Régió

Díszgalambok, papagájok és számos más kisállat bemutatója Bősön

Bős | Csehországból és Magyarországról is hozták az állataikat a résztvevők a hétvégi kiállításra, amelyet a nagy, országos nyitrai kisállat-kiállítás után a második legfontosabbként jegyeznek Szlovákiában a szakemberek és az érdeklődők.
Somogyi Katalin

2019. október 19. 14:03

Díszgalambok, papagájok és számos más kisállat bemutatója Bősön
- A szerző felvételei

A bősi bemutató főszervezője a Szlovákiai Kisállattenyésztők bősi alapszervezetének a tagjai, a 83 éves Bodó Imre elnök vezetésével.

„A mostani kiállításon 190 résztvevő mutatkozott be, 1316 kisállattal és egzotikus madárral. Az állatokat és madarakat legkésőbb pénteken reggelig kellett elhozni, és a 15 tagú szakmai zsűri még aznap délután két óráig kiértékelte valamennyit. A bemutatkozás és kiállítás feltételei nagyon szigorúak, mindenki köteles állatorvosi bizonylatot felmutatni arról, hogy az állatkája egészséges, nincs fertőző betegsége, csak ez alapján regisztráljuk. A szakmai bírókat az országos kisállattenyésztő szervezet delegálja. Minden egyes szekciót – legyen az a galambok, a háziállatok vagy a díszmadarak részlege – külön bírálnak el. A bírák egymástól függetlenül pontozzák a nevezett állatokat, majd az elért pontszámokat összesítik” – magyarázta Bodó Róbert, a szervezet titkára és mindenese. 40 fődíjat és 70 tiszteletdíjat osztottak ki együttesen, de minden résztvevő kapott részvételi plakettet.

Díszgalambok, papagájok és számos más kisállat bemutatója Bősön

„A legmagasabb pontszám a 100-as, de ennyi pontot gyakorlatilag nem kaphat egyik állat sem, hiszen ahogyan nincs 100 pontos ember, nincs 100 pontos állat vagy madár sem. A 96-os értékelés, már nagyon jó” – magyarázta Mizera Károly, aki évek óta galambokkal, különleges tyúkokkal és nyulakkal mutatkozik be a kiállításon. A bősi alapszervezet tagjai kizárólag kedvtelésből foglalkoznak a kisállatok és madarak tenyésztésével. Tagjaik között orvosok, mérnökök, kétkezi munkások is megtalálhatók, egy a közös bennük, érdeklődés az élővilág iránt és az állatok szeretete. Rácz Gábornak, a dunaszerdahelyi kórház nefrológusának ez a hobbija már évek óta. „Ebben az évben a Lahora díszgalambjaimat és a holland nyulaimat hoztam el a bemutatóra. Ezenkívül van egy hosszú szőrű kólia ellenőrzött kutyatenyészetem is. Az állatok adják meg a kikapcsolódást” – vallja az orvos.

„A kiállítás egyik fő célja valójában az, hogy visszahozza a természetet az életünkbe. Hiszen a gyerekek közül sokan már nem is tudják, milyen egy élő kakas vagy egy nyuszi, ezt többségében már csak húsvéti képeslapokról ismerik. Ezen a kiállításon az állatok széles spektrumával ismerkedhettek meg, hiszen a házi kisállatoktól kezdve, a díszgalambokig, az óriás ara papagájtól a pici kanáriig mindennel találkozhattak a gyerekek és a felnőttek”

– zárta beszámolóját Bodó Róbert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”

8 dolog, amit az új Škoda Octaviáról tudni kell

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!