Régió

Csak az engedély hiányzik a vereknyei lerakó lezárásához

Vereknye | Egy lépéssel közelebb került a vereknyei veszélyeshulladék-lerakat felszámolása. A környezetvédelmi minisztérium kapszulával zárja le a lerakatot, jelenleg az építési engedély kiadására várnak.
Kiss Bartalos Éva

2020. február 22. 19:30

Vereknye
- Kiss Bartalos Éva felvételei

Az egykori Juraj Dimitrov Vegyiművekben keletkezett hulladékot a Kis-Duna egyik holtágában tárolták 1966-tól 1979-ig. 2016-ban a környezetvédelmi tárcára hárult a környezeti teher felszámolása. Korábban a vereknyei lakosok a kormányhivatal előtt is tiltakoztak, hogy így hívják fel a figyelmet a hulladék jelentette veszélyre. 

Norbert Kurilla (Híd), a környezetvédelmi minisztérium államtitkára azt mondta, hogy az ügyintézés során olyan akadályokkal is meg kellett küzdeniük, amelyekre álmukban sem gondoltak volna. A lerakó Vereknye és Főrév városrészek területét érinti, jelenleg Főrév építésügyi hivatala foglalkozik az építési engedély kiadására benyújtott kérvénnyel. 

Martin Chren, Főrév polgármestere ketyegő bombaként jellemezte a lerakatot, amely nemcsak az ott élők egészségét, hanem az ivóvízkészletet is veszélyezteti. 

A környezetvédelmi minisztérium sajtóosztálya közölte, hogy szakértők is felülvizsgálták a kármentesítési terveket. Alapos földtani vizsgálatot végeztek a területen, lezajlott a közbeszerzési eljárás és az elvi építési engedélyezési eljárás. Ha lezárul az építési eljárás, akkor a hulladékot elzáró fal, valamint a vízzáró agyagréteg megépítésével és kialakításával folytatódik a munka. Az enkapszulációs módszerrel hermetikusan lezárják a lerakó tartalmát, felülről is letakarják, a szennyezett talajvizet pedig kiszivattyúzzák és megtisztítják. 

Vojtech Gajdoš, a Comenius Egyetem Természettudományi Kara Alkalmazott és Környezeti Geofizika Tanszékének munkatársa szerint észszerű a megoldás, amelynek kivitelezéséhez a geológiai feltételek is adottak.

„Számos ingatlantulajdonos akadt, akinek ideiglenesen fel kellett függeszteni az ingatlanhoz fűződő jogviszonyát. A tárcának nem volt törvényes eszköze arra, hogy a telektulajdonos elképzelése szerinti kompenzációt nyújtson a korlátozásért, ezért olyan jogszabályt kellett elfogadni, amely a kármentesítés idejére lehetővé teszi a tulajdonviszony ideiglenes felfüggesztését, ha nem sikerül egyezségre jutni”

– részletezte a problémákat Norbert Kurilla államtit

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz euró

Megszűrik a hiteligénylőket

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Magyarul posztolt Matovič: Berényivel ebédelt, és egy jó hírt kapott Magyarországról

Peter Pellegrini
Frissítve

Pellegrini szerint Ficónak távoznia kellene a Smer éléről

Robert Fico

Fico: a Smernek belső változásokra van szüksége

Csáky
Frissítve

Csáky Pál azt mondta a bíróságon, hogy Basternák féltette az életét

Bankrablót keres a pozsonyi rendőrség

30 eurót rabolt el egy férfi egy 14 éves fiútól, nyolc évre börtönbe kerülhet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.