Régió

Egymásra mutogatás az önkormányzati ülés meghiúsulása miatt

Érsekújvár | Semmiben sem tudtak egyetérteni a képviselők, már az önkormányzati ülés első tíz percében nyilvánvaló volt, hogy az október 28-án délre összehívott ülés meghiúsul.
Száz Ildikó

2020. október 30. 13:11

Császári-királyi lovarda

Határozatképes lett volna az érsekújvári képviselő-testület, csak három személy hiányzott az ülésről, ám a képviselők sem az eredetileg beterjesztett programot, sem a módosításokat nem hagyták jóvá. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere végül javasolta, hogy a testület tagjai egy új időpontban találkozzanak. Az ülés kezdetén Peter Podbehlý módosító javaslatot terjesztett be és kérte, hogy egy későbbi időpontban tárgyaljanak a szemétdíjat szabályozó általános érvényű rendeletről. Podbehlý azzal indokolta javaslatát, hogy a módosított rendelet 2021 januárjától lenne hatályos, holott jelenleg még központilag, a parlamentben is tárgyalnak a további lépésekről. A felszólaló ugyanakkor nehezményezte, hogy a hatvankét évnél idősebb lakosoknak semmilyen kedvezményt nem ajánl fel a város, és a beterjesztett városi rendelet alapján egységesen évi 12 euróval emelnék a szemétdíjat. Egy ilyen rendeletről az idősek iránti tisztelet hónapjában nem szeretne tárgyalni. Az eredetileg beterjesztett programot egyetlen képviselő sem hagyta jóvá, hatan ellene szavaztak, a többiek tartózkodtak és Peter Podbehlý módosító javaslata sem kapott kellő támogatást. Már az augusztusi önkormányzati ülésen hosszadalmas, de terméketlen vita kísérte a kommunális hulladék elszállításával, a szemétdíj emelésével kapcsolatos városi rendelet módosítását. A testület ellenzéki szárnya akkor sem szavazta meg az illeték emelését, jelenleg Érsekújvárban évi 23 eurót fizetnek a hulladék elszállításáért. Peter Velecký a városi hivatal pénzügyi osztályának a vezetője elmondta, 2012-től nem emelték a szemétdíjat a járási székhelyen, emiatt a városnak több mint félmillió euró többletkiadása van a szemét elszállításával. Ha minden ezzel kapcsolatos kiadást a város lakosaira hárítanának, akkor évi 43 euró szemétdíjat kellene kérniük, ám a város vezetése évi 35 eurót javasolt az új városi rendeletben. Lukáš Štefánik, Érsekújvár alpolgármestere módosító javaslatban indítványozta, hogy a jelenlegi 23 euróról 29 euróra emeljék az éves szemétdíjat a járási székhelyen, ám a testület ezt az augusztusi variánst is elvetette. A város vezetése az önkormányzati honlapon indokolta meg, miért is hiúsult meg az október végi ülés a császári-királyi lovardában. „Ha a képviselők módosító javaslatot terjesztenek be, ebben az esetben is először az eredeti napirendről kell szavazni. A jelenlévő képviselők közül senki sem hagyta jóvá a beterjesztett, meghívóban is feltüntetett napirendet. Végül a testület sem az eredeti napirendet, sem a módosítottat nem hagyta jóvá. A városi képviselő-testület ülése a jóváhagyott napirend nélkül nem folytatódhat. Klein Ottokár polgármester az ülést megszakította, az ülés folytatásának időpontjáról tájékoztatni fog” – áll a városháza állásfoglalásában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fürdő illusztráció

Meghosszabbítják a beutalót a rehabilitációra

gyógyfürdő

Az orvos által előírt gyógyfürdői ellátás nem kirándulás

áder čaputová

GALÉRIA: Már várja a nagyközönséget a felújított Rákóczi-kastély Borsiban

a
Frissítve

GALÉRIA: Döntetlent játszott a magyar válogatott a világbajnok franciákkal

Bacsfa

A Könnyező Szűz búcsúja – a bacsfai kegyhely

Amit nem lehet elhallgatni

Amit nem lehet elhallgatni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.