Régió
- Jozef Jakubčo

Botrány a nyitrai kórházban: leváltották a főorvost és az igazgatóhelyettest

Vrabec Mária

2017. december 7. 10:23

Nyitra | Nem önként mondott le, hanem leváltották a helyi kórház gyermekgyógyászati osztályának főorvosát. A megyei tisztiorvos utasítására a hároméves cukorbeteg kisfiú halála miatt távoznia kellett posztjáról a kórház ápolásért felelős igazgatóhelyettesének is.

November végén az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal 8500 eurós bírságot szabott ki a nyitrai kórházra a kisfiú halálát okozó súlyos mulasztásokért. A vizsgálat során kiderült, a gyerek januárban azért halt meg az intenzív osztályon, mert nem monitorozták, és amikor eszméletét vesztette, a nővérek nem találták az újraélesztő készüléket. Az ágya mellett virrasztó édesanyja vette észre, hogy elkékült, és mire az orvos előkerült, a kisfiúnál beállt az agyhalál. Hiába szállították azonnal Pozsonyba, már nem lehetett segíteni rajta.


Közbelépett a tisztiorvos
A kórház először igen szűkszavúan nyilatkozott a történtektől, csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy a bírságot kifizeti, az ügyben belső vizsgálat indult, és ennek eredményei alapján döntenek a konkrét személyek felelősségre vonásáról. Miután kiderült, hogy Silvia Labovská már nem főorvos a gyermekgyógyászaton, a kórház úgy állította be a dolgot, hogy önként mondott le. „Az alkalmazottakkal kapcsolatban még semmilyen következtetéseket nem vontunk le a történtekből, erre a vizsgálat befejezése után kerül sor” – mondta a múlt héten Tatiana Timková, a kórház szóvivője. Akkor már sem Silvia Labovská főorvos, sem Angelika Bahíková, a kórház ápolásért felelős igazgatóhelyettese nem volt a posztján. Ľubomír Ševčík megyei tisztiorvos utasítására kellett távozniuk.
 

2017. december 2. 11:59

Nem kér bocsánatot a nyitrai kórház az elhunyt gyerek szüleitől

Ševčík az egészségügyi hivatal megállapítása alapján élt felügyeleti jogával, és választás elé állította a kórházat: vagy leváltja azokat, akik hivataluknál fogva felelnek a tragédiáért, vagy ő záratja be ideiglenesen a gyermekgyógyászatot. „A főorvos mindenért felel, ami az osztályán történik, természetes, hogy a történtek után nem maradhatott a posztján. És mivel a vizsgálat szerint a nővérek mulasztása okozta a kisfiú halálát, az ápolásért felelős igazgatóhelyettesnek is távoznia kellett” – mondta a megyei tisztiorvos.


A belső vizsgálat még tart
A további személyes felelősségre vonásokat a kórház vezetőségére bízta, de kikötötte, azonnal fogadjon el pontos szabályzatot az életfunkciók monitorozásával kapcsolatban. Emellett a gyermekgyógyászati klinika alkalmazottainak kötelezően részt kell venniük egy képzésen a diabéteszes ketoacidózisról, vagyis arról az életveszélyes állapotról, amikor inzulin hiányában a glükóz a vérben marad és nem tud eljutni a sejtekhez, hogy ott energiaként használódjon fel.


Azt, hogy a kórház valóban ki akarja vizsgálni a történteket és levonja a megfelelő következtetéseket, a megyei tisztiorvos nem vonja kétségbe. „Külső szakértőt bíztak meg a vizsgálattal, tudják, hogy ez az ő érdekük is, mert valahogy túl sok ott a mulasztás az utóbbi időben. Biztos vagyok benne, hogy a szakértő is arra a következtetésre fog jutni, hogy nagyon súlyos hibákat követtek el egyes alkalmazottak, és ezek között voltak orvosok és nővérek is.”
 

2017. november 28. 13:51

Mennyit ér egy gyermekélet?

A kórház igazgatósága többet nem hajlandó nyilatkozni az ügyben, arra a kérdésre sem válaszolt, mikor zárul le a belső vizsgálat, ki lesz az új főorvos a gyermekgyógyászaton, továbbá ki lesz az ápolásért felelős igazgatóhelyettes. „Tekintettel a kórház személyzetét a közösségi oldalakon érő támadásokra és tiszteletben tartva a család kérését, az ügyben nem nyújtunk további információkat a sajtónak” – olvasható az igazgató, Kamil Koleják állásfoglalásában. Valószí-nűleg úgy is ki fog derülni, kik a felelősök és mi történt, mert az ügyben a rendőrség is vizsgálatot folytat, és a szülők kártérítési pert is indítottak.

Önnek ajánljuk