Régió

Áder János az Ung-vidékre látogat

Nagykapos. Holnap magánlátogatást tesz az Ung-vidéken Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. november 15. 18:00

LECZO ZOLTÁN

Gabri Rudolf, a Herczegh Károly Alapítvány elnöke lapunknak elmondta, a tervek szerint a köztársasági elnök szombaton koszorút helyez el a Herczegh Géza tiszteletére a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban elhelyezett emlektáblánál, valamint a nap folyamán ellátogat Herczegh Károly (Herczegh Géza édesapja) ungpálóci sírjához. Áder János az egynapos, nem hivatalos szlovákiai látogatásán – melyre elkíséri felesége, Herczegh Anita, Herczegh Géza lánya is – politikai pártok képviselőivel nem találkozik, és a sajtónak sem nyilatkozik.

Herczegh Géza Gábor jogtudós, egyetemi tanár 1928. október 17-én született Nagykaposon. A gödöllői Premontrei gimnáziumban érettségizett, majd 1947-ben beiratkozott a Szegedi Tudományegyetem Jogtudományi Karára, ahol 1951-ben szerzett diplomát. Később a MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének munkatársa lett, ahol nemzetközi közjogi kutatásokat végzett. 1963-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem munkatársa lett, ahol a nemzetközi kapcsolatok szakon diplomáciatörténeti előadásokat tartott adjunktusi beosztásban. 1967-től a Janus Pannonius Tudományegyetem (ma Pécsi Tudományegyetem) Jogtudományi Karán kezdett oktatni, egyben a nemzetközi jogi tanszék vezetését is átvette egyetemi docensi beosztásban. 1980-ban kapta meg egyetemi tanári kinevezését. 1981-ben a Jogtudományi Kar dékánjává választották. A kart 1987-ig, a tanszéket 1990-ig vezette. 1985-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1990-ben rendes tagjává választották. 1990-ben az Országgyűlés megválasztotta az Alkotmánybíróság tagjává, később a testület helyettes elnöke volt 1993-ig. Ekkor az Egyesült Nemzetek Szervezete hágai Nemzetközi Bíróságának magyar tagjává választották, ahol 2003-ig tevékenykedett. Ilyen minőségében foglalkozott egyebek között a bős–nagymarosi vízlépcső ügyével.

A Herczegh Károly Alapítványt 2007 szeptemberében Herczegh Géza és felesége, Herczegh Gézáné Petneházy Melinda alapította azzal a céllal, hogy a bodrogközi és Ung-vidéki közösségek valamint az itt élő fiatalok anyanyelvi kultúrájának megőrzését és fejlesztését segítsék elő. A jogtudós 2010. január 11-én hunyt el Budapesten.

Önnek ajánljuk

Megkezdte a felkészülést a DAC, Kalmár egyelőre marad

A NATO és a kelet-európai rendszerváltások 1988‒1991

Nánára került a Jókai Napok fődíja

Az SNS nem megy bele a nyelvtörvény módosításába

Végre közelről is láthatjuk Meghan hercegné és Harry herceg kisfiát!

Čaputová fogadásán Ján Kuciak és Martina Kušnírová szülei is jelen voltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?