Régió

Egy kastély esélye a megújulásra

Losonc | Sehonnan nincs olyan teljes kilátás Losonc városa panorámájára, mint az apátfalui városrész szélén levő dombon épült, romjaiban is szép kastély terasza elől. A Cebrián–Prónay-kastélynak talán most esélye van a megújulásra.
Szászi Zoltán

2020. január 22. 12:30

Losoncapáti
- Szászi Zoltán felvétele

Losonc történelmében két nevezetes nagy eseményről mindenképpen szót kell ejteni. Az egyik az 1451-es Apátfala határában lezajlott ütközet, amelyet Hunyadi János és Giskra hadai vívtak, s amelynek máig vitatott és teljességében még feltáratlan a története. Hunyadi János itt csatát vesztett, részben árulás, részben a szerencsétlen körülmények és a kedvezőtlen terepviszonyok miatt. A másik esemény szintén hadiesemény, és szomorú végű, mégpedig Losonc 1849-es porig való felégetése, kirablása és meggyalázása, amelyet a cári seregek végeztek el. 

Apátfalva érdekességei

Ez után a pusztítás után kellett talpra állnia a városnak és a környéknek. Ami alig két évtized alatt sikerült is, ennek egyik példája a pusztító tűz után 1860-ban felépített pompás kastély Apátfalva szélén, amelyet Cebrián László építtetett. Olykor Prónay-kastélynak is mondják, ami akár igaz is lehetne, hiszen a Prónay-családnak ebben a városrészben két kisebb kastélya – ha romokba is, ha méltatlan állapotban is – de máig áll, sőt ez a legszebb és legnagyobb építmény itt, a Cebrián László-féle kastély, amely lánya révén később Hubay Jenő hegedűművész tulajdona lett. Aki nem mellesleg gőztégla- és cserépgyárat is működtetett a kastélyhoz közeli agyagbányából nyerve az alapanyagot a termeléshez, ahol sok helybelinek adott munkát. 

Cebriánok és Hubayak 

A Cebrián-család neve Füleken is ismert, a losoncapátfalui kastély építtetőjéről sok mást is tudni lehet. Például azt, hogy spanyol származású a családja, grófi rangja volt, teljes nevén Cebrian–Figuerollas Lászlónak hívták. 1823-ban született Pozsonyban. Katonaként lett ismert a neve, 1848-ban a délvidéki szerb felkelők elleni harcokban tűnt ki, majd még ez év októberében a honvédsereghez csatlakozott ezredével. Előbb alszázados, majd a bácskai hadtestben már mint századkapitány vett részt a harcokban. A bácskai Verbászon 1849 januárjában kilépett a honvédseregből, és jelentkezett a császáriaknál. A hadbíróság felmentette, visszakerült a császári hadseregbe, egészen 1853-ig szolgált, ekkor mint főszázados szerelt le. 1856-ban megnősült, Révay Rózát vette feleségül. 1860-ban megépítette a kétszintes, mívesen szép kastélyt, 1870-ben pedig ide született Cebrián Róza, aki Hubay Jenőhöz ment feleségül. Cebrián László főrendiházi tag lett, Losonc országgyűlési képviselője, 1900-ban hunyt el Budapesten, sírja, amely ma védett emlék, a rákoskeresztúri köztemetőben található. 

A kastélyról 

Apátfalva legszebb kilátást nyújtó dombjának tetején ma egy téglalap alaprajzú, délnyugat–északkelet középtengelyes tájolású, két saroktornyában manzárdos, alagsorban elhelyezett kiszolgáló egységes, reprezentatív és lakóhelyiségeket magába foglaló romos kastély áll. Sem ajtó, sem ablak nincs rajta, tetejét is megviselték az elmúlt évtizedek időjárási viszontagságai. Tulajdonviszonyai évtizedekig rendezetlenek, zavarosak voltak, így természetesen senki nem költött egy fillért sem az állagának megóvására. Ami kilopható volt, fém vagy fa, azt ki is lopták belőle. Most mégis valami reménysugár látszik felcsillanni, és mivel rendeződtek a tulajdonviszonyai, ezért 2018-ban állami támogatást is fordíthattak a felújítás megkezdésére. Egyelőre azt látni, hogy az alagsort kitisztították, a szennyvíz- és esővíz-elvezetést elkészítették. Azt nem tudni, az új tulajdonosnak milyen későbbi elképzelései vannak az új tulajdonosnak az épületről. A kastély elhelyezkedése szinte predesztinálja a vendéglátói és turisztikai célokra. Remélhetőleg belátható időn belül ez valóra is válik. Hogy ne pusztuljon tovább ez az érték! 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határ

Péntekig véglegesen eldől, hogy vörös lesz-e Magyarország és Ausztria

időjárás felhős

A derült égbolttól talán, de a kellemes időtől még nem kell búcsút vennünk

koronavírus

Távolságtartás, kézmosás, szájmaszk

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?

Elmarad a nagy zuhanás

Richard Sulík

Sulík a gazdaság lekapcsolása helyett inkább a határok védelmét erősítené

gleccser

Csaknem mínusz 70 Celsius-fok volt az északi féltekén mért eddigi legalacsonyabb hőmérséklet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.