PR CIKKEK

Bugár Béla: Szlovákia a Nyugathoz tartozik

Bugár Béla államfőjelölttel Szlovákia jövőjéről, Európán belüli helyéről, valamint a mai modern korban előttünk álló kihívásokról beszélgettünk.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 22. 09:40

Jövőre lesz 15 éve, hogy Szlovákia az Európai Unió és a NATO tagjává vált. Hogyan értékeli az eltelt időszakot?

Rögtön a legelején be kell vallanom, hogy nekem ez nem tűnik olyan távolinak. Még ma is élénken él bennem, ahogyan ezt két kormánycikluson át tartó intenzív koalíciós munkával elértük. Büszke voltam arra, amit az ország akkor elért, hogy végre megérkeztünk oda, ahová mindig is tartoztunk. Azóta már sok próbát kiálltunk és temérdek tapasztalatot gyűjtöttünk. Merem állítani, hogy Szlovákiából modern, európai ország lett.

Az utóbbi időben Szlovákiában is vannak olyan politikusok, akik megkérdőjelezik uniós tagságunkat, és még inkább a NATO-ban elfoglalt helyünket. A legutóbbi felmérések pedig azt mutatják, hogy már a lakosság körében sem annyira egyértelmű euroatlanti tagságunk támogatottsága.

Sajnos már nálunk is kezd elharapózni az emberek megfélemlítésére szolgáló álhírekre építő populizmus. Sajnálom, hogy a politikai életben is egyre több olyan véleményt hallani, melyek megkérdőjelezik EU-s illetve NATO-tagságunkat. A jövőnkre nézve ezt veszélyesnek tartom, és ez ellen tennünk kell valamit. A jelenlegi kormány számára szerencsére egyértelmű Szlovákia proatlanti és proeurópai irányultsága.

Amennyiben sikerrel járna a köztársaságielnök-választáson, Ön hogyan képviselné Szlovákiát külföldön?

Csak egy egészséges öntudattal rendelkező ország lehet sikeres partnere más országoknak. El kell érnünk, hogy Szlovákia minden polgára büszkén gondolhasson hazájára. Függetlenül attól, hogy milyen a nemzetisége. A büszkeség egyben felelősséggel is jár, amelyet minden egyes tettünkért és szavunkért vállalnunk kell. Megengedhetetlen, hogy a köztársasági elnök a külföldet használja fel országa belső konfliktusainak a megoldásához. Ezzel nemcsak a saját személyét és hivatalát gyengíti, hanem az ország megítélését is súlyosan rontja. A köztársasági elnök nem tévesztheti össze a büszkeséget az önteltséggel és a gyűlölettel. Csak így képviselheti hazánkat erős partnerként a V4-ek és az Európai Unió keretében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Több ezer tüntető kívánt boldog karácsonyt Orbán Viktornak

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Hosszú Katinka és a magyar férfi vízilabda-válogatott az év legjobbjai a FINA-nál

16 éve volt utoljára fehér karácsony az egész országban, a Csallóköz és a Mátyusföld most is kimarad belőle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?