Régió

Emléktábla a beneši törvények miatt meghurcoltaknak Érsekújvárban

Érsekújvár | Ökumenikus istentiszteletet tartanak és emléktáblát avatnak ezen a héten, szombaton 10 órakor a beneši törvények miatt meghurcoltak tiszteletére Érsekújvárban. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke, az emlékünnepség védnöke Klein Otokár, Érsekújvár és Molnár Attila, a magyarországi Komárom polgármestere. Ugyanezen a napon 14 órakor avatják fel a vasútállomás előtti téren a bombázások áldozatainak emlékművét.
author
Száz Ildikó

2022. október 4. 17:15

Érsekújvár
- Száz Ildikó felvétele

Ökumenikus istentisztelet

A Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplomban Ďurčo Zoltán a nyitrai egyházmegye magyar hívekért felelős püspöki helynöke, és Sasák Attila református lelkész celebrálja az ökumenikus istentiszteletet. Az emléktábla ökumenikus megáldásán, felszentelésén rajtuk kívül részt vesz Nagy Attila Ákos, szőnyi református lelkész és Milus Ferenc ácsi római katolikus plébános. Az emlékünnepségen közreműködik Ozsvald Damján gitárjátékkal és Novák Mónika szavalattal, majd Prohászka Marcell kitelepített emlékezik vissza a hányattatás időszakára lánya tolmácsolásában. A rendezvény szervezője a Kecskés László Társaság kulturális, hagyományőrző egyesület. Kecskés László a hét évi katonaság, a másfél évig tartó hadifogság, a kitelepítés, az ÁVH-felügyelet testi-szellemi tragédiáinak túlélése után igazi hivatását Komárom kulturális életének felvirágoztatásában találta meg, nevéhez helytörténeti könyvek fűződnek és múzeumalapítás. Az érsekújvári megemlékezést szervező egyesület Komáromot a kitelepítés emlékvárosának tekinti, visszaemlékezéseket gyűjtöttek, emlékhelyet alakítottak ki, melyet 2004 szeptember 25-én avattak fel a Monostori erőd területén.

Fehérlaposok Érsekújvárban

2014-ben Érsekújvárban is bemutatták a Fehérlaposok című rockoperát, melyet a Kecskés László Társaság felkérésére a Magyarock Dalszínház vitte színre. A mű a második világháborút követő 1947-es felvidéki kitelepítés tragikus történetét dolgozza fel, a kitelepített családok visszaemlékezései alapján. Érsekújvárban eddig a református templom melletti parkban kihelyezett emlékoszlopnál tartottak megemlékezéseket, a kommunizmus áldozatainak állított kopjafát Buják Vince, néhai tardoskeddi fafaragó készítette és 2008-ban helyezték ki a parkba. 2021-ben valaki szándékosan meggyújtotta a kopjafát, ezért felújításra szorult. Érsekújvárban is számos családot érintett a kitelepítés, a meghurcoltatás. Strba Sándor helytörténész Érsekújvár történetét feldolgozó trilógiájának harmadik kötetében külön fejezetet szentelt a jogfosztottság éveinek, az 1945-48 közti eseményeknek, a szlovákiai magyarság csehországi deportálásának, a Magyar-Csehszlovák Lakosságcsere Egyezménynek, illetve annak, hogyan élték meg a kitelepítést az érsekújváriak. „Az Érsekújvárról kitelepített családok száma 295 volt, köztük 132 olyan személy, akik az érsekújvári földterület 45 százalékán gazdálkodtak. 1947. május 21-én kezdődött a magyarok kitelepítése Érsekújvárból. Az első, 7252-es számú vonatszerelvény 74 vagonnal pénteken hajnali 2.50-kor hagyta el az érsekújvári állomást” – olvasható Strba Sándor hiánypótló könyvében. Érsekújvárra Békéscsabáról jött az áttelepültek első csoportja 1947 májusában, összesen 244 család. Az első transzport május 24-én érkezett, tudjuk meg a helytörténész összefoglalójából, mint ahogy azt is, hogy „a kitelepítésnek megrázó lélektani hatása volt, félelem lett úrrá lett az embereken, mélyen beépült a tudatukba. Fél évtizedes világégésen voltak túl, és újabb keserűség zúdult a nyakukba.”

Emlékmű a vasútállomásnál

Október 8-án szombaton az érsekújváriak a kora délutáni órákban avatják fel a vasútállomás előtti téren a bombázások áldozatainak emelt emlékművet is. A Háromhidak Polgári Társulás kezdeményezésére készült az emlékmű. Érsekújvár azon városok egyike Közép-Európában, amely a II. világháború alatt a legnagyobb károkat szenvedte el. Háromszor bombázták a várost, Érsekújvárra 817 tonna RDX bombát dobtak le. Az érsekújvári lakosok korábban petíciót indítottak egy új emlékmű állításáért, amelyben arra hivatkoztak, hogy a bombázások idején több mint négyezren haltak meg, és az áldozatok többsége érsekújvári lakos volt. Az elhunytak közt akadtak magyar és német katonák, ukrán nők és gyerekek. Történelmi források szerint Érsekújvárnak 1940-ben 23 306 lakosa volt, és 1945-re csak 13 400 maradt. A vasútállomás előtti emlékművet szombaton 14 órakor leplezik le.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.