Régió

A karnagy csak egy ember a kórus nélkül

Vága | Józsa Mónika karnagyot a Csemadok Közművelődési Díjról, a zenéről és a kórusmunkáról kérdeztük az elismerés kapcsán.
Marosi Bianka

2020. január 21. 14:01

Józsa Mónika
- Somogyi Tibor felvétele

Józsa Mónika elmondása alapján több szempontból is nagyon nagy öröm és megtiszteltetés volt átvenni a díjat.

"Az egyik az, hogy a magyar kultúra napja alkalmából kaptam a díjat. A magyar nyelv szépsége simogatja a lelkemet. A vers, az irodalmi alkotások, a míves beszéd, a mondott szó is muzsika a fülemnek, nem csak a zenei anyanyelv, úgy gondolom, aki ezt a nyelvet használja anyanyelveként, illenék, hogy büszke legyen rá. Ezért is örültem, hogy éppen ezen a napon kaptam ezt a kitüntetést. A másik dolog az, hogy korábban 10 évig a Csemadok alkalmazottja voltam, erre az időszakra mindig szívesen emlékszem vissza, és így talán szorosabban, nem csak a szervezet aktivistájaként kötődöm a Csemadokhoz. Harmadrészt pedig nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy az általam nagyra becsült kollégákkal állhattam a színpadon az átadáskor, akik számomra sokat jelentenek. A teljesség igénye nélkül kettőt szeretnék közülük kiemelni: Méry Margitot és Erdei Pétert” – fogalmazott a karnagy.

Méry Margit néprajzkutatóról, aki a Csemadokban kollégája volt, elmondta, nagyon nagyra tartja a munkásságát, sokrétű tevékenységét. Pedagógusi munkája során a mai napig gyakran használja a gyűjtéseit. Erdei Péter egy rövid ideig tanára volt Józsa Mónikának, ezért is érezte megtiszteltetésnek, hogy vele együtt vehetett át kitüntetést.

„A díj bizonyos részben a kórustagoké is, hiszen a karnagy egymagában a színpadon csak egy ember, bármilyen jó muzsikus is, zenélni nem tud a „hangszereˮ vagyis az énekkari tagok nélkül. Ez egy olyan közösség, ahol jólesik dolgozni, ahol próbálunk valami szépet, gyönyörűségest létrehozni, művészi értéket a színpadra állítani, amit meg tudunk mutatni másoknak is, és közelebb hozni az értékeket a hallgatókhoz. Mindez a kórustagok nélkül nem lehetséges, ezért köszönöm nekik is: minden egyes kórustagnak, akik a negyvenéves karnagyi tevékenységem során megfordultak valamelyik általam vezetett kórusban, hogy ilyen csodálatos dolgokat tudtunk közösen létrehozni” – fejtette ki Józsa Mónika.

korus

Úgy véli, a karnagyi munka terén a lelkesedés forrása maga, a muzsika, annak művészi értéke, és az azt megszólaltató közösség.ˮ Mindkettő fontos szempont a művek kiválasztásánál, és az ilyen darabokat öröm „létrehozniˮ, részt venni a megalkotásában. Hiszen a zeneszerző által megírt mű, amíg csak „papíronˮ, kotta-formában létezik, holt kincs a láda fenekén, amíg azt elő nem veszi valaki és meg nem szólaltatja.

„A zeneműveket közkinccsé kell tenni és publikálni, a mi esetünkben elénekelni a színpadon, hogy minden befogadóhoz eljusson. Akik bejönnek a kóruspróbákra és úgy gondolják, hogy szívesen énekelnének az énekkarban, azokkal meg kell teremteni egy olyan hangulatot és közeget, ahová szívesen járnak. Ehhez a legnagyobb segítség maga a zene, amiben elmélyülünk, amiből örömmel töltekezünk” – hangsúlyozta a karnagy. A muzsikálás mellett a kórust alkotók közössége is örömforrás. „Az énekesek, legyenek akár felnőttek, akár diákok, mind egy-egy külön egyéniség és külön csoda. Őket megismerni, velük közösen alkotni, lélekemelő, jóleső érzés. Többek között ezért is szép a pedagógiai és karnagyi pálya. Mindig igyekszem valami szépet közvetíteni a rámbízottak felé, de magam is töltekezem belőlük” – mondta el a díjazott.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Rendkívül heves vita várható a bérekről

Igor Matovič
Frissítve

Ezúttal Matovič került a plágiumbotrány középpontjába – lemond, ha teljesítette ígéreteit

Richard Raši

Raši szerint Matovičnak le kellene mondania a plágiumgyanú miatt

Branislav Gröhling

A Za ľudí képviselői nem fogják követelni Gröhling lemondását

film

Filmmúzeum: a felforgató tanítók

koronavírus Horvátország

Horvátországban nem mérséklődik az új fertőzöttek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.