Régió

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Dunaszerdahely/ Ollétejed | Mintegy hatvanan vettek részt azon a lakossági fórumon, amelyet a helyi gumifeldolgozó, a városrészben terjedő gázszag és a levegőben azonosított káros anyagok miatt hívtak össze ma délután. Feljelentést tesznek a Dron Industries ellen.
Bartalos Éva

2019. augusztus 21. 19:00

Az ollétejediek két éve küzdenek a gumifeldolgozó ellen, szerintük ugyanis a gyárból származó káros anyagok miatt élhetetlen a városrész. Az anyagok jelenlétét több mérés is igazolta. Július 22-én vett levegőmintákat a belügyminisztérium nyitrai speciális laboratóriuma, az elemzés több mérgező anyagot is kimutatott a levegőben. A fenolkoncentráció meghaladta a határérték 50 szeresét. A mérési protokollban leszögezik, hogy megalapozott a lakosok aggodalma az egészségükért.

„Az egész Csallóköznek meg kellene mozdulnia, mert a levegőről és a vízről van szó” - mondta a fórumon Ollé Mónika, helyi lakos utalva arra, hogy a környékbeli falvakban is érezhetik a szagokat, mégis csak néhány tucat helyi jelent meg a kultúrház udvarán megtartott egyeztetésen.

Dunaszerdahely önkormányzata közigazgatási eljárás elindítását kezdeményezte a környezetvédelmi felügyelőségnél a júliusi mérésekre alapozva.

„Várjuk a választ a beadványra, azóta még egy mérést elvégeztek, ennek még nincs meg az eredménye” - tette hozzá Karaffa Attila alpolgármester.

Az egyeztetésre a gyár vezetőit is meghívták, de a Dron képviselői nem vettek részt a fórumon. A lakosok augusztus 29-re tüntetést szerveznek a gyár elé. Ollé Mónika szerint az illetékes hivatalok előtt is gyülekezniük kellene. „Két éve egy helyben toporgunk, csak azt értük el, amiért mi kilincseltünk” - folytatta Ollé Mónika. „Nem tudunk kiutat, két év alatt nincs változás” - tette hozzá Ollé Lajos, a fórum egyik szervezője.

tejed

A lakosok arról is beszámoltak, hogy csukott ablaknál alszanak az elviselhetetlen bűz miatt, kifogásolták, hogy az eddigi fejlemények ellenére még mindig működik a feldolgozó. 

Farkas Gergely a gyár ügyvezető igazgatója korábban kétségbe vonta a júliusi mérés eredményeit. Morvay György a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője azt mondta, hogy mindent megtesznek az emberek egészségének védelméért, de büntetések kiszabása helyett a probléma megoldását keresik.

 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+3
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Autóba hajtott, majd elaludt a részeg sofőr

Danko pénteken jelenti be az alkotmánybíró-jelöltek választásának időpontját

Színes koncertkínálat a fővárosban

Még idén ősszel kizöldül Galánta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?