Régió
Képarchívum - Peter Miso (Plus Jeden Deň)

Etikai kódexet fogadtak el a képviselők az átláthatóság növelése érdekében Füleken

TASR

2018. március 12. 19:49

Fülek | A losonci járásbeli Füleken a város képviselői márciusban egy új etikai kódexet fogadtak el, amely a jobb átláthatóságot hivatott szolgálni. Kovács Klaudia, a város szóvivője szerint a füleki önkormányzat egyelőre az egyetlen a tágabban vett régión belül, amely egy ilyen dokumentumot fogadott el.

„Az etikai kódex azokat az alapvető etikai elveket és viselkedési normákat határozza meg, amelyeket elvárhatunk a megválasztott képviselőktől a kötelességeik teljesítése során. Egyúttal a lakosokat is értesíti ezekről a normákról”

– közölte Kovácsová azt is hozzátéve, hogy a kódex a bonyolult és homályos helyzetek megoldásának a megkönnyítését is szolgálja majd, valamint hozzájárul a konfliktusok megelőzéséhez. 
 

2018. február 16. 18:04

Losoncig négysávos, Rimaszombatig és Rozsnyóig kétsávos lesz az R2-es

Elmondása szerint a kódex elfogadásában a 2015-ben jóváhagyott rendelet is szerepet játszott, amely a városi költségvetésből kifizetett támogatások odaítéléséről szól. Ez a városi képviselőknek egy olyan nyilatkozatát tartalmazza, amelyben elfogadják a támogatás odaítélésének bizonyos elveit. Elsősorban olyan esetekről van szó, amelyekben a képviselők vagy a közeli hozzátartozóik olyan szervezetek képviselői szervéhez tartoznak, amelyek támogatást igényelnek a várostól.

„Ilyen esetben, hogy megelőzzük az érdekellentéteket, meghatároztuk, hogy a képviselő vagy a városi tanács tagja elhagyja a termet a szavazás előtt, és nem vesz részt a szavazáson” – magyarázta Kovácsová.

A harmadik dokumentum, amely szintén az átláthatóságot szolgálja, a városi alkalmazottak kódexe. Ezt még a képviselői ülés előtt hagyta jóvá Agócs Attila, a város polgármestere.  

Önnek ajánljuk