Régió

BARANGOLÓ: Természettudományi és irodalmi kirándulás némi hűsítő fröccsel

Andód/Szímő/Kamocsa | Három jeles személyiség szülőhelyével és kalandos életútjával ismerkedhetnek meg azok, akik gyalogszerrel, futva, esetleg kerékpáron, vagy amúgy kényelmesen gépkocsival indulnak el az Érsekújvárhoz közeli Andódra, Szímőre és Kamocsára.
Száz Ildikó

2020. július 9. 11:00

Kamocsa
- Száz Ildikó felvételei

A települések önkormányzatai, illetve lakosai máig őrzik Czuczor Gergely papköltő, nyelvész és unokatestvére Jedlik Ányos István bencés szerzetes, fizikus és feltaláló, valamint Lukács Pál költő, a modern pedagógiai megteremtőjének szellemi hagyatékát.

Az első magyar értelmező szótár nyomában

Érsekújvártól csupán öt kilométerre található Andód, a tájban legszebb a Cergát dús náddal borított partja, amely gazdag növény- és állatvilágot tár fel a ráérősen szemlélődő előtt.

Andódon a templom közelében áll a Czuczor Gergely emlékház és a tájház

A kisközség központjában, a templom szomszédságában található a Czuczor Gergely emlékszoba és a tájház. A költő, nyelvtudós és bencés szerzetes emlékszobájában személyes tárgyak és kordokumentumok vannak. Korszerű paneleken mutatják be a Riadó című forradalmi vers költőjének életútját, akit a szabadságharc idején várbörtönbe zártak. Ki hallott már ilyet? – gondolhatnánk, hogy valakit egy verséért hatévi szabadságvesztésre ítéljenek a kufsteini börtönben. A magyar nyelv szótárát, más néven a Czuczor–Fogarasi hatkötetes magyar szótárt az első tudományos igényű egynyelvű magyar értelmező szótárként emlegetik, melyet a papköltő és Fogarasi János jogtudós, nyelvész állítottak össze. Czuczor Gergely a Magyar Tudományos Akadémia tagja eposzokat, balladákat, legendákat, népdalokat is írt, a múzeumban megtalálhatók a folyóiratok, melyekben publikált. A tájház-szobában Vágvölgyi Szilárd, Andód község helytörténésze és Czuczor-kutató által gyűjtött tárgyak láthatók. Fagylaltozó, két kertvendéglő is van vendégmarasztalóként a főút mentén, ahol a fáradt vándor megpihenhet. A községtől kilenc kilométerre fekvő Szímőre sajnos nem vezet kerékpárút, de már megerősítették a töltést, egyszer talán valóban megvalósulhat a régóta vágyott beruházás. A főúthoz közel megtekinthetik az andódi kálváriát, és betervezhetnek egy megállót Gúgon a kápolnánál, illetve a mellette lévő borospincénél, ahol hűs hordókból merik frissen a finom helyi nedűt.

Gúg egyike annak a négy kora középkori településnek – Nyárhíd, Györök és Lék mellett – amelyek nyomán később Érsekújvár városa is létrejött. Az 1113-ból származó feljegyzések szerint Szímő község még Gúg néven van említve, a lakosok később innen települtek át a Vág folyó partjára.

 

A Cergátnál valóságos csodák várnak a barangolókra

 

Gazdag madár- és állatvilág

Vízgyűjtő kanálisok fonják át a kiváló termőtalajú szántóföldeket, ne hagyják ki ezeket a varázslatos megállóhelyeket sem, mert a partjukon szemlélődő láthat hattyúpárt, ahogy a kicsinyeit féltőn terelgeti, meglesheti a hódpatkányok ügyes kis barlangjait, vagy a vízityúkok rejtekhelyeit.

Kész építészeti tanulmány lehet elgondolkodni azon, hogyan készülhetett a nádirigó ringó, de erős szélben biztonságot adó fészke. A mezőn nyulak, őzbakok nyargalásznak, a közeli kis erdőkben vaddisznók tanyáznak. A fröccs feltalálójának a szülőfalujába érve forró ropogós kiflit kapunk a helyi sütödéből és szikvizet kóstolhatunk, mert Szímőn Jedlik Ányos tiszteletére szódakészítő műhelyt nyitottak. A Károlyi-házban megcsodálhatjuk ezeket a szódakészítő masinákat, és ellátogathatunk a Kis Technikai Múzeumba, ahol a régi hanghordozók, műszaki tárgyak láttán saját, vagy a szüleink, nagyszüleink gyerekkorát idézhetjük fel, ahogy akkoriban szólt a rádió. Érdemes megtekinteni Illés Béla helyi fafaragó alkotásait is, melyek a térségbeli lakosok mindennapjait, hagyományait örökítik meg. A község főterén található a Jedlik Ház, ahol a fizikus és feltaláló emlékszobája van, a teret Győrfi Lajos szobrászművész Szent Mártont ábrázoló szobra díszíti. Több érdekes tárgy és dokumentum mellett az idelátogatók megtekinthetik Jedlik Ányos találmányait, a dinamót, a forgonyt és a villamos kocsit. Jedlik kedvenc itala a saját termékével, a szikvízzel higított bor volt. Egy anekdota szerint Vörösmarty Mihály és Jedlik Ányos egy borozgatás alkalmával a Jedlik-szikvízzel felspriccelt bort kóstolva megjegyezte: Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs! Szímőn hagyománya van a fröccsnapoknak. Tavaly 219 literes óriásfröccsöt kevertek be a Jedlik Ányos Lovagrend 236 literes barátságkelyhében. A főtétől a folyópartra tartva négy utca kereszteződésénél egy szódásüveget ábrázoló szökőkút látható.

Mielőtt tovább indulnának Kamocsa irányába, érdemes lesétálni a Vág homokkal borított fövenyére, ahol szürke gémek, vadkacsák, hófehér kócsagok tanyáznak az alkonyat folyóra terülő pírjában.


 

Szódásszifon szökőkút Szímőn

Kamocsa és a béke oázisa

Az ugyancsak Vág menti községbe érve a hídon még a Nyitra folyóra nyílik kilátás, a medréből időnként kilépő folyó azonban néhány méterrel arrébb összeölelkezik a nagy testvérrel és együtt hömpölyögnek tovább.

Kamocsán, ahol már reggel finom erőleveseket kínálnak a kereszteződésnél lévő falatozóban, érdemes megnézni a helyi közösség alapította gyógynövényes kertet, és megállni a községháza előtti kis parkban lévő emléktábláknál. Itt született Lukács Pál, aki magántanárként a modern pedagógia eszközeit alkalmazta. Pénzes István pedagógus, nyelvész, szakíró írt könyvet kamocsai kötődéseiről, …-s lettem a kicsinyek papja” címmel. A költő, ifjúsági író, korának népszerű szerzője, a magyar gyermekirodalom úttörője, kora legtermékenyebb gyermekversköltője volt, munkásságát 37 kötetnyi alkotás őrzi. Az irodalmi és természettudományi ismereteiket gyarapítani kívánóknak azt ajánljuk, töltsenek el néhány napot a hangulatos kempingben. Az ízek Vág menti oázisában nemhogy tilos tüzet rakni, a kempingbe egyenesen kötelező kondérral, sütőráccsal érkezni és jókat főzni, finomakat kóstolni a régióbeli hagyományos ételekből. A Vág folyó homokkal borított partján beleolvashatunk a Kamocsától Kamocsáig önkormányzati kiadványba.

Az ország legnagyobb főzőfesztiválját Kamocsán tartják

Az idei nemzetközi főzőfesztivált a válsághelyzet miatt szerényebb formában, három nap helyett két naposra tervezik a kemping üzemeltetői. Mégis, ha valaki a körútját éppen ennek megfelelően időzítené, akkor július utolsó és augusztus első napjára tervezze be.

A régiók ízeiből kóstolhatnak a látogatók

 

b

FONTOS TUDNIVALÓK A BARANGOLÓK SZÁMÁRA

Andód - a községi hivatal 035/648 3165-ös telefonszámán jelezzék, ha szeretnének ellátogatni a Czuczor emlékházba és a tájházba, a belépés ingyenes.

Szímő – a Jedlik emlékszoba nyitva tartása ugyancsak igény szerint, az érdeklődők hívják a 0907/498 324-es telefonszámot. A belépőjegy 1 euró, de ajándék tájékoztató lapot is kapnak, húsznál több látogató esetében 20 százalékos kedvezményt kapnak.

Kamocsa – a Lukács Pál emlékszobájába ideiglenesen a könyvtár könyveit helyezték el a rekonstrukció miatt, de július folyamán ismét minden a helyére kerül és a nyár második felében látogathatóvá válik. A látogatók több tájékoztatást kapnak a 035/6481 101-es, vagy a 0905/967 570-es telefonszámon.

Kis Technikai Múzeum

Kohus Péter alapítónál egyeztethetnek időpontot a 0918/089 574-es telefonszámon

Oázis Kemping belépőjegy: hat éves korig ingyenes, 6-tól 15 éves korig 1 euró, felnőtteknek 1,50. Nyugdíjasoknak 1 euró. Sátorhely egy éjszakára háromszemélyes sátorban napi 3 euró, nagyobb sátorban napi 5 euró, kerékpár elhelyezése napi 0,50 cent.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

Karantén alá helyezték egy trencséni üzem alkalmazottainak egyötödét

koronavírus

Koronavírus: Elhunyt egy fertőzött személy, ezzel Szlovákiában már harminc a halottak száma

koronavírus

Ha valaki kockázatos országból tér haza, értesítenie kell a hatóságot

Korpás

Szívtérkép hangokból

Súlyos baleset történt a Szenci járásban

koronavírus

63 új fertőzöttet regisztráltak szerdán, április óta nem volt ilyen sok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.