PR CIKKEK

A böjti büfében kemencében sült kenyeret, sajtot, szendvicskrémet kóstolhatnak a vendégek

Kürt | A hétvégén kőtésfesztivált rendeznek Kürtön
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 21. 11:12

A csíráztatott gabonából sütött böjti eledel ünnepét tartják ezen a héten szombaton az érsekújvári járásbeli Kürtön. A faluházban 14 órától gazdag programmal, kőtéskóstolóval és versennyel várják a közönséget a szervezők.

A tizenötödik alkalommal rendezett Kürti Kőtésfesztivál ötletadója Sütő Zsolt borász, a vándordíj megalapítója. Danczi Mónika a községi hivatal kultúrfelelőse, a fesztivál egyik állandó szervezője elmondta, az előadásokkal hangsúlyozni szeretnék a fesztivál szakmai jellegét és felhívni a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a kőtés egészséges, érdemes megtanulni a készítését. A versenyzők kőtéseit szakmai zsűri értékeli, a pontozók között lesz olyan kürti asszony, akinek értékes tapasztalatai vannak a böjti eledel készítésével, továbbá Póda Erzsébet szerkesztő, Korpás András nemzetközi hírű szőlőnemesítő és borász, aki évek óta részt vesz a fesztiválon. Új tagként csatlakozik a zsűrihez Dolán György akadémiai művész, aki még sosem volt az eseményen, de nagy rajongója az ételnek. Jelen lesz Viola Miklós, Nyitra megye egészségügyi bizottságának elnöke, aki legutóbb két évvel ezelőtt járt a fesztiválon és támogatta a rendezvényt, hogy a versenyzők a fesztivál logójával hímzett kötényt kapjanak ajándékba. Liszka József néprajzkutató először látogat a fesztiválra, a kőtéssel még csak ismerkedik, ezért megígérte a szervezőknek, hogy a rendezvény végén megosztja újszerű tapasztalatait a jelenlévőkkel. Győry Attila író évek óta támogatja, családjával együtt látogatja a rendezvényt, a versenyzőket a Családi Könyvklub ajándékkönyveivel ösztönzi. A párkányi Pásztortűz néptánc csoport böjti táncokat ad elő, szakmai előadást tart Nagy Éva élelmiszervegyész, majd Vass Laura gasztroblogger, lesz továbbá képzőművészeti kiállítás és kézművesek kirakodóvására.

A böjti büfében házi sajtot, kenyeret, kürti szendvicskrémeket, ízesített mézet vásárolhatnak az érdeklődők. A kürti cserkészek megnyitják a hagyományos jótékonysági kőtésvásárt és remélhetőleg a versenyben résztvevők is hoznak eladásra szánt kóstolót a vendégeknek. Az Új Szó a rendezvény médiapartnere.

kotes

A hagyományos böjti eledelt helyben is megkóstolhatják, és a vásárban vehetnek belőle a családnak

Önnek ajánljuk

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Kigyulladt egy lakás Tőketerebesen, egy gyerek meghalt

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

Jogerősen elutasították Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátási kérelmét

A középiskolások 75%-a Čaputovát választaná meg elnöknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?