Régió

30 tonna szemetet szedtek össze a Duna mellől

Izsa | Ám nincs még vége: a Duna menti településekről további hulladékmennyiség érkezését várják. A szennyezés a folyó teljes hosszán – s nemcsak a szlovákiai szakaszán – nagy problémát jelent.
Vataščin Péter

2021. május 6. 11:17

Izsa
Az április 24-i szemétszedési akció résztvevői az izsai Duna-parton - Vataščin Péter felvétele

Amint arról korábban már beszámoltunk, április 24-én a a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás (VDIRT) szervezésében Füsstől Helembáig több mint egy tucatnyi településen gyűjtötték a szemetet a Duna árteréből. Domin István, a szervezet elnöke és Izsa polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, az összegyűjtött hulladékot elszállító cég által kiállított számla szerint 29,82 tonna gyűlt össze. Az akció azonban nem ért véget aznap, ugyanis a múlt hétvégén a komáromi 2. számú Jókai Mór Cserkészcsapat is részt vett a parttisztításban. Ezen felül pedig április 26. után több építkezési törmelékből álló lerakatot is felszámoltak az akcióban résztvevő községek önkormányzatai, valamint jelezték azt is, hogy nagyobb mennyiségű gépjárműabroncsot is sikerült összegyűjteniük. A visszajelzések alapján veszélyes hulladékot ugyan nem igazán találtak, a partszakaszt három kilométer mélységig „kitakarító“ akció alapján azonban jól látszik, hogy a Duna és annak ártere komoly gondokkal küzd.

Szemétbe fulladó Duna

A Duna déli, szlovákiai szakaszán végrehajtott hulladékmentesítést a Interreg program által támogatott „Duna-parti megállók“ elnevezésű szlovák-magyar projekt keretén belül bonyolították le. Némileg hasonló kezdeményezés zárul le nemrég az északibb folyószakaszon „Plastic Free Danube“ címmel. A több mint hároméves projekt szlovák-osztrák kooperáció eredménye volt, s alapvetően a Dunába kerülő makroműanyagra jellegét mérték fel úgy, hogy közben mintegy 2000 kilogrammnyi szeméttől szabadították meg a Bécs és Bős közötti Duna-szakaszt.

Az akció során egyben felmérték, hogy a különféle helyszínekem milyen jellemző hulladéktípusok gyűlnek össze. A bécsi Donauinsel szigetnél például csomagolóanyag és higiéniai eszköz, például nagy mennyiségű nedves törlőkendő halmozódott fel, míg a Freudenau erőműnél zömmel a háztartásokban, sportolás és a szabadidő eltöltése során használatos műanyaghulladékot szedtek ki a vízbe elhelyezett hálók segítségével. A projekt során ilyen módon egy tudományos adatbázist is létrehoztak, illetve kialakítottak egy szelektációs protokollt is. A projektben részt vettek a Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Intézetének kutatói is. Az akadémiai honlapon közölt hír szerint az intézet munkatársa, Mária Omastová arról számolt be, hogy a PET-palackok lebomlásának kísérleti vizsgálatakor az antimon elem rendkívül magas értékét állapították meg. Míg az ivóvízben e kémiai elem határértéke mindössze 5 mikrogramm/l, addig a kísérlet 200-as értéket mutatott ki. A projekt keretében publikált szövegek mindegyike hivatkozik arra, hogy a tengerekben található műanyagtörmelék 80 %-át a folyókból származik. A felmérések szerint a Duna csak műanyaghulladékból évi 530 és 1550 tonnát „szállít“ a Fekete-tengerbe.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György (OĽaNO) szerint ez a séma is csak alátámasztja, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) támogatásainak egy része a Híd közeli szervezetekhez került ⋌(A szerző felvétele)

Gyimesi: Visszaélések voltak a KKA-ban

Emberi Jogok Európai Bírósága
Frissítve

Strasbourg kibújt a szlovák nyelvtörvény megítélése alól

benzin

Itt a nyár, vele együtt a drága benzin

nyaralás k

Nem kell elsietni a repülőjegy foglalását, ha nyaralni mennénk

kiégett kórház
Frissítve

VIDEÓ: Tűz ütött ki a kassai kórházban, evakuálták a pácienseket

koronavírus-vakcina
Frissítve

Elhunyt egy 44 éves férfi, miután beoltották

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.