Régió

A foglalkoztatási akcióterv összehangolt és egységes kommunikációját Fülek Város biztosítja a „CCP“ projekt által

Fülek Város határon túli partnerével, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökséggel (HU) együttműködésben még 2018-ban vissza nem térítendő pénzügyi támogatás iránti kérelmet nyújtott be a partnerszervezetek tevékenységeinek egy csomagban való támogatására, amely címe „Foglalkoztatási akcióterv az R2 és az M3 utak tengelye mentén – Irány egy új, határokon átnyúló észak–déli gazdaságfejlesztési tengely felé“.
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. január 15. 13:48

füleki vár
- TASR/AP-felvétel

Az akcióterv öt projektet tartalmaz különféle ágazatokból, amelyekben tíz Szlovákiából és Magyarországról származó partnerszervezet vesz részt. A projektcsomagot az EU Európai Regionális Fejlesztési Alap, az INTERREG V-A Szlovák Köztársaság–Magyarország Együttműködési Program keretén belül jelenleg 3 387 536,28 euró összeggel támogatta.

Az akcióterv/TAPE publicitását a „CCP“ projekt biztosítja

A projektek teljes csomagjának kivitelezését a szlovák oldalon Fülek Város biztosítja a Koordinációs és kommunikációs projekt SKHU/1802/3.1/028 – „CCP” által. Kovács Tímea projektmenedzser tájékoztatása szerint, a CCP projekt fő célja az akcióterv valamennyi projektjének egységes és koherens kommunikációja (publicitása), a projektek céljainak, tevékenységeinek, eredményeinek és a régió számára nyújtott előnyeinek világos ismertetése és kommunikálása. „A CCP nevet viselő projekt menedzsmenttámogató és kommunikációs szolgáltatásokat nyújt, valamint feladata a kockázatmentesítés, a pénzügyi és a jogi tanácsadás az egész projektcsomag részére. Szakértő irányítást biztosít a partnerek számára, és segítő kezet nyújt tevékenységeik sikeres kivitelezéséhez. A jelenlegi helyzetben, amikor a világjárvány miatt a személyes találkozók és rendezvények lehetősége korlátoztt, még nehezebb biztosítani a zökkenőmentes határokon átnyúló együttműködést és kommunikációt. A CCP csapata ezt a hiányosságot legalább az online találkozókon keresztül igyekszik pótolni, melyek keretén belül időben foglalkoznak a feladatokkal és nyomon követik azok teljesítését.“

A projekt kivitelezése után a partnerek megosztják a fenntarthatóság érdekében vállalált kötelezettségekből eredő feladatokat, biztosítva a TAPE-projektek fenntarthatósága érdekében vállalt kötelezettségek teljesítését támogató, feltétlenül szükséges szakmai kapacitásokat. A CCP projekt 2021. 5. 1. és 2023. 6. 30. között valósul meg, az EU Európai Regionális Fejlesztési Alap 138 125 euró összegben társfinanszírozza, amelyből 91 502,50 eurót a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség, 46 622,50 eurót pedig Fülek Város kapott.

Öt projekt, tíz partner

Az akcióterv/TAPE egy észak–déli kezdeményezés a térség gazdaságfejlesztése érdekében. Célja a gazdasági programok és a foglalkoztatást segítő intézkedések egységes kivitelezése Hatvan–Losonc tengelyén, a Novohrad/Nógrád régió fejlesztése érdekében. Az akcióterv/TAPE az R2 és az M3 utak tengelye mentén c. projekt alapgondolata a foglalkoztatottság támogatása, az üzleti környezet és az infrastruktúra építése és fejlesztése, valamint a munkaerőpiaci kirekesztés által veszélyeztetett, különböző célcsoportok oktatásminőségének javítása. A nyilvánosságot külön sajtóközlemények útján tájékoztatják valamennyi projekt tevékenységéről.

A vállalkozói szektort két projekt támogatja az akcióterv csomagjából. Az első a DIGI – Közös léptekkel a digitalizáció felé, melynek köszönhetően a Salgótarjánban gyártó FORT-BAU Zrt, valamint a szlovákiai partnerek – a TOOTH TOOLS s.r.o. és a FILLECK s.r.o., szert tesznek a növekedéshez és versenyképességhez szükséges technológiákra, javítva így nemcsak termékeik minőségét és szolgáltatásaik piaci színvonalát, hanem segítve új munkahelyek létrejöttét és a meglévők fenntartását a határmenti Novohrad/Nógrád régióban.

A második a DevINvestEnviro – A befektetési környezet fejlesztése c. projekt, amely Fülek Város (SR) és a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány/NMRVA (HU) társulásának köszönhetően valósul meg. Célja a füleki ipari övezet újjáélesztése, valamint a kis- és középvállalkozások működési feltételeinek javítása. Feladata az egykori füleki zománcgyár revitalizációja, egy új raktár és egy gyártásra szolgáló acélcsarnok létrehozása a vállalatok számára. A projekt megvalósítása során kiépített infrastruktúrát a Város az érdeklődők/vállalatok számára a közbeszerzési pályázat szabályai szerint bocsátja rendelkezésre. A 40–50 új munkahely létrejöttét segítő feltételek javítani fogják a határ menti térség foglalkoztatási arányát és a munkaerő mobilitását. A NMRVA gazdag tapasztalatai, valamint partnerhálózatának szakértelme segítik a füleki beruházás eredményességét.

A diákok munkaerőpiaci felkészítését és oktatását a TRAIN projekt biztosítja – A termelőkapacitások fejlesztése, melyek célja a beszállítóvá válás, a Stredná odborná škola – Szakközépiskola Fiľakovo (SR), valamint a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HU) társulása. A magyar partner támogatja és népszerűsíti az asztalos szakmát a régióban, asztalosversenyeket, tanulmányutakat valósít meg, feltérképezi a képzési igényeket, képzési programot dolgoz ki és tréningeket valósít meg. Másrészt, a Füleki Szakközépiskola asztalosműhelye modern gépekkel gazdagodik.

A legveszélyeztetettebb célcsoport, a tartósan munkanélküliek oktatását a REWO projekt biztosítja – Felkészülve a munkára. A hatrányos helyzetű szociális csoportok munkaerőpiaci integrálása – a Szívért Alapítvány (HU) és a PRACOV n.o. (SR) társulása. A magyar partner sokéves, bevállt tapasztalataira alapozva a képzési tevékenységek kivitelezésének olyan tudatos folyamatjavaslata jött létre, amely a tartósan munkanélkülieket visszavezeti a munkaerőpiacra, olyan személyre szabott képzés segítségével, amely erősíti az önbecsülésüket, a kommunikációs és konfliktuskezelési rátermettségüket, a problémamegoldó és stresszkezelő készségeiket, valamint a hatékony időgazdálkodásra való képességüket.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová államfő egy munkareggeli keretében találkozott Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnökkel és Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti házelnökkel (TASR-felvétel)

Szakértő a védelmi megállapodásról: Washington megkerülhetetlen

reszpirátor
Frissítve

Szerdától kültéren is kötelező a reszpirátor viselése

konditerem illusztráció

Szerdától több létesítményre és rendezvényre is az OP plusz rendszer vonatkozik

pixabay

Az orvosok közzétették az omikron 14 leggyakoribb tünetét

rendőrség

A rendőrség figyelmeztet: Legyen óvatos, ha az interneten árul!

Királyok és szentek

Vita egy tárlat körül

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.