PR CIKKEK

Korszerű munkaerőpiaci információs rendszerek

A mai globális, gyorsan változó világban egyre nagyobb szerepe van az oktatásnak és a munkaerőpiacon való elhelyezkedésnek. Ebben kulcsfontosságú szerepet töltenek be azon információs rendszerek, amelyek naprakész információkat nyújtanak a munkaerőpiac helyzetéről. Az egyik kiemelkedően fontos rendszer a tipikus pozíciók integrált rendszere (TPIR), amely multifunkciós, aktív eszközként szolgál a munkahelyek rugalmas betöltésére és a munkanélküliség szisztematikus redukálására.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 19. 12:46

 A www.tpir.sk oldalon megtalálható a rendszer rövid jellemzése magyar nyelven. A teljes weboldal szlovák nyelven ingyenesen elérhető a www.istp.sk weboldal felkeresésével (ISTP – Integrovaný systém typových pozícií). Az ISTP összekapcsolja a keresletet a munkakínálattal, racionalizálja a foglalkoztatással kapcsolatos közvetítői és tanácsadói szolgáltatásokat. Segítséget nyújt a szakmák és az alkalmazottak kiválasztásában, illetve a szakmák szerinti karrierfejlesztés értékelésében. Minden munkaerőpiaci résztvevőnek időt és pénzügyi eszközök igénybevételét takarítja meg és elősegíti a foglalkoztatottság növekedését. A rendszer fejlesztését a Munkaügyi Hivatal, a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium koordinálja a Trexima szakképzett kutatócsoport aktív tevékenységén keresztül.

Azon túl, hogy az ISTP kivételes képet nyújt a munkaerőpiac aktuális helyzetéről, a jövőbeni helyzet feltárása is legalább ennyire fontos. A dinamikus technológiai fejlődés és a vele kéz a kézben járó robotizáció és automatizáció révén egyre több lehetőség tárul elénk, viszont ezeknek a velejárója a munkaerőpiaci kereslet és kínálat szerkezetének lendületes változása, melyekre a munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt fel kell készülniük. Ezekre a jövőbeni munkaerőpaci illetve oktatási rendszeren belüli változásokra és kihívásokra a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium a „Munkaerőpiaci előrejelzések a Szlovák Köztársaságban II“ elnevezésű országos projekt segítségével hivatott reagálni. A projekt keretében Szlovákiában és nemzetközi viszonylatban egyaránt először voltak az egyes foglalkozások, régiók és gazdasági ágak szerint definiálva a munkaerőpiaci szükségletek és a végzősök elhelyezkedési esélyei. A projekt a munkaerőpiaci kereslet és a kínálat részletekbe menő vizsgálatával és egybevetésével, továbbá az elhelyezkedés esélymutatóinak bemutatásával segíti azokat az intézményeket, amelyek célja a munkaerőpiaci egyensúly helyreállítása és fenntartása, valamint az álláskeresők elhelyezkedésének támogatása. A projekten belül egy munkaerőpiaci előrejelzési rendszer kialakítására is sor került, amely a munkaerőpiaci kereslet és kínálat közötti összhang kialakítását szolgálja. Ezáltal segíti a pályaválasztók, illetve a pályamódosítók előrelátását, a munkaerőpiac által igényelt képzettségek feltárásával irányt ad az oktatásnak, és pontosítja a munkáltatók munkakeresleti várakozásait. Kiemelkedően fontos, hogy ezen információk a lakossághoz is eljussanak, ezért a projekten belül ki lett alakítva egy ingyenesen elérhető weboldal, a www.trendyprace.sk, ahol mindenki hasznos információkhoz juthat a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező végzősök szakmák szerinti elhelyezkedési esélyeiről, a bérekről, illetve az egyes foglalkozások jövőbeni kilátásairól.

trexima

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Matovič nekiment a Tisztességes Szlovákiáért mozgalomnak

Tévhitek az ételmérgezésről

Az alkalmazottak több mint harmada akar munkahelyet váltani, és jók az esélyeik

Tűzoltóakció a pozsonyi Lafranconi hídon, lezárták a D1-est

1,1 millió betegbiztosítási járadékot fizetett ki a Szociális Biztosító

WWF: hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?