Régió

Dunaszerdahelyi képeslapok a sétányon

Dunaszerdahely | A hét közepétől szabadtéri képeslap- és fényképkiállítás színesíti a város sétányát. Dunaszerdahely ikonikus épületei és a modern mindennapok köszönnek vissza a képekről.
Kiss Bartalos Éva

2021. augusztus 2. 14:16

Dunaszerdahely
- Kiss Bartalos Éva felvétele

Itt volt a ruhabolt, az utca másik oldalán a műhelyˮ – mutatja az 1920-as évekből származó képeslapon egy idős hölgy. A 94 éves dunaszerdahelyi néni tárlatvezetést is vállalhatna a Pázmáneum Polgári Társulás által szervezett Városunk szabadtéri kiállításon. Fiatalokat meghazudtoló memóriával utazik vissza a huszadik század első felébe, megjegyezve, hogy akkor boldogabbak voltak az emberek. „Amott volt a Tulipán, és finom halsalátát lehetett kapniˮ – szól közbe egy másik járókelő. A kiállításon harminc nagy formátumú fényképen mutatják be a város történelmi épületeit és a mai képeket. A Bartók Béla sétány fái alatt idősek és fiatalok is meg-megállnak, sokan nosztalgiáznak, mások csodálkozva szemlélik a letűnt korok emlékezetét. „Nagy Gyula fényképész barátommal készítettük elő a kiállítást. A régi képeslapok a magángyűjteményemből vannak, Gyula pedig a városról készített felvételeket. Igyekezett megörökíteni azokat az épületeket, amelyeket a képeslapokon is láthatunk, ám nagy részüket lebontották. Helyettük nem akartunk panel-, vagy áruházat láttatni, inkább a mindennapokat ábrázoltukˮ – nyilatkozta lapunknak Karaffa Attila alpolgármester, a Pázmáneum ügyvezető elnöke. A járókelők és turisták szórakoztatásán kívül jótékonysági célt is szolgál a kiállítás. A közeli Buena Coffe House-ban megvásárolhatók a kiállított fényképekről készült képeslapok, az eladásukból származó bevételből a dunaszerdahelyi kórház gyerekosztályát támogatják.
Karaffa Attilától megtudtuk, hogy novemberben a Csallóközi Múzeumban nyílik majd kiállítás a képeslapgyűjteményből Szerdahelyi szemmel címmel, valamint kiadvány is készül az emlékekről. „A legrégebbi képeslapom az 1900-as évek elejéről van. Viszont a gyűjteményben van ennél régebbi levelezőlap is, az 1800-as évek végéről, azokon azonban még nem volt fényképˮ – jegyezte meg az alpolgármester. A tervek szerint augusztus végéig tekinthető meg a kiállítás a sétányon.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.