Diákfilmfesztivállal segítenék a feltörekvő szlovákiai magyar filmeseket

Az I. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál ötletgazdája, Ádám Szabolcs (bal oldalon) és Dávitko Oliver
Imreg/Kassa |

Már várják a jelentkezőket arra Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztiválra, melynek ötlete két felvidéki fiatal filmes fejéből pattant ki néhány hónappal ezelőtt. Ádám Szabolcs és Davitko Oliver 2019-ben nyerte el a hazai Zlatá Klapka fesztivál fődíját. Már akkor eldöntötték, hogy létrehoznak egy hasonló eseményt, melyen elsősorban a szlovákiai magyar diákok magyarul készülő alkotásainak is esélyt adnak.

Ahogy azt az Új Szó szerkesztőségének Ádám Szabolcs, az első ízben megrendezésre kerülő filmfesztivál egyik ötletgazdája elmondta, az I. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztiválra 2023. január 8-ig várják az alkotásokat. „Mi már a középiskolai tanulmányaink során elkezdtünk együtt dolgozni Dávid Oliver barátommal, de akkoriban természetesen még mi sem munkaként tekintettünk a tevékenységünkre. Csak ezután jutott eszünkbe, hogy jelentkezünk egy megmérettetésre, amire magyarul készítettünk egy filmet. De mivel egy Szlovákiában megrendezett fesztiválról beszélünk, az alkotásunkat is le kellett fordítani szlovák nyelvre. Pontosan emiatt pattant ki a fejünkből az ötlet, hogy ha lehetséges, akkor ne csak szlovákul, hanem magyarul is tudjanak jelentkezni a diákok hasonló hazai versenyekbe. A Kárpát-medencében már több helyen is van ilyen és ehhez hasonló megmérettetés, ahova magyar nyelvű filmekkel is lehet jelentkezni, de idehaza Felvidéken még nincs példája. A gálaestre minden egyéb mellett azért Kassán kerítünk sort, mert szeretnénk, hogy egy afféle filmes közösség is létrejöhessen, melynek segítségével az érdeklődők megismerjék egymást, új kapcsolatokra tegyenek szert és megosszák egymással az eddigi pályafutásuk során szerzett tapasztalatokat” – közölte lapunkkal Ádám Szabolcs.

Az érdeklődő fiatalok két korcsoportban (10-14 és 15-19 év) három kategóriába (dokumentumfilm, rövidfilm, animációs film) nevezhetnek. „Mi nemrég kezdtük a szakmát, hivatalosan két éve működünk, de már most is azt látjuk, hogy valóban mindenkinek van esélye és lehetősége a szakmabeli elhelyezkedésre, de tartani kell a tempót, hiszen fél évente-évente változnak a trendek. Idehaza is van igény és kereslet a jó alkotásokra, természetesen ehhez nem kevés kreativitás,ar akaraaat, szorgalomr és odaadásra van szükség” – tette hozzá Ádám Szabolcs. Az ötletgazdák célja tehát az, hogy segítsenek azoknak a fiatal felvidéki tehetségeknek, akiknek eddig nem volt lehetőségük szélesebb körben megmérettetni magukat. Manapság ugyanis a diákok túlnyomó többsége rendelkezik videó rögzítésére alkalmas eszközzel, sokan közülük meg is próbálkoznak felvenni ezt-azt a telefonjukkal. Ezért a két ötletgazda arra biztatja a diákokat, hogy próbáljanak meg összeállítani egy videót, és nevezzenek be a versenybe. Az alkotásokat 3 tagú zsűri fogja elbírálni, Varga Anikó (színművész), Tisza Balázs (operatőr, rendező) és Tomojka Béla (operatőr, vágó) személyében. A versenyzők a zsűri tagjaival Kassán, 2023. február 24-én megrendezett gálaesten személyesen is találkozhatnak. A fesztivál lebonyolítását részben a Kisebbségi Kulturális Alap, illetve magánszemélyek támogatásából biztosítják. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!