Panoráma

Visszakerül a prágai Óvárosi térre a Mária-oszlop

Mégis visszakerül Prága történelmi központjába, az Óvárosi térre annak a barokk Mária-oszlopnak a másolata, amelyet 1918 novemberében, röviddel a Habsburg-monarchia bukása után döntött le a tömeg egy tüntetésen, mivel az oszlopot a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképének tartották.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. február 23. 19:30

aa
Husz János szobra az Óvárosi téren (Fotók: Shutterstock, petrvana.info/marianskysloup.info)

Az eredeti oszlop másolatát Petr Váňa szobrász készítette el. A prágai városi tanács több, egymásnak ellentmondó döntés után a közelmúltban jóváhagyta, hogy azt az Óvárosi téren, a ledöntött oszlop helyén állítsák fel. A munkák hétfőn kezdődtek, és a tervek szerint a Mária-oszlop újbóli felavatására szeptemberben kerülhet sor.

A Mária-oszlopról és másolata felállításáról Prágában a kilencvenes évek közepétől éles társadalmi vita folyik. Bár az oszlop mása már évek óta kész, a városi tanács még tavaly nyáron is elutasította az engedélyezést. Több történész szerint a cseh múlt megtagadása lenne, ha a Mária-oszlop visszakerülne az Óvárosi térre. A városvezetésben módosult erőviszonyok miatt azonban a kö-zelmúltban a tanács jóváhagyta az oszlop másának felállítását, és a hivatalos építési engedélyt is kiadták.

Az Óvárosi tér a Mária-oszloppal a 19. és 20. század fordulóján
Az Óvárosi tér a Mária-oszloppal a 19. és 20. század fordulóján

Petr Váňa, aki a fennmaradt részek, valamint korabeli fényképek és háttéranyagok alapján készítette el az oszlop másolatát, a munkálatok helyszínén újságíróknak elmondta: az oszlop alatti helyet először a régészek tárják fel, mert az előzetes vizsgálatok szerint a föld alatt még mindig ott vannak  az 1650-ben állított eredeti szobor alapjai. A másolatot ezekre az alapokra kívánják elhelyezni.

„Az új Mária-oszlop felállítása április 24-én kezdődne, és terveink szerint szeptemberben felavatható lenne az emlékmű” – nyilatkozta a szobrász. Szerinte az alapokban van elhelyezve a Mária-oszlop alapító- levele is, amelyet a régészek várhatóan megtalálnak.

Az oszlopot 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntötte
Az oszlopot 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntötte

A prágai idő

Az Óvárosi téren húzódik a prágai meridián, a díszburkolat kövei között egy bronz csík és plakett jelzi a nyomvonalát. A helyi idő meghatározása végett 1652-ben létesítették e napórát, aminek árnyékvetője a nevezetes Mária-oszlop volt. E homokkőből épített barokk emlékmű tetején a Szeplőtelen Szűz szobra állt, s az oszlop gnómonként szolgált: a prágai meridiánvonal skálájára vetődő árnyéka segítségével határozták meg a Nap delelőpontját. Amikor 1918. november 3-án a felbőszült tömeg ledöntötte az oszlopot, a meridián is hasznavehetetlenné vált. Ma a kövezetbe simuló bronztábla emlékeztet: Meridianus quo olim tempus Pragense dirigebatur, azaz: E meridián segítségével határozták meg a múltban a prágai időt. (kagylokurt)

Petr Váňa Mária-szobra
Petr Váňa Mária-szobra

Az oszlopot 1650-ben annak emlékére emelték, hogy Prága a harmincéves háború végén, 1648-ban sikeresen visszaverte a svédek támadását, így a város megmenekült. A túlerőben lévő svédek ostroma alatt a prágaiak fogadalmat tettek, hogy ha sikerül megvédeniük városukat, hálául emléket állítanak Szűz Máriának.

Az oszlop – Jan Jiří Bendl alkotása – idővel sok cseh szemében a fehérhegyi csatát (1620) követő, gyűlölt osztrák és katolikus uralom jelképévé vált. Az oszlopot 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntötte. Csehszlovákia megalakulása (1918. október 28.) után országszerte számos, a Habsburgokhoz köthető szobrot döntöttek le. Szlovákiában hasonló volt a helyzet a magyar szobrokkal.

a

A prágai közhangulatra jellemző, hogy az 1989-es rendszerváltás után a mai napig csak egyetlen „Habsburg-szobrot” sikerült visszavinni a város köztereire. A Mária-oszlop az Óvárosi tér közepén állt, közel Husz János közismert szobrához. Többen úgy vélik, hogy a protestantizmus jelképét a katolicizmus jelképe kiegészítené. (MTI)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.