Régió

Elkészült a szlovák nyelvű tábla

Alsócsitár. A helyi községi hivatal falán július vége óta már szlovák nyelvű emléktábla is emlékeztet arra, hogy egykor itt gyűjtött népdalokat a neves magyar zeneszerző, Kodály Zoltán.
ÚJ SZÓ ONLINE

2006. augusztus 11. 10:00

A Csáky Pál hivatalának támogatásával készült magyar emléktáblát tavaly augusztus 27-én leplezte le František Tóth szlovák kulturális miniszter, magyar kollégájával, Bozóki Andrással együtt.

Már az avatást követő héten tiltakozott a községházán Ján Kovarčík, a HZDS nyitrai kerületi elnöke, hogy a táblán csak magyar szöveg olvasható, majd a magát publicistának és történésznek valló František Jablonický figyelmeztette a kultu-rális tárcát a „nemzetközi botrányra”.

Levelére a minisztériumból azt válaszolták, a kizárólag magyar szövegű tábla elhelyezésével az alsócsitári önkormányzat megsértette az 1995-ben jóváhagyott nyelvtörvényt, és ezt a jogellenes állapotot mihamarabb meg kell szüntetnie. A szlovák tábla azonban bő fél év elteltével sem készült el, és nem is hiányolta senki – kivéve az alsócsitári képviselő-testület egyik tagját, Zita Matejíčkovát, aki a minisztériumban és az ügyészségen is feljelentette a helyi polgármestert. Az előbbi helyen a szlovák nyelvű tábla hiánya miatt emelt kifogást, az utóbbinál a magyar táblára költött kétszázezer koronát sokallta. Feljelentése nyomán még júniusban ellenőrzést tartott Alsócsitárban a kulturális minisztérium két munkatársa, és azonnal elrendelték, hogy a magyar tábla fölé ugyanolyan márványból, ugyanannak a szövegnek a szlovák változatával helyezzenek el egy másik táblát. Az esetleges félreértéseket elkerülendő, a minisztériumi munkatársak még a magyar szöveget is lefordították, és a helyszíni szemléről hivatalos jegyzőkönyvet vettek fel. A szlovák nyelvű tábla a megadott határidőre el is készült, július utolsó napján helyezték el a községháza falán, és erről a kulturális minisztérium illetékes osztályát is értesítették. Hašúk Pál polgármester szerint a Matejíčková által gerjesztett táblabotrány már az önkormányzati választási kampány része.

A magyar tábla árának, illetve az arra szánt pénz elköltésének ügyében még mindig tart a rendőrségi vizsgálat. (vrabec)

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?