Régió

Besztercebánya megye 33 milliós hitelt kap a kormánytól útfelújításra

Besztercebánya | Besztercebánya megye vezetése 33 millió eurós kamatmentes hitelt vesz fel a kormánytól a másod- és harmadrendű megyei utak felújítására. A hitelt a pénzügyminisztérium folyósítja a 2019–2021-es időszakra. A hitelfelvételt csütörtökön, jolsvai kihelyezett ülésükön szavazták meg a megyei képviselők, a Nagyrőcei járásban.
TASR

2019. április 26. 13:30

„Adósak vagyunk az utak felújításával, és sajnos még ez a pénz sem elegendő, hogy mindent rendbe tegyünk, amit kellene. Az nagyon jó, hogy kamatmentes hitelhez tudtunk jutni” - jelentette ki Ján Lunter megyeelnök. Hozzátette, készek lettek volna banki hitelt is felvenni.

Az első 8 millió euróból a II/531-es és a II/532-es utat javítják ki a Nagyrőcei, illetve a Rimaszombati járásban Tiszolc, Vereskő, Murán és Tornalja környékén. Lunter szerint ezeket az utakat később átminősíthetik elsőrendűvé, de ehhez további befektetésekre lesz szükség.

Marian Kotleba megyei képviselő, előző megyeelnök ellenezte a kamatmentes hitel felvételét. „Nem látom okát, hogy a megye hitelt vegyen fel, amikor a bőség korszakát éljük, amikor nőnek a megye bevételei. Ez gazdasági szempontból teljes felelőtlenség” - jelentette ki Kotleba. Szerinte az említett két utat már 2016-ban elsőrendűvé kellett volna minősíteni, és akkor az állam felelne a karbantartásukért.

A megye adatai szerint összesen 2454 kilométernyi útszakasz tartozik hozzájuk, ebből 605 kilométer másod-, 1849 kilométer pedig harmadrendű út. 223 kilométernyi másodrendű útszakasz szorul felújításra, további 11 kilométernyi pedig gyakorlatilag járhatatlan. A harmadrendű utak 747 kilométernyi szakasza nincs megfelelő állapotban, 80 kilométernyi pedig szinte járhatatlan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Šimečka: A magyarokat mi is képviseljük

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Mi legyen a szúnyogokkal? Szavazzon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?