Régió

55 éves a Csallóközi Múzeum

Dunaszerdahely | Ötvenöt éve nyitotta meg kapuit a Csallóközi Múzeum Dunaszerdahelyen. A jubileum alkalmából a múzeum történetét bemutató kiállítást nyitottak a galériában.
Bartalos Éva

2019. szeptember 12. 17:43

Dunaszerdahelyen elsőként a romos Fehér kastélyban alakították ki a múzeumot, amely a hetvenes években költözött be mai helyére, a Sárga kastélyba. Legutóbb 2016-ban újították fel az épületet és környékét, valamint a kastély melletti kiállítócsarnokot, ahol most a múzeum történetével is megismerkedhetnek a látogatók. A paneleken a kezdetektől egészen a közelmúltig felelevenítik az intézmény történetét, bemutatják a vezetőit, valamint azt, hogy milyen kiállításokat láthatott a közönség a múzeumban, mivel foglalkoztak annak munkatársai.

„A felújítás elsősorban a műemlék épület állagának megőrzéséről és a galéria modernizációjáról szólt. A múzeum információkat tárol a múltról, amelyeket szórakoztató módon adhatunk át a látogatóknak. Olyan múzeumokra van szükség, ahol az emberek jól érzik magukat, szórakoznak, tanulnak. A másik küldetése a kulturális információk tárolása úgy, hogy a szakértők számára is áttekinthető legyen” – nyilatkozta lapuknak Nagy Iván a Csallóközi Múzeum igazgatója.

Hétköznapokon kilenctől délig, valamint egytől ötig, szombaton tíztől délig, és egytől négyig várják a látogatókat a múzeumba. Az igazgató elmondta, hogy a múzeum is profitál Dunaszerdahely népszerűségéből. „Főként cseh turisták jönnek, de Magyarországról is egyre többen érkeznek hozzánk. Olyan is előfordult, hogy a DAC mérkőzésre érkező szurkolók nálunk is megálltak” – folytatta Nagy Iván. A sárga kastélyban berendezett kiállításon a Csallóköz történetét mutatják be a látogatóknak. Többezer éves leleteket  tárolnak az előcsarnokban található vitrinekben, mamutcsontokat is láthatnak a vendégek, de egyebek mellett neolit-, vas-, vagy honfoglaláskori leletek sem hiányoznak a tárlatból. Az emeleten szobáról szobára haladva ismerhetjük meg a régió jelentős családjait, a hagyományos mesterségeket, használati tárgyakat, bútorokat. A zenének is külön termet szenteltek, de csallóközi konyhát és tisztaszobát is láthat az, aki betér a sárga kastélyba. Megismerkedhet Vámbéry Ármin történetével, megtudhatja, honnan érkeztek a zsidók a Csallóközbe, honnan erednek a falvak elnevezései. Nagy Iván elmondta, hiányos a gyűjtemény, ugyanis több olyan tárgyat is találtak a feljegyzésekben, vagy fotókon, amelyeket ma hiába keresnek a múzeumban. „Több tárgynak elkészítjük a másolatát, mert fontosnak tartjuk, hogy ezeket is bemutassuk” – tette hozzá az igazgató. Példaként említett egy régészeti leletet, amelyet ugyan a Csallóközben találtak, de a körmöcbányai múzeumban tárolnak. „Egy avar veretes övről van szó, amely hozzátartozik a Csallóköz történetéhez, ezért fontos, hogy bemutassuk” – szögezte le Nagy Iván. Az igazgató a regionális történelem bemutatásának fontosságát is hangsúlyozta.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?