Régió

Az Állambiztonsági Szolgálatot kicselező, titkos kiállítások

Érsekújvár | Lakásbeli kiállítások címmel nyitottak izgalmas kiállítást a Zmeták Ernő Galériában, a megyei fenntartású intézmény utca felőli termét, egyszintes csarnokát és az alagsort is megtöltötték a szlovák nem hivatalos művészek alkotásaival, amelyek a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben készültek, egészen a rendszerváltásig.
author
Száz Ildikó

2022. szeptember 23. 16:30

Érsekújvár
- Száz Ildikó felvételei

Lengyel,cseh, magyar küldöttség

Helena Markusková, a Zmeták Ernő Galéria igazgatója a kétnapos rendezvény kapcsán elmondta, a kiállítás a V 4-es országok Híd az időben – a múlt kortárs képe elnevezésű projekt része, melyet a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósítottak meg. „Nemzetközi kutatócsoport létrehozása a cél, amely az elmúlt évtizedek művészetével foglalkozna, az 1960-as évektől a rendszerváltásig. A kutatás eredményét egy angol nyelvű PDF-kézikönyvben foglalnák össze. Minden országban rendeznek tematikus kiállítást, művészeti találkozót, bemutatják a küldöttséget fogadó intézményt, és meglátogatják egy-két emblematikus művész műtermét. Az események idén októberig tartanak és Gdanskban érnek véget az összes résztvevő jelenlétével egy konferencián, ahol a lengyel művészek mutatkoznak be” – tájékoztatott Helena Markusková.

Érsekújvár


A projekt keretében már lezajlott egy kiállítás az acb galériában, az opavai KUPE Galérában, továbbá volt egy találkozó az olomouci Muzeum umění-ben. Az érsekújvári galériában csütörtökön tartottak megbeszélést és vezetett tárlatbemutatót, pénteken Helena Markusková a Kassák-teremben lévő állandó kiállításon mutatta be az érsekújvári születésű Kassák Lajos avantgárd képzőművész, költő, lapkiadó munkásságát, alkotásait. Lukasz Gudzek, Jolanta Woszczenko és Dawid Siwicki Lengyelországból érkeztek a találkozóra. Csehországot Štěpánka Bieleszová és Ladislav Daněk képviselték, Magyarországról Kata Balázs, Forgách Anna és Kopeczky Róna érkezett, Szlovákiát Ján Kralovič, Vladimíra Büngerová, Martina Bábinová és Daniela Čarná képviselték.

Érsekújvár


Lakásbeli, titkos kiállítások

A küldöttség pénteken délután elutazott Pozsonyba, ahol megtekintették Otis Lauberta műtermét. A fővárosban megismerkedtek a Szlovák Nemzeti Galéria, a City Galery kiállítási anyagával. Az érsekújvári közönség október végéig láthatja a rendkívül érdekes kiállítást a Zmeták Ernő Galériában, amelynek kurátora Daniela Čarná. „A kiállítás a 20. század hetvenes-nyolcvanas éveinek nem hivatalos művészeti színterének a szondája. Az úgynevezett lakásbeli kiállítások jelenségével foglalkozik, melyek a 60-as évek elején a nyilvánosság nélkül zajló konfrontációkhoz kapcsolódtak, és a kezdődő normalizációra reagáltak. A művészek visszahúzódtak a magánélet területére, mivel a hivatalos kiállítóterek ideológiai okokból bezárultak számukra” – összegezte Daniela Čarná.

Érsekújvár


Abban az időszakban magánlakásokban, házakban, műtermekben, városok utcáin vagy a természetben rendeztek kiállításokat az elnémított alkotók. Daniela Čarná szerint abban a korszakban, amikor a kommunizmus ideológiája közvetlenül beavatkozott az emberek életébe, a művészek, filozófusok, tudósok, természetvédők kapcsolatai és barátságai, a „pozitív deviáció szigeteit” jelentették.

Érsekújvár


Egyfajta szabad vita- és művészeti fórumot, amely lépést tartott a nyugati országok művészetével, megőrizve sajátságait. A lakásbeli kiállításokat a művészek egymást látogatva szervezték, hogy megtéveszzék az Államvédelmi Biztonság (ŠtB) megfigyelőit. Az alkotások bemutatása Igor Minárik, Ľubo Stacho, Ľubomír Ďurček, Jana Želibská, Ivan Hoffman, Július Koller, és Otis Laubert pozsonyi lakásaiban történtek, illetve Katarína Kissóczyovánál Prágában.

A lakásbeli kiállítások kezdeményezői közé tartozott Dezider Tóth, aki 1976-ban Depozit néven találkozókat szervezett, amelyek az Štb kihallgatásai miatt értek véget.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Novemberben érkezhet az újabb 13. nyugdíj

cseh határátkelőhely

Csütörtöktől huszonhét cseh átkelőn lesz lehetséges az átlépés

koronavírus

442-vel nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában

cseh határátkelőhely

Szlovák belügyminisztérium: Uniós szinten kell dönteni a határellenőrzés bevezetéséről

01

Fizetés nélkül tankolta teli a lopott autót, aztán országhatárokon át menekült

Marco Rossi k

Rossi: jó lett volna még egy csodát tenni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.