Régió

Barangolás az aranyló méz nyomában

Boly/Királyhelmec | Szlovákiában jobbára hagyományos, vagyis sztacionáris módszerrel dolgoznak a méhészek. Vannak viszont olyanok is, akik a tisztább fajméz érdekében vándoroltatják a méhcsaládokat. A méhészet eme formáját a bolyi származású Balogh család is egyre nagyobb sikerrel űzi, néhány nappal ezelőtt a Királyhelmechez közeli akácosba vitték ki a kaptárjaikat.
Németi Róbert

2021. június 10. 16:30

Boly
- Németi Róbert felvételei

Utoljára nagyjából három hónappal ezelőtt jártam Baloghék bolyi méhészetében. Akkor többek között azt mutatták meg nekem és lapunk olvasóinak, hogyan működik egy háromgenerációs családi méhtenyészet. Megnéztük a falu határában elhelyezett kaptárokat, megmutatták, mit és hogyan csinálnak, megkóstoltuk a finom propoliszos mézet is, és arról is beszéltek, hogy nemrég egy új tevékenységbe kezdtek, amit idehaza, vagy legalábbis a Bodrogközben talán csak ők folytatnak. 

Boly

Egy héttel ezelőtt csöngött a telefonom és ifjabb Balogh Sándor jelentkezett, elmondta, ha módomban áll, a hétvégén látogassam meg őket, hiszen ismét nekivágnak a méhek vándoroltatásának. Édesanyámék ágcsernyői házából indultam Baloghékhoz este hat óra tájékában. Már az odaúton egyértelmű volt számomra, milyen mézet fognak begyűjtetni a méhekkel. A modern kori szakirodalom által csak invazív növénynek titulált akácfák épp akkor érték el virágzásuk csúcsát. A családhoz vezető út mentén szinte mindenhol ott díszelegtek a fehér virágfürtökbe borult fasorok. Bár az autóm ablaka végig fel volt húzva, így is tisztán érezni lehetett az akác édeskés illatát. 

Boly

Érkezésemkor Baloghék udvarán már nagyban készülődtek. Míg a család legkisebbik tagja az új traktorukat tisztogatta – mert ugyebár piszkos traktorral nem lehet menni a méhesbe – addig Péter és Sándor, a méhészet fiatalabb tagjai és édesapjuk, idősebb Balogh Sándor a méhek vándoroltatásához szükséges kellékeket igazgatták a pótkocsi hátulján. 

Kőkemény munka 

Már a régi közmondásokból is tudjuk, hogy a méh egy irtózatosan szorgalmas teremtmény. A nap túlnyomó részében dolgozik, kilométereket repül, teszi a dolgát és csak nagyon keveset pihen. Nos, ezek a jelzők valójában a róluk gondoskodó méhészekre is illenek, pláne akkor, amikor épp vándoroltatni indulnak. Míg Baloghék régebben munkagépek nélkül, szó szerint kétkezi munkával próbálták egyik helyről a másikra hordani a kaptárakat, napjainkban már egy óriási, méretre készült hordozószerkezet és egy nemrégiben beszerzett emelőkaros traktor segítségével szállítják a kaptárakat.

Boly

„A méhek vándoroltatását valójában már kora tavasszal el kell kezdeni. Időben ki kell vizsgálni a méheket, hogy egészségesek-e, fel kell térképezni a környező méhészeteket, s nem utolsó sorban azoktól a földtulajdonosoktól is engedélyt kell kérni, ahol ideiglenesen le akarjuk rakni a kaptárakat. Ez egy hosszadalmas, időigényes folyamat, egyes lépéseket mindenképp be kell tartani. A méhek vándoroltatásához korábban óriási erőbedobásra volt szükség, de egy európai uniós támogatásnak köszönhetően most már könnyebb a munka. Az új gépeknek köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban tudunk dolgozni. Míg korábban sajátos módszerrel, kevesebb számú kaptárt vittünk ki, addig most már egyszerre húsz kaptárt tudunk egyik helyről a másikra szállítani. Mivel a húsz kaptár súlya az egy tonnát is megközelíti, gépek nélkül ezt nagyon nehéz volna hatékonyan megoldaniˮ – közölte lapunkkal idősebb Balogh Sándor.

Boly

Környékünkön nincs múltja a vándorméhészetnek, de ha azt akarjuk, hogy a méhészkedés hatékonyabb legyen, mert az utóbbi időben egyre romlanak a hordási viszonyok, akkor szükség van a vándoroltatásra, csak ezzel tudjuk növelni a méhgazdaságok produktivitását.

Boly

Tisztább méz, jobb hordás 

Mivel a pénteki vándoroltatás utolsó pillanatáig, közel éjfélig jelen voltam, bőven volt időm kérdezősködni. Sanyi bácsi elmondása szerint a vándorméhészetnek idehaza kevésbe, azonban a szomszédos Magyarországon igencsak nagy múltja van. „Igazából két dolog miatt szorgalmazzuk a vándoroltatást: a méz tisztasága és a lehető legjobb minősége végett, illetve azért, mert az utóbbi időben egyre romlanak a hordási viszonyok. A méhek vándoroltatásával a méhek lehetőségeit javítjuk. Olyan legelőkre visszük ki őket, ahol minimalizáljuk az éppen akkor virágzó virágok keveredését. Ha olyan helyen folyik a gyűjtés, ahol szinte csak egy fajta növény virágzik, mint például most itt a Királyhelmechez közeli akácosban, az Erősben, akkor sokkal tisztább mézet tudunk produkálni. De még így sem tudunk száz százalékig tiszta mézet készíteni, hiszen a méhek mindig találnak maguknak olyan virágokat is, ami mondjuk az aljnövényzetben virágzik. Azt is fontos megemlíteni, hogy a méhecskék mindig jó minőségű nektárt hordanak. A végtermék, vagyis a méz minősége csakis a méhész szakmai felkészültségétől, odafigyelésétől és türelmétől függ. Ha elsietjük a pergetést vagy valamit rosszul csinálunk, akkor magunkban kell keresni a hibátˮ – tette hozzá a közel negyvenéves tapasztalattal bíró méhész. 

Boly

Repce, akác, napraforgó 

A bodrogközi méhekkel jelenleg háromfajta fajmézet állítanak elő Baloghék. Az év első felében a térségre egyre jellemzőbb repcéből, utána a hófehér akácból, végül pedig az aranysárga napraforgóból gyűjtetik be a méhekkel a nektárt, majd kipergetik a mézet. „A kívülállónak a vándoroltatás csak egy röpke élmény, de aki ezzel keresi a kenyerét, az tudja, mennyi munkával jár. A vándorméhészek élete nem egyszerű, viszont ez egy nagyon szép és becsületes munka. A méheket éjszaka visszük ki, mert akkor nyugodtabbak, de utána folyamatosan kijárunk a kaptárakhoz. Ha nincs a közelben vízforrás, akkor itatni kell őket. A jó hozam érdekében új kereteket kell berakni és meg kell emelni a kaptárakat, amikor a keretek megtelnek mézzel, a méz pedig kellőképpen beérik, elkezdjük a pergetést. Aki egyszer megkóstolja a kistermelői mézet, érezni fogja a különbséget a nagyiparban legyártotthoz képestˮ – mondta Balogh Sándor. 

Amikor legközelebb leemelünk egy üveg aranyló mézet a polcról, gondoljuk bele abba, milyen keményen dolgoztak a méhek és a méhészek azért, hogy finom, egészséges és nem utolsósorban megfizethető áron megvehető méz kerüljön az asztalra. Engem lenyűgöztek a munkájukkal, s bízom benne, hogy nézetemmel mások is egyetértenek. 

Boly

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: mindössze egy új fertőzöttet találtak vasárnap

v

Mától csak egy járásban van érvényben másodfokú figyelmeztetés, 17 járás zöld besorolású

párkány

Levendulás, hűsítő nyárnyitó Párkányban

Vasárnap

Téma a VASÁRNAPBAN: Nyári tábor teszttel, óvatossággal

fff

Mindenféle huncut koboldozások

Kisebbségi Kulturális Alap

KKA: Németh Ilona reagált Gyimesi vádjaira

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.