Régió

Büntetést rótt ki a városra a közbeszerzési hivatal

Vágsellye | Mintegy 330 ezer euró büntetést szabott ki Vágsellye önkormányzatának a Közbeszerzési Hivatal, amiért egy magánvállalkozótól vásárolt bérlakásokat az állami támogatásból. A járási székhelyen tizenöt éve nem épültek bérlakások. Tavaly novemberben 34 bérlakást adtak át, és ősszel további 110 bérlakást utalnak ki.
Száz Ildikó

2019. május 16. 15:30

„Jelentős állami támogatást kapott a város a bérlakások építésére, a közbeszerzési hivatal mégis mintegy 330 ezer euró büntetést rótt ki az önkormányzatra, kétségbe vonva az intézkedés helyességét“ – írta Koller Erika vágsellyei szóvivő az önkormányzat honlapján. Vágsellyén mintegy kétszázharminc bérlakást igénylő van a várólistán. A több mint hat millió eurós beruházást az Állami Lakásfejlesztési Alap, az állam és az önkormányzat hozzájárulásával valósították meg. Egyszobás, kétszobás és háromszobás lakásokat kínálnak az új komplexumban. Tavaly augusztusban a testület szigorította az önkormányzati bérlakások kezelését, illetve az azok kiutalását szabályozó városi rendeletet. A módosított rendeletben az áll, hogy sem a bérlakást kérelmező, sem annak férje, illetve felesége, vagy élettársa nem bérelhet még egy önkormányzati, szövetkezeti, vagy magánlakást és nem lehet családi ház tulajdonosa sem, amit írásban kell igazolniuk. „A testület döntött arról, hogy egy magánberuházótól vásárol bérlakásokat. A közbeszerzési hivatal szerint versenypályázat útján kellett volna a bérlakásokat építő beruházót kiválasztania a városnak, mint ahogy korábban a városi idősek otthona építésekor tette. Sajnos a közbeszerzésnek semmilyen módja nem védi meg a várost attól, hogy a kivitelezők később megzsarolják. Az idősek otthona esetében a beruházás több mint félmillió euróval lett drágább, és két évvel tovább tartottak a munkálatok a tervezettnél“ – tette hozzá Koller Erika. Az idősek otthona ügyét végül jogi útra terelte a város és további 60 ezer eurót fordított a saját védelmére. Hogy elejét vegyék az ehhez hasonló probémáknak, ezért döntöttek úgy, jogászokkal is tárgyalva az ügyről, hogy lakásokat vásárolnak egy kivitelezőtől. A város kész jogi útra terelni az ügyet.

A történtekről élénk vitát folytattak a vágsellyei lakosok és a képviselők a városi hivatal közösségi oldalán, néhány városatya kijelentette, hogy nem értett egyet a város vezetésével és vagy tartózkodott, vagy ellenezte, hogy egy kiválasztott kivitelezőtől vásároljanak bérlakásokat. Várhatóan szó lesz még a a közbeszerzési hivtal büntetéséről a legközelebbi önkormányzati ülésen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenőrzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?