Régió

Börtönbe zárják a volt kórházigazgatót

Vrabec Mária

2017. december 17. 11:49

Nyitra | Hatszázezer euró elsikkasztásáért hat és fél évet szabott ki a bíróság Michal Grujbárra, aki három évig szökésben volt.

Hat és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Nyitrai Járásbíróság az aranyosmaróti kórház volt igazgatóját, aki csaknem 600 ezer eurót sikkasztott el az intézmény vagyonából. A kiszabott büntetés paradox módon enyhébb, mint az esetben lett volna, ha Michal Grujbárnak sikerül vádalkut kötnie.

Grujbár 2011 szeptemberétől 2013 szeptemberéig volt az aranyosmaróti kórház igazgatója. Az akkori polgármester, Peter Lednár védence volt, de végzettségéről és szakmai előéletéről senki nem tudott semmit. Miután kiderült, hogy a kórház számlájáról a sajátjára utalt 190 ezer eurót, további 400 ezret pedig különböző kétes üzelmek kapcsán lopott el, a városi képviselő-testület leváltotta. A kórház új vezetősége azonnal feljelentést tett ellene, de a vizsgálatban három évig semmilyen előrelépés nem történt. Michal Grujbárt ki sem hallgatták, mert a szlovák rendőrségnek fogalma sem volt arról, hol tartózkodik, ráadásul az eljárásban sokáig csak tanúként szerepelt.

Végül 2016 júliusának végén Thaiföldön, Ko Samui szigetén fogták el, és az ottani bevándorlási törvények megsértése miatt letartóztatták. Miután hazahozták és őrizetbe vették, beismerő vallomást tett és vádalkut kötött az ügyésszel. Sikkasztásért tizenöt éves börtönbüntetés fenyegette, de a vádalku alapján hat év nyolc hónap szabadságvesztéssel megúszhatta volna. A büntetést a bűncselekmény súlyosságához mérten túl enyhének találta a Főügyészség, ezért a vádalkut megszüntette és új eljárást rendelt el. Az ügyész ekkor súlyosabb büntetést ajánlott, de ezt a vádlott nem fogadta el, ezért az ügy a bíróságra került és meglepő fordulatot vett. A bíró ugyanis enyhébb büntetést szabott ki a vádlottra, mint amennyit az már a vádalku keretében is hajlandó lett volna elfogadni – hat év és nyolc hónap helyett csak hat év és hat hónap szabadságvesztésre ítélte. Az indoklás szerint ugyan súlyos sikkasztásról volt szó, de a vádlott mindent bevallott és elég büntetés számára az is, hogy az aranyosmaróti kórháznak okozott 595 446 ezer eurós kárt maradéktalanul meg kell térítenie. Hogy miből, arra a bíró nem tért ki, Grujbárnak ugyanis semmi vagyona nincs. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

Önnek ajánljuk