PR CIKKEK

Ne becsülje le a pikkelysömörre utaló tüneteket!

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 25. 14:36

Ne becsülje le a pikkelysömörre utaló tüneteket!

Október 29-én van a pikkelysömör avagy pszoriázis világnapja. Az immunrendszer e gyulladásos betegségében világszerte 125 millió ember szenved, Szlovákiában körülbelül 200 ezer a betegek száma. Bár meggyógyítani teljesen nem, de kezelni sikeresen lehet. Ebben az évben Szlovákia 27 dermatovenerológiai klinikáján október 26-án nyílt napot tartanak.

Genetikai betegség,
amit a stressz vált ki

A pikkelysömör leggyakrabban a könyök és térd külső részén, valamint a hajas területeken jelenik meg rózsaszínű foltok, ezüstös pikkelyek vagy fájdalmas és berepedezett bőr formájában.  Néha enyhe viszketést is tapasztalnak a betegek.

„Az esetek döntő többségében a betegség a 40. életév előtt jelentkezik. Oka genetikai eredetű. Ha mindkét szülő pikkelysömörben szenved, 50 százalék az esély arra, hogy az utód is megbetegszik” – mondta dr. Juraj Péč professzor. A gének azonban csak a hajlamot hordozzák, leggyakrabban a stressz váltja ki, például az érettségi vizsga, az egyetemi tanulmány, a munkahely, az esküvő vagy a gyermek születése. A betegség megjelenésének valószínűségét és a tünetek romlását a túlsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is elősegíti.

Ám a pikkelysömör nemcsak a bőr betegsége. „A betegek 69 százalékánál úgynevezett körömpszoriázis is megjelenhet. Ilyenkor megváltozik a köröm struktúrája, törmelékszik, elválik a körömágytól. A betegek egyharmadánál pszriázisos artritisz is kialakul, ami az ízületeket károsítja” – magyarázta a szakember. János esete is ezt bizonyítja, aki több mint 10 évig küzdött a betegséggel.

Hibás volt a diagnózis

Először 1996-ban diagnosztizálták nála a pszoriázist, amikor Afrikából tért haza. „Akkor maláriával kezeltek, mert mindkét betegség tünetei hasonlóak voltak. Kezdeti stádiumban nagyon nehéz megkülönböztetni őket egymástól. Az egész testem megdagadt, és senki nem gondolta, hogy pszoriázisom lehet” – mondta a beteg. Épp a rossz diagnózis miatt a kezelés sem volt eredményes. Csak három hónap múlva tudta meg a reumatikus betegségek pöstyéni nemzeti intézetében, hogy valójában mi is a baja. A hagyományos pikkelysömörön kívül pszoriázisos artritisze is lett. Öt hétig volt kórházban. „Sokat gondolkodtam, hogyan fogok így élni. Akkor a doktornő megnyugtatott, hogy a betegség gyógyítható, s ezzel új reményt adott.” Jánost hagyományosan, kortikoidokkal, vagyis hormonokkal kezelték. Hatására fél év alatt akár 20 kilót is felszedhet a beteg. De fontos a fájdalom és a gyulladás csökkentése miatt. „Két évig naponta sugárkezelésre jártam. Három órt tartott, de a tünetek mindig visszatértek.” „A probléma az, hogy a szervezet hozzászokik a kezeléshez,  és aztán már az olyan erős gyógyszerek sem hatnak, amelyekkel a daganatos betegséget kezelik” – mondta az orvos.

Fehér kesztyűben

A betegség János életét anyagilag is megnehezítette. Rendszeresen új ruhákat kellett vásárolnia, mert zsírosak lettek, s nem lehetett kimosni őket. Lelkileg is rosszul viselte a betegséget. „Többször megtörtént, hogy valakinek kezet nyújtottam, de rögtön vissza is húztam, mert észrevettem, hogy furcsa arcot vág. Mások iránti toleranciából mindig fehér kesztyűt viseltem. Kerültem az embereket.” Dr. Péč tapasztalatai szerint a betegek szégyellik magukat, szoronganak, önbizalomhiányban szenvednek, sőt, depresszióba is eshetnek. Gyakran váltnak munkahelyet, s a betegség miatt nemegyszer kapcsolatuk is felbomlik.

Segített a biológiai kezelés

János 2007-ben biológiai kezelést kapott. Úgy érezte, újjászületett.  „Most hétfőként egy injekciót szúrok be magamnak, de ez semmi a kenőcsökhöz, a fürdőkhöz és sugárzáshoz képest. Két hét után már el is felejtettem, hogy pikkelysömöröm van. Az artritisz ugyan megmaradt, de minden bőrtünet elmúlt, csak a fejbőrömön maradt néhány folt. Azóta semmim nem fáj és nem ég” – mondta örömmel János, akinek azóta gyökeresen megváltozott az élete. Már járhat strandra, vendéglőbe, nem figyelnek fel rá. Saját vállalata van, és  normálisan dolgozik.  Mindenkinek azt ajánlja, ha gyanús jeleket tapasztalnak a bőrön, ne féljenek, keressék fel a dermatovenerológust. (kovács)

 

 Tegye meg az első lépést október 26-án

Ezen a napon 8.00 és 15.00 óra között több bőrgyógyászati rendelőben ingyen és beutaló nélkül fogadnak mindenkit, aki gyanús jeleket tapasztal a testén, vagy a pikkelysömör eddigi kezelése nem hatásos. Egyebek mellett az alábbiakban:

 

  •  POZSONY: poliklinika, Tehelná 26 – Dr. Martina Hlavatá
  •  DUNASZERDAHELY: Vivaderm, kórház és rendelőintézet, Veľkoblahovská cesta 23 – Dr. Renáta Bartalošová
  •  KASSA – DÉL: Dermina, Gemerská 3 – Dr. Adriána Floriánová
  •  KASSA – ÓVÁROS: Caderm, óvárosi poliklinika, Poštová 15 – Dr. Jana Rajczyová
  •  KASSA – SACA: Kassa-Saca kórház, Lúčna 57 – Dr. Katarína Drotárová
  •  KIRÁLYHELMEC: Derm, kórház és rendelőintézet, Nemocničná 8 – Dr. Peter Matuška
  •  LÉVA: Med – Derm, Sanat poliklinika, Nábrežná 3042/1 – Dr. Slávka Urbančeková
  •  PÁRKÁNY: Cutis, poliklinika, Jesenského 85 – Dr. Peter Frey

 

Még több információt
a www.derma.sk
honlapon talál

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?