Panoráma

Szupergyors internetet hoz az 5G

Az 5G mobilszolgáltatás küszöbön álló elterjedése az iparnak és az egészségügynek jelenthet nagy előrelépést. Persze minden bizonnyal a lakosság sem bánja a szupergyors internetet, s azt sem, ha olyan helyen is kényelmesen letöltődnek az oldalak – például stadionokban, koncerteken, pályaudvarokon – ahol egyszerre sok ezer ember van jelen.
Hancz Gábor

2020. június 6. 15:00

Szupergyors internetet hoz az 5G
5G egy mobilcellában milliós nagyságrendű kérést képes kiszolgálni, így tízezrek csatlakozhatnak egyszerre a hálózathoz, az sem okoz fennakadást. (Fotó: Horváth Márton)

Győrben működik Magyarország elsőként hálózatba kapcsolt 5G-tesztrendszere, amit a Telenor indította el tavaly. Egy bázisállomás két antennával a Városház téren, egy másik szintén két antennával a Széchenyi István Egyetem területén kapott helyet, így a város úttörő szerephez jutott a fejlesztésben. A cél egyrészt az, hogy az éles bevezetés előtt gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a szolgáltató szakemberei, másrészt hogy az egyetemmel együttműködésben a technológia megismerésére biztassa a hallgatókat, kutatókat is. Az elmúlt egy évben kapacitásteszteket, hullámterjedési vizsgálatokat bonyolítottak a 3,6 gigahertzes frekvenciatartományban. A mérési tapasztalatok megerősítettek számos várt eredményt, illetve hogy az 5G egyik nagy előnye, a nagy sávszélesség már kézzelfogható közelségben van. A tesztek során 1,7 gigabit/másodperces letöltési sebességet értek el felhasználói szinten, egy cella maximális kapacitása pedig elérte a 4 gigabit/másodpercet.

Szlovákiában tavaly júliusban a 4ka bonyolította le az első 5G-videóhívást Besztercebányán, újságírók jelenlétében. De mi is az az 5G, és mivel tud többet, mint a jelenlegi 4G? – erről Wersényi Györgyöt, a távközlés magyarországi fellegvárának számító győri egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánját, Távközlési Tanszékének professzorát kérdeztük.

Százszor jobb értékek

A kutató elmondta: az 5G – amely rövidítés ötödik generációs mobilhálózatot jelent – nem is annyira új, hiszen évek óta fejlesztés alatt áll, igaz, csak most kezd elterjedni. „A 4G-ről az 5G-re váltás az átlagos felhasználók számára nem lesz annyira jelentős, mint amikor a 3G után megjelent a 4G, ami lehetővé tette a ténylegesen jól használható mobilinternetet – fejtette ki. – Az 5G egyrészt azért jobb a 4G-nél, mert nagyobb áteresztőképesség, adattovábbítási sebesség jellemzi. Itt már nem megabit, hanem gigabit/másodpercekről van szó, azaz a különbség legalább tízszeres lesz. Ez ugyanakkor egyelőre még csupán ígéret, jelenleg két-háromszoros növekményről beszélhetünk. A másik előnye a hozzáférési és a válaszidő csökkenése az ezred másodperces kategóriába, ami tízszer vagy akár százszor jobb érték, mint a 4Grendszerek esetében. Általa gyakorlatilag valós idejű kommunikációra nyílik mód.”

Ezek a tulajdonságok nem elsősorban a lakosságnak jelentenek jó hírt. Persze az egyszerű felhasználók is jól járhatnak, hiszen a nagyobb sebességű internet jobb minőségű videókat, online játékokat tesz lehetővé, gyorsítja a letöltést. Az 5G emellett a wifi alternatívájának ígérkezik. Ott lehet érdemes wifi helyett helyi 5G-hálózatot kiépíteni, ahol rendszeresen sok ember gyűlik össze. Tipikusan ilyenek a stadionok, a koncertek, a kórházak vagy a pályaudvarok. Ezeken a helyeken ma gyakran azt tapasztalják az emberek, hogy akadozik a net, az 5G azonban egy mobilcellában milliós nagyságrendű kérést képes kiszolgálni, így tízezrek csatlakozhatnak egyszerre a hálózathoz, az sem okoz fennakadást.

Gépek utasítják egymást

Wersényi György szerint az új technológia igazi haszonélvezője az ipar vagy az egészségügy lehet. „Az 5G a nagy adatsebesség és a kis késleltetési idő miatt lehetővé teszi, hogy például egy üzemben gépek százai legyenek összekötve és adjanak utasításokat egymásnak. A vevők ebből persze lehet, csupán annyit vesznek észre, hogy egy termék kevesebbe kerül, mert olcsóbb lett a gyártás – részletezte a kutató. – A műtéti eljárások fejlődését szintén elősegítheti ez a fejlett technológia, amelynek révén távolról is elvégezhetővé válnak a beavatkozások: egy orvos az egyik kontinensen »foghatja« például a szikét, amellyel akár egy másik kontinensen fekvő beteget műt. Eleinte persze valószínűbb, hogy konzíliumokhoz fogják használni, akár operáció közben, mondjuk azért, hogy egy másutt tartózkodó specialista valós időben segítsen.” Mint a professzor kifejtette, a 4Ghez képest az 5G mobilhálózatok esetében a technológiai ugrás abban valósul meg, hogy a szolgáltatások magasabb frekvenciára költöznek. Itt már gigahertzekről, milliméteres hullámsávokról beszélünk. „Ugyanakkor van egy ökölszabály: minél nagyobb a frekvencia, annál nagyobb sebesség érhető el, viszont egyre kisebb, de több antennára van szükség hozzá, mert közben a hatótávolság pedig csökken – mondta. – Már a 6G – amit még nem neveznek így – kutatásai is megkezdődtek, ami a terahertz, terabit/másodperc tartományban történő kommunikációt jelenti. Ez az 5G-konferenciákon már rendszeresen téma. Bár ez még csak nagyon kísérleti fázisban van, az biztos, hogy a még magasabb frekvencia még kisebb hatótávolságot jelent, így csak az egymáshoz nagyon közeli gépek, eszközök tudnak majd így kommunikálni egymással.”

Ez a sugárzás nem ionizál

Az elmúlt hetekben sokan felfigyelhettek azokra a hírekre, hogy az Egyesült Királyságban egyesek adótornyokat rongáltak meg – attól tartanak, hogy az 5G és a koronavírusjárvány között összefüggés van. Wersényi Györgynek rendkívül határozott véleménye van az összeesküvés-elméletről. Emlékeztetett arra: az elektromos távvezetékek elterjedésekor is sokan féltek, hogy betegséget okoznak. Ilyen aggodalmak rendre felbukkannak új technológiák megjelenésekor, s a kezdetek óta jelen vannak a mobilhálózatok esetében is. Az egészségkárosító hatásokat azonban még soha nem bizonyította senki, az pedig nyilvánvaló képtelenség, hogy az 5G és a járvány között bármilyen összefüggés lenne.

„Ezek az elektromágneses sugárzások nem ionizáló sugárzások, nem roncsolják semmilyen molekula szerkezetét. Az egyre magasabb frekvenciákkal ugyanakkor közeledünk azokhoz az értékekhez, amelyekre a vízmolekulák már jól reagálnak, rezegni, így melegedni kezdenek. Ezen az elven működnek a mikrohullámú sütők – magyarázta a professzor. – Ennek alapján még érthető is lenne a félelem, csak nem szabad kifelejteni a számításból, hogy a mikróknál a teljesítmény, a sugárzás intenzitása az elsődleges. Az ételmelegítést több száz wattal végezzük, a mobilhálózatoknál pedig ennek tört részéről, jóval az egészségügyi határértékek alatti számokról van szó.”

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.