Régió

A kálváriadombról madártávlatból ismerkedhet Lévával

Léva | Ismét látogatható a Kálvárián található kilátó, amelyről belátható a járási székhely és annak környéke. A kilátót minden vasárnap 14-től 16 óráig nyitják meg, és ünnepnapokon is fogadják a kirándulókat. Magyar, szlovák és angol nyelven tájékoztatják az érkezőket.
author
Száz Ildikó

2022. május 16. 08:54

Kálvária
- Száz Ildikó felvételei

Július 5-én, augusztus 29-én, valamint szeptember 1-jén, 15-én és október 28-án is kitekinthetnek a városra és élvezhetik annak látképét az érdeklődők. Adriana Macáková a városi hivatal sajtóreferense arról is tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a belépőjegy ára tetszőleges, a látogatók a kálváriadomb környezetszépítő tevékenységét és a kórházi kápolna felújítását támogatják a hozzájárulásukkal.

Léva

A kálváriadomb felújítását a tizenöt évvel ezelőtt létrehozott Patrimonium Servandi Polgári Társulás tagjai a szívügyüknek tartják. A latin elnevezés annyit jelent, hogy megőrizni az elődök örökségét. A tizenötödik évforduló kapcsán Ján Krtík, Léva polgármestere emléklapot adott át Katarína Holbovának, a társulás elnökének. Az értékmentő önkéntesek a kezdetektől fogva fontosnak tartották a második világháború során tönkretett lévai Kálvária felújítását. A háborút követően a terület teljesen lepusztult, holott a dombon egykor kőből épített kápolna volt és egy 1821-ben emelt, fából ácsolt torony. A kálváriadomb történetével Léva hivatalos önkormányzati lapjában több alkalommal foglalkoztak, hogy felhívják a fiatalabb generáció figyelmét a város kevésbé ismert történelmi értékére. A keresztutat a 18. század elején építették a ferences testvérek 14 állomással, 350 méter hosszúságban. Július utolsó vasárnapján rendszeresen emlékmisét tartottak a Kálvárián az 1808-as iszonyatos tűzvész okozta pusztítás miatt, amely tönkretette a várost. Adriana Macáková tájékoztatása szerint 2007-ben a lévai Nécsey József galériában Jozef Frtús tervezőmérnök rendezett kiállítást, és ajándékul átnyújtotta a lévaiaknak a helyi kálvária felújításához szükséges terveket.

Léva

A Patrimonium Servandi társulás gyűjtést szervezett a történelmi hely megmentésére és felújítására. 2007 júliusában feltárták a korábbi kis templom alapjait és 2008 májusában felállították, majd felszentelték az egyes stációkat. A meglévő telekommunikációs tornyot alakították át kilátótoronnyá, a turisták nagy örömére. A közelmúltban elhunyt Dr. Alt Ernő, Miről szólnak a lévai harangok című könyvében a következőképpen foglalta össze a történéseket: „2008. utolsó vasárnapján az 1808. július 24-i tűzvész 200. évfordulóján az újra létesített lévai Kálvária fel lett szentelve. További tevékenységük eredményeként 2010 júliusában a lévai Kálvária kilátótornyába egy 7 méter magas fémkereszt került, mely a város újabb jellegzetessége”. Alt Ernő megemlíti továbbá, hogy 1702-ben Jaklin Miklós hozzáfogott a kálvária hegy rendezéséhez.

Léva

Annak legmagasabb helyén egy kis kápolnát építetett, melyet 1821-ben Szegfű Ferenc plébános megnagyobbíttatott. Ugyanebben az időben épültek fel a stációk. Sajnos az 1945-ös események során a kápolnát és a stációkat is tönkretették. A ferencesek 1786-ig tartózkodtak Léván, mely idő alatt áldásos munkát fejtettek ki a városban és annak környékén”—olvasható Alt Ernő írásában.


 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ifj. Vidnyánszky Attila

Háromszor kapott már behívót

fico pellegrini

A Smer készen áll együttműködni a Hlasszal az őszi választásokon

időjárás meleg

Elő a fürdőruhával! Igazi strandidő a hét utolsó napján

Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka

Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek

sport a tévében

Vízilabda, kézilabda és nyílt vízi úszás a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.