Régió

Egy helyben toporgás Nagymegyeren

Nagymegyer | Rendőri jelenléttel indult a szerda délután tartott képviselő testületi ülés, ugyanis a meghívóban szereplő helyszínen, a Kultúrház nagy előadótermében Lukáš Machala, a Thermal Corvinus fürdő ügyvezetőjének leváltását követelő, valamint a polgármestert, Holényi Gergőt számonkérő transzparensekkel várták a érkezőket.
author
Kürthy Judit

2022. június 30. 20:40

A jelenlévők egyszerre emelték fel a kezüket (a szerző felvétele)
A jelenlévők egyszerre emelték fel a kezüket. - A szerző felvétele

Már a kezdéskor kérdéses volt, hogy melyik teremben rendezik meg az ülést, ugyanis a polgármester felszólította a jelenlévőket, hogy fáradjanak át a szomszédos bálterembe, amire csak nagyon nehezen tudta rávenni a testületet és a lakosokat is. Technikai okokra hivatkozott, és rongálás miatt feljelentést is tett. A kiszálló rendőrök felvették az adatokat a feljelentő, Holényi Gergő polgármester részéről és Győry Károlytól, a nagymegyeri szállásadók szövetségének vezetőjétől, aki annak ellenére vállalta magára adatai közlését, hogy az összes megjelent lakos, aki a plénumra időben megérkezett, együttes kézfeltétellel vállalta magára a transzparensek kihelyezésének tettét.

Győry Károly vállalta magára a transzparensek kihelyezését (a szerző felvétele)
Győry Károly vállalta magára a transzparensek kihelyezését (a szerző felvétele)

Az adatok továbbra sem ismeretesek

Miután elhelyezkedtek a bálteremben, több olyan programpontot érintettek, melyeknek a megszavazásáig sem jutottak el, ugyanis hiányzó információkra hivatkozva levették azokat a napirendről. Felmerült például a Thermal Corvinus fürdő 2021-es évről szóló beszámolója, amiről a vezetőségnek tájékoztatnia kellett volna a testületet.

„Még mindig vannak olyan jelentések, melyek hiányoznak, ezért ezeket nem tudták az éves beszámolójukba beletenni, hogy a felügyelő tanács összeülhessen és leszavazhassa”

– mondta Holényi Gergő polgármester. A fürdő látogatottsági adatai is kérdésesek, állítja Balázs Péter képviselő. Sem az információs irodában az alkalmazottaktól, sem a vezetőségtől nem kaptak pontos tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy pontosan mennyien látogatják az üdülő intézményt. A polgármester írásban kérte az erre vonatkozó kérvényüket, mire ők arra hivatkoztak, hogy ezt már megtették korábban, kérdéseiket egyenesen az ügyvezetőnek címezve, de azóta sem kaptak választ.

„Ha nincsenek pontos számok, a bevétel ismerete is kérdéses. Napi látogatottsági adatokra van szükség”

– teszi hozzá Balázs Péter. Felmerült a partneri szerződések kérdése is, melyet a szállásadóknak ígértek, de a vezetőség még mindig nem készült el vele. Így továbbra sem tudják a pontos feltételeket, nincs ismeretük a lehetséges jövőbeni kedvezményeikről, sem az új beléptető rendszernél esetlegesen felmerülő saját költségekről. Annyit tudnak, hogy a szerződéskötés feltétele többek között az lesz, hogy a szállásadó rendelkezzen adószámmal (IČO). Akiknek nincs, azoknak feltehetőleg nem járnak majd azok a kedvezmények. Összességében a szállásoltatók csupán 20 százaléka rendelkezik IČO számmal.

Nyolc megjelent képviselővel határozatképes volt a testület (a szerző felvétele)
Nyolc megjelent képviselővel határozatképes volt a testület. - A szerző felvétele

A magyarság kérdése

Az ülésen – ahogy korában is – újra és újra megkérdőjeleződött az ügyvezető kompetenciája a termál korrekt irányítását illetően, melyre a polgármester a korábbiakhoz hasonlóan reagált.

„Körbe kell nézni a fürdőben! Meg kell nézni a felújított éttermet, valamint a technikai hibák elhárítását, melyekért a korábbi vezetés a felelős, ugyanis 12 évig elhanyagolta azokat. Voltak csapcserék, pumpacserék, és olyan beruházások, melyeket a mindennapi ember nem lát, de ezek fontos részei az ellátó rendszernek. A nagyobb javítások szeptembertől várhatóak majd, amikor új csöveket fektetünk le”

– mondta Holényi Gergő. Annak ellenére, hogy a szállásoltatókhoz érkező külföldi turisták többsége cseh állampolgár - tapasztalataik szerint legalább 90 százalék -, a helyi magyar nyelvű lakosság is nagy arányban látogatja a fürdőt, viszont a magyar nyelvű tájékoztató táblák még mindig nem kerültek fel, illetve vissza a korábbi helyükre.

„Fontos a magyarság kérdése is. Tudomásunk szerint az éttermekben megtiltották, hogy magyarul beszéljen a személyzet. A magyar táblák is még mindig hiányoznak a fürdő területéről, ami nagyon fontos lenne, ugyanis egy fürdőzőnek tudnia kell, hogy hogyan használja az egyes termálmedencéket, hogy pontosan hány fokos a víz, mi az ajánlott használata, mert ha mondjuk egy szívbetegről van szó, aki az idegen nyelvű figyelmeztetés ellenére mégis belemegy a forró vízbe, az komoly gondokhoz vezethet”

– fejezte ki aggodalmát Sziszák József képviselő. További magyarázatra szólította fel Varga Albin képviselő a polgármestert a fürdő területén elfektetett és már hosszú ideje ott heverő székelykapuval kapcsolatosan.

„Az a fa boltív, ami ott volt a fürdő előtt, az nem székelykapu. Azokat egy bizonyos tematika mentén faragják, megvannak a motívumai, melyeket tartalmaznia kell. Ez a fa boltív nem az. Jelenleg arra várunk, hogy az asztalos, akivel korábban megegyeztünk szakszerűen szétszerelve elszállítsa, lecsiszolja és újrafesse. Az elszállítására előreláthatólag jövő héten kerül sor. Valószínűleg a fürdő bejáratától kicsit távolabb, a sétány felé kerül majd visszahelyezésre, ahol át is tudnak majd sétálni alatta az emberek”

– magyarázta a polgármester.

Megfelelő tájékoztatást és a hibák kijavítását követelik (a szerző felvétele)
Megfelelő tájékoztatást és a hibák kijavítását követelik. - A szerző felvétele

Hangot adtak az aggodalmaiknak

Miután a polgármester és a fürdő ügyvezetője sem jelentek meg a június 8-án tartott szállásadói munkaértekezleten, az összegyűltek úgy döntöttek, hogy kivonulnak Holényi Gergő háza elé, hogy nyilatkozatukat személyesen adják át. Az ügyből feljelentés lett, de válaszokat továbbra sem kaptak, így nem sokkal később tüntetést szerveztek a Városháza elé. Mivel itt is süket fülekre találtak, többen is eljöttek a nyilvános testületi ülésre, hogy megszólíthassák a polgármestert.

Lakossági hozzászólásokban az egyszeri 5 perces felszólalásokban több jelenlévő szállásadó is hangot adott elégedetlenségének. Többen is közvetítették a gyűlés felé vendégeik panaszait, a belépéskori hosszú ideig tartó sorban állást, a fekete és a narancssárga karórák kifogásolható működését. A beléptető sorompó folyamatos meghibásodása például azt eredményezte, hogy a vendégek azt megkerülve, kijártak mellette egy külön utat. Védelmükbe vették a fürdő alkalmazottait, akik véleményük szerint ugyancsak nehezen birkóznak meg a jelenlegi rendszerrel és azt feltételezik, hogy ők nem bojkottálnák annak működését. Felmerült még a kosz is, amely miatt ugyancsak érkeztek hozzájuk panaszok. A polgármesternek azonban nincs tudomása ezekről a problémákról.

„Én is és az ügyvezető úr is elsősorban a panaszkönyvben szereplő megjegyzésekből tudunk tájékozódni. Abban én nem látok ilyesmiket. Amikor személyesen odamentem a látogatókhoz a fürdőben és megkérdeztem, hogy minden rendben van-e, jól érzik-e magukat, nem mondták, hogy rosszul, pedig nem tudták, hogy ki vagyok”

– mondja Holényi Gergő. A testületi ülés rendbontás nélkül fejeződött be, a rendőrség alkalmazottjai már a kezdetekor elhagyták a termet.

Galéria
Transzparensek a nagyteremben (a szerző felvétele)
Transzparensek a nagyteremben (a szerző felvétele)
A képviselőket is számonkérték (a szerző felvétele)
A jelenlévők együttesen vállalták a transzparensek kihelyezését (a szerző felvétele)
+6
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ukrangyerekek

Tízezernél is több ukrán gyermek kezdheti meg a tanévet Szlovákiában

Igor Matovič és az OĽaNO 2020-as választási győzelmében nagy szerepet játszott a korrupcióellenes harc tematizálása. A legfrissebb felmérések azonban azt mutatják, a lakosság nem hiszi, hogy ezen a téren a legutóbbi választás óta javult volna a helyzet.

A lakosság szerint az utóbbi években sem csökkent a korrupció mértéke Szlovákiában

kánikula k

Jön a brutális hőhullám, akár 36 fok is lehet árnyékban!

Az ukrajnai háború miatt máris fékez a szlovák gazdaság

tuz pozsony

Továbbra is lángokban áll Pozsonyban a növényzet, lezárták az utakat is

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.