megpróbáltuk az udvaron, csak a szülők részvételével megszervezni, mert nekik is szükségük lenne a közös programokra, de a veszélyhelyzet miatt végül azt is le kellett fújni. Mi még emlékszünk az iskolai rendezvények hangulatára, de sajnos a gyerekek nem tudják azokat átélni, nagyon sok minden kimarad az életükből” - tette hozzá Matus Mónika.

Kerékpárral az iskolába

A szenci Közös Igazgatású Magyar Tannyelvű Iskola igazgatója, Kontár Zsuzsanna arról számolt be, hogy jelenleg teljes létszámmal üzemelnek, a héten minden osztály fokozatosan visszatért a karantén után. A hétfőtől kezdődő távoktatásra felkészültek, mivel több osztály volt már karanténban, kipróbálták az online oktatást, illetve a tavaly bevált eszközökkel folytatható a tanítás. “Senkinek nem jó ez a megoldás, sokkal jobb a jelenléti oktatás, de nem tehetünk ellene semmit. Szerencsére október végéig egyetlen pozitív koronavírusos esetünk sem volt, eddig összesen 8 fertőzést regisztráltak a diákjaink körében” - tudtuk meg az igazgatótól. A megyei buszközlekedésben kialakult problémák elmondása szerint csak részben érintették a középiskolát. “A nappali tagozatosok létszáma 122, nagyjából a kétharmaduk óvodapedagógia és nevelő szakon tanul. Többségében messzebbről érkező diákok, akik kollégiumban laknak, őket nem érinti a buszjáratok kiesése. Minden osztályban van azonban néhány beutazó diák, akiknek ez gondot okoz. Őket családtagok, rokonok, ismerősök hozzák be, de olyan is előfordult, hogy sokáig hiába vártak a buszra, ezért visszafordultak. Egy zonci kolléga kénytelen volt kerékpárral munkába járni, és nagy valószínűséggel ezért került két hete betegállományba, mert az időjárás nem kellemes a biciklizéshez. A kollégák többsége egyébként autóval utazik. Egy boldogfai tanárunk minden nap 17 óráig vár a buszra, vagy szintén kerékpárral jár, ha az időjárás megengedi” - mondta el Kontár Zsuzsanna.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

OP+, OP, OTP – hova mehetünk? Újabb engedmények az oltatlanoknak!

A nyugdíjas férfit és az őt vigyázó gondozót a hegy tetején található kilátó közelében lelték meg

Gondozójával tévedt el egy nyugdíjas férfi a kassai Várhegyen

Andrej Kiska

A NAKA vádemelést javasol a Kiskát érintő adóügyben

Boris Kollár
Frissítve

Az ellenzék a koalíciót bírálja, amiért közülünk senki nem jelent meg Kollár kerekasztal-beszélgetésén

rendőrség

Elhitte, hogy 2 millió eurót nyert – 8 ezret kicsaltak tőle

Boris Johnson

Johnson: „Nekem senki nem szólt, hogy a parti szabályellenes volt”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.