Régió

11 milliós oktatási fejlesztés

Kassa | Több mint tíz millió eurót költ Kassa Megye Önkormányzata a fennhatósága alatt működő középiskolák felújítására. A felújítandó iskolák listájára számos kassai járásbeli magyar tanintézmény is felkerült.
Németi Róbert

2020. február 14. 18:00

Királyhelmec
- Németi Róbert felvétele

A felújítandó vagy már felújítás alatt álló iskolák listájáról Anna Terezková megyei szóvivő számolt be részletesebben az Új Szónak. Kiderült, a régió egyik legrégebbi iskolája, a királyhelmeci szakközépiskola épületének átfogó felújítását nemsokára befejezik. „Elsősorban a nagyobb mértékű befektetésekre szeretnénk összpontosítani, melynek keretében például a királyhelmeci iskola épülete is megújult.

4,5 milliós felújítás

A megyei önkormányzat költségvetéséből szeretnénk revitalizálni Kassa város központját is, melyhez hozzátartozik a Šrobár utcai gimnázium, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alap-iskola, illetve a Moyzes utcai Egészségügyi Középiskola épületének átfogó rekonstrukciója is. A három projekt összességében a 4,5 millió eurós keretet is meghaladja. Minél előbb szeretnénk elkészíteni a szükséges tervdokumentációkat, hogy még az idei évben hozzáfoghassunk a munkáhozˮ – közölte a megyeelnök álláspontját Terezková.

Régi, elavult épületek 

A Kassától mintegy 60 kilométerre fekvő Nagymihály városában működő Egészégügyi Középiskola két épületét új folyosóval kötnék össze, továbbá befejeznék ennek az iskolának, illetve a rozsnyói Kereskedelmi Akadémia, illetve a kassai Kukučín utcai szakközépiskola étkezdéjének építését. Az utóbbin jelenleg is folyik a munka, az épület statikai gondjainak elhárítására mintegy 700 ezer eurót költenek, ugyanennyit különítettek el a kassai Grešák utcai szakközépiskola rekonstrukciójára is. A megyeelnök szerint a felújításokra nagy szükség van, a tanintézményekhez tartozó épületek többsége a múlt század hetvenes éveiben épült, rossz állapotban vannak, sőt, nagyon sok épületben még az eredeti, alumíniumvezetékes villanyhálózat van. Mint kiderült, a megye a bentlakásos iskolák kollégiumairól is gondoskodik, a Kassán található szállók felújítására több mint 1,7 millió eurót költenek. Mindezek mellett néhány iskola mellett multifunkciós játszótereket is kialakítanak, és néhány épületbe új felvonókat szerelnek be. A forrásokból Kassán új gördeszkaparkot alakítanak ki, az egyik sacai középiskolában pedig az egész tornatermet átalakítják. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

Helységnévtábla az Andódra vezető úton
Frissítve

Lefestették az érsekújvári helységnévtáblát az Andódra vezető úton

bardos, ersek

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ-stúdióban I.

tárlat rimaszombat

A Fő téren az elutasított tárlat

Floyd Mayweather olyan szerény volt, hogy az már megható

galánta illusztráció

Galánta idén többet költ a sportra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.