Régió

Aranysávos minősítéssel tértek haza a kassai máraisok az olaszországi kórusversenyről

Perugia/Kassa | A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium égisze alatt működő vegyes- és leánykórus ismét nemzetközi sikereket aratott. Az egy héttel ezelőtt megrendezett Voices For Peace (Hangok a békéért) nevű olaszországi kórusfesztiválról aranysávos minősítéssel tértek haza.
Németi Róbert

2019. május 15. 18:28

Az olaszországi kórusverseny magyar ajkú résztvevőit a Márai diákjai képviselték
Az olaszországi kórusverseny magyar ajkú résztvevőit a Márai diákjai képviselték - Németi Róbert felvétele

Ahogy azt Ferencei Andrea, a tanintézmény egyik karnagya szerkesztőségünknek elmondta, a Perugiában megrendezett versenyben tíz ország kórusai, köztük olasz, görög, szlovén, bosznia-hercegovinai, török, kínai, orosz, finn és svájci csapatok mérték össze tudásukat. „A hangverseny több kategóriára volt osztva, a mi diákjaink az ifjúsági leánykarok és vegyeskarok katerógiában versenyeztek. A 65 márais diákkal május elsején érkeztünk meg Assisibe, ahol a szálláshelyünk volt. A hangverseny nyitóünnepségére a San Rufino templomban kerítettek sort egy szentmise keretében belül, melynek zenei aláfestését a versenybe bekapcsolódó énekkarok szolgáltatták. A kórusversenyre másnap került sor, melynek során egy-egy kórus 4 darab elénkelésével mutatta be tudását” – nyilatkozta lapunknak Ferencei Andrea, aki évek óta Kekeňák Szilviával karöltve vezeti az iskola énekkarát. Mint kiderült, a találkozó nemcsak a versengésről, hanem a közös éneklésről, egymás megismeréséről is szólt. „Az iskolánk két kórusa részt vett egy barátság koncerten is, ahol a görög és az orosz csapatokkal is sikerült megismerkedniük. Az eredményhirdetést mindegyikük nagy izgalommal várta, és valóban nem hiába, hiszen iskolánk Ifjúsági Vegyeskara és Leánykara is aranysávos minősítést kapott. Azt is el kell mondani, hogy a San Domenico Abate katedrálisban történt eredményhírdetésen minden egyes csapatot a saját nyelvükön köszöntöttek. Ez velünk sem történt másképp, sőt a szlovák nyelv mellett nem feledkeztek meg a magyarról sem. Ez egy olyan gesztus volt, amit nem lehet csak úgy elfelejteni, szó nélkül hagyni” – nyilatkozta lapunknak Ferencei Andrea. 

Az olaszországi kórusverseny magyar ajkú résztvevőit a Márai diákjai képviselték

 

Új mérföldkövek, jubiláló énekkarok 

A kassai tanintézmény égisze alatt működő kórusok kimagasló színvonalú művészi munkáját nemcsak a különféle hazai és külföldi versenyekre érkező meghívások évről évre növekvő száma, hanem félévszázados történelmük is bizonyítja. A Csengettyű Gyermekkórus 50, a Leánykar 30, az Ifjúsági Vegyeskar pedig 5 évvel ezelőtt kezdte meg működését. Az elmúlt évek, évtizedek során már számtalan megmérettetésen vettek részt, azonban az utóbbi években olyan távoli helyekre is eljutottak, amelyekről korábban álmodni sem mertek volna. „Az elmúlt ötven évre visszatekintve rengeteg változáson mentünk át. Voltak külföldi szereplések és voltak különféle nemzetközi versenyek, az viszont nem volt jellemző, hogy ekkora távokat utazott volna az énekkar. Magyarországra, Csehországba vagy Erdélybe többször is voltunk, sőt Németországot is megjártuk, de Belgiumba és Olaszországba csak az utóbbi két évben sikerült eljutnunk. Ehez a feladathoz valamilyen szinten fel kellett nőnünk, hiszen egy ilyen kiutazás rengeteg munkát, hosszú hónapokon át tartó intézkedést, felkészülést foglal magába. Én azt gondolom, hogy az ötven éves jubilálásunk megünneplése és egy ilyen kaliberű verseny bevállalása nem kis dolog, de azt lehet mondani, hogy valamilyen szinten ez egy jutalomkirándulás is volt. Az anyagiak előteremtése nem egyszerű feladat, de igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni a gyerekek érdekében” – mondta a karnagy. 

Éneklés mint közösségi élmény 

A kórus vezetői szerint fontos, hogy a gyerekek ne csak muszájból, hanem szívből énekeljenek. Az olaszországi kiruccanásokról elmeséltek alapján pedig úgy tűnik, hogy a kassai máraisok valóban szívből énekelnek. „A kórusban való szereplés egy stabil alapot ad a gyerekeknek. Aki folyamatosan részt vesz ezeken a versenyeken és ott van a kórussal, szinte biztos, hogy a későbbiekben sem fog félni kiállni egy nagyobb közönség elé. Ez egy afféle hozzáadott érték a kóruson belül, de amit nem lehet eleget hangsúlyozni, az a gyerekek közösségi élménye. A mai embernek is nagy szüksége van arra, hogy egy csapathoz tartozzon, hiszen egy adott körön belül olyan dolgokat tanulhat meg, melyekre az életben biztosan szüksége lesz” – zárta Ferencei Andrea. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Ötven mintát teszteltek, egy új fertőzöttet találtak Szlovákiában

kártyák

Európai roham a Visa és Mastercard ellen

Norbert Bödör

Bödör szabadlábon

Ennio Morricone
Frissítve

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

HDZ

Horvátországi választások – Csaknem végleges adatok szerint a konzervatívok nyertek

matovic100

Téma a VASÁRNAPBAN: Száz nap Matovičcsal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.