Régió

Erdélyi-domborművet avatnak Nagykaposon

Erdélyi Jánost ábrázoló dom-borművet helyeznek el az Ung-vidék központjában működő magyar közösségi ház homlokzatán.NagykaposGabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnökének tájékoztatása szerint idén emlékeznek a város híres szülöttje halálának 150.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 22. 18:00

Erdélyi Jánost ábrázoló dom-borművet helyeznek el az Ung-vidék központjában működő magyar közösségi ház homlokzatán.

Nagykapos

Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnökének tájékoztatása szerint idén emlékeznek a város híres szülöttje halálának 150. évfordulójára, a domborművet, Túri Török Tibor keszthelyi szépmíves mester alkotását az Erdélyi János Napok keretében leplezik le. Az ünnepségre meghívták Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat, a magyar Ország-gyűlés volt elnökét, Herczegh Melindát, az ugyancsak nagykaposi születésű jogtudós, Herczegh Géza Gábor özvegyét, a város díszpolgárát, valamint Erdélyi János leszármazottait is. A magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával felújíthatják az épület előtti teret is, amit szintén az Erdélyi János Napokon adnak át.

Az Erdélyi János-ünnepségek hagyománya egyébként Nagykaposon némi kihagyással 120 esztendős. Az első ilyen megemlékezést a városban a költő születésének 80. évfordulója alkalmából 1894 szeptemberében a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság szervezte. Akkor emléktáblát helyeztek el a református templom falán. A második jelentős megemlékezést Erdélyi János halálának 40. évfordulója alkalmából 1908 februárjában rendezték Nagykaposon, majd a költő születésének 100. évfordulója tiszteletére 1914-ben szintén hasonló rendezvényt tartottak. 1964 óta az Erdélyivel kapcsolatos megemlékezéseket évente meg-tartják Nagykaposon. A költő nevét egyebek mellett az énekkar és a helyi magyar tanítási nyelvű alapiskola is viseli, mely előtt szobrot is állítottak a néprajztudós tiszteletére. Erdélyi unokái, T. Erdélyi Ilona irodalomtörténész és Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató rendszeres vendégei voltak a nagykaposi ünnepségeknek. 2016-ban a költő és néprajztudós művének, a Magyar népköltési gyűjtemény első megjelenésének 170. évfordulója alkalmából emlékévet hirdettek. Mivel az Erdélyi János Vegyes Kar 2016-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, a városban kórustalálkozót tartottak. Később kötet is megjelent Demjénné Kovács Erna szerkesztésében, amely a mai kor emberei számára is érdekes és érthető formában közzétett válogatást tartalmaz Erdélyi néprajzi gyűjtéseiből.

Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?