Régió
Menekülés közben megrongálták az utcában álló autókat és a helyszínre érkező járőrkocsit - Rendőrségi felvétel

Feladta magát a férfi, aki az apaji lövöldözés után megfenyegette a rendőröket

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. december 17. 10:10

Apaj/Pozsony | Röviddel a pénteki apaji lövöldözés után valaki életveszélyesen megfenyegette a rendőröket. „Egy férfi autóval érkezett a helyszínre és azt kiabálta, megöli a rendőröket azért, amit tettek, majd elhajtott” – mondta Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány az eset után azzal, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az illetőt letartóztassák.

A férfi szombaton feladta magát a galántai rendőrségen. A 26 éves Matúš Š. ellen hatósági személy elleni verbális támadás ügyében indult eljárás.

A rendőrséget pénteken hajnali fél négy körül riasztotta egy lakos, mert azt látta, hogy két férfi megpróbál feltörni és ellopni egy személygépkocsit. A Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság két járőrkocsit küldött a helyszínre. A tettesek a rendőrök megérkezése után autóval próbáltak elmenekülni; a rendőrautó és az utcán parkoló gépkocsik között törtek utat maguknak úgy, hogy közben kitörték a rendőrautó elülső ajtaját. Az egyenruhások azután nyitottak tüzet a menekülő gépkocsira, hogy az harmadszor hajtott neki autójuknak.

Miután a tettesek az autóval utat törtek a rendőrségi autó és az utcán parkoló gépkocsik között, mintegy 20 métert tettek meg, majd belehajtottak egy családi ház kerítésébe. Az egyik férfi ezt követően kiesett az autóból, s a földön maradt. „A sofőr még megpróbálta átugrani a kerítést, majd a földre feküdt, valószínűleg a sérülése miatt és megadta magát” – számolt be az esetről Gašpar. Bár a rendőrség azonnal a helyszínre hívta a mentőket, az egyik sérült életét már nem tudták megmenteni.
A sofőr, a 42 éves Ján G. súlyos fejsérülést szenvedett, és nem sikerült újraéleszteni, tettestársa, a 34 éves Martin K. könnyebben sérült meg, a fejét súrolta az egyik golyó.  Mint később kiderült, a rendőrök a bankautomaták kifosztására szakosodott hírhedt maffiacsoport tagjaira nyitottak tüzet; az akció során elhunyt személy ráadásul a bűnbanda főnöke volt – tájékoztatott az országos rendőrfőkapitány.

Gašpar nem tudta megmondani, pontosan mennyi lövést adtak le a rendőrök az akció során, ám valószínűsíthető, hogy nemcsak az autóra céloztak, hanem a személyekre is.

„Az én véleményem szerint ebben az esetben jogosan lőttek rá a tettesekre, mert önvédelemről volt szó, ám a bevetés kiértékelése a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztályának a feladata, amely már vizsgálja az ügyet”

– mondta Gašpar.

A rendőrök az elmúlt hónapokban többször próbáltak lövésekkel leállítani menekülő autókat, júniusban egy ilyen éjszakai üldözés egy a gépkocsi hátsó ülésén utazó ártatlan 17 éves fiú életébe került. 2016 augusztusában 19 lövést adtak egy menekülő autóra, amelyben négy fiatal nő ült. A 21 éves sofőrt mellkason találta el az egyik töltény, miután megállt az autóval és kiszállt, a rendőrök a földre rántották és összerugdosták. 2013 júniusában egy ugyancsak huszonéves fiatalokat szállító autóra lőttek rá, mert az autó korábban egy bűnöző nevére volt írva, s azt hitték, most is ő vezeti. A belügy végül kártérítést fizetett a fiataloknak, s térítette az autón keletkezett kárt is. (béva, dem, TASR)

Önnek ajánljuk