Régió

A málenkij robotra elhurcolt áldozatokra emlékeztek Nagybalogon

Nagybalog | 1945. január 18-án közel 140 főt vittek el Nagybalogról akkor azt állítva, kéthetes romeltakarítási munkára kell menniük Miskolcra. Valójában azonban több hónapnyi, több évnyi munkatábor, éhezés és szenvedés várt rájuk. 19-en soha sem látták viszont szülőfalujukat.
Ibos Emese

2020. január 19. 10:33

Nagybalog
- Ibos Emese felvétele

A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek a túlélők hozzátartozói, gyerekek, unokák, dédunokák, szomszédok, barátok és a helyi közösség szombaton.  Jóvátételi munkára az orosz munkatáborokba magyar területekről 1944-től mintegy 600-700 ezer embert hurcoltak el, köztük nőket és gyerekeket. Más becslések szerint számuk megközelítette a 900 ezret, 200 ezren soha nem tértek vissza. 

Nagybalog községből mintegy 140 embert hurcoltak el, többségüket azzal fenyegették meg, ha ellenállnak, családjukon, hozzátartozóikon állnak bosszút. Az elhurcoltak többsége testileg és lelkileg meggyötörve, de mégis csak hazatérhetett, 19-en azonban orosz földben nyugszanak.
A község önkormányzata 2005-ben állított emléket az áldozatoknak, azóta minden évben megemlékeznek Nagybalog legnagyobb tragédiájáról. Az elhurcoltak közül már csak Gesko Andrásné Simon Ilonka él. A 94 éves túlélő rendszeres résztvevője volt a megemlékezéseknek, nem egy alkalommal elbeszélte az ott átélt borzalmakat. Idén sajnos egészségi állapota már nem tette lehetővé, hogy ismét jelen legyen. 

 

Gömöriek a szovjet lágerekben

2019. december 18. 18:00

Gömöriek a szovjet lágerekben

Gesko Ilonka egyike volt annak a 70 túlélőnek, akiket Lehotai Aladár felkeresett. Lejegyezte visszaemlékezéseiket és elbeszéléseik alapján születhetett meg az elhurcoltak tragédiájának emléket állító Málenkij robot – Gömöriek a szovjet lágerekben című kötet. A könyv iránt nemcsak azért hatalmas az érdeklődés, mert a történészek által eddig fel nem tárt időszakról szól, hanem azért is, mert Lehotai Aladár a lejegyzett elbeszélők történetei mellett egymaga ellátogatott az egykori lágerek, rabtemetők helyszínére, lejegyezte az ott élők emlékeit is az elhurcolt magyarokról. Valószínű, hogy a kötetnek lesz második, bővített kiadása is, hiszen folyamatosan újabb és újabb információkhoz jut az elhurcoltakról. A szombati megemlékezésen is jelentkezett egy hozzátartozó, aki írásos dokumentumokat őriz mindkét elhurcolt szülője után.

Lehotai Aladár nagyon fontosnak tartja, hogy az általa összegyűjtött kutatási anyag szlovák nyelven is megjelenjen. „A többségi nemzetnek fogalma sincs a történelem eme sötét időszakáról. Tudomásom szerint még a magyarországi tankönyvekben is csak két sor terjedelemben emlékeznek meg a málenkij robotra elhurcoltakrólˮ – mondta Lehotai Aladár, aki a megemlékezésen vetítettképes előadást tartott a megemlékezés résztvevőinek az általa eddig összegyűjtött kutatási anyagból, a helyszínen készített felvételekből.

A megemlékezés a Csemadok helyi alapszervezetének szervezésében és a Szivárvány énnekkar részvételével valósult meg. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

koronavírus vásárlás

Mélyrepülésben a gazdaság

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

boris kollár

Ideiglenesen befagyasztják a kölcsönöket

Ravasz Ábel

Ravasz: Az új romaügyi kormánybiztos legsürgetőbb feladata a válságkezelés lesz

A Híd elutasítja a kormány javaslatát a bírók felülvizsgálatára

További 19 bíró mondott le tisztségéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.