Panoráma

Sárközy Pál: "alattyáni fiú vagyok"

Alattyán | Régi családi emlékek után kutat két napon át Szolnokon Sárközy Pál, Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök édesapja. Sárközy Pál látogatása első napján a szolnoki levéltárban és gyermekéveinek, illetve ifjúkorának másik fontos színhelyén, Alattyánban járt.
MTI

2009. október 10. 18:40

jéghegy globális felmelegedés

A 2200 lelket számláló jászsági kistelepülés már délelőtt a vendégvárás lázában égett. Sárközy Pál azonban a korábban előre jelzett 11 óra, majd később dél körülire módosított időpont helyett csak 13 óra után néhány perccel érkezett a községházához.
    Kissé fárasztó volt és hosszúra nyúlt a tiszteletére adott előző esti fogadás Szolnokon – árulta el a gondolatait olykor akadozva, ám ékes magyarsággal szavakba öntő vendég, aki arcvonásaiban megszólalásig a fiát idéző, elegáns, szálfa termetű, 81 éves férfi.
    A vendéget rendhagyó ebéd várta a polgármesteri hivatal dísztermében. "Arra törekedtünk, hogy magunkat adjuk, ezért kizárólag magyaros, illetve helyi specialitások, így tyúkhúsleves, disznótoros, alattyáni sajtkülönlegességek és rétes alkotja a menüt" – fogalmazott a protokolláris üdvözlést és bemutatásokat, valamint a település általános ismertetését követően Koczkás Gábor polgármester.
    Sárközy Pál szemmel láthatóan örömmel fogadta e gesztust és miután szabadkozva előre bocsátotta, hogy így közel hetven év kihagyás után nehezen találja a megfelelő magyar kifejezéseket, elfogódottan csak annyit mondott: "alattyáni fiú vagyok". Később arról is beszélt, hogy örömmel tölti el a régi barátok, ismerősök és az emlékeiben még sokkal egyszerűbb, szegényesebb kistelepülésként élő Alattyán viszontlátása.
    Barátságosan állva az újságírók rohamát a felé záporozó kérdésekre válaszolva úgy fogalmazott: a szíve félig mindig itt maradt és e látogatással most visszahozta a másik felét is azért, hogy visszatérjen gyermekkori emlékeinek egyik legfontosabb színhelyére, amely a fél éve készülő és várhatóan jövő ősszel megjelenő családi monográfiában is fontos szerepet kap majd.
    A vendég az ebédet követően megtekintette Alattyánban Gecse Árpád, a jászság festőjének emlékházát, a Sárközyek néhány emlékét is őrző helytörténeti kiállítást és a falu templomát. Vendéglátói ezen kívül elkalauzolták arra a helyre, ahol egykor a régi családi birtok állt, illetve a francia köztársasági elnök édesapja Jászberényben nagybátyja, dr. Maár-Tóth Lajos sírját is felkereste.
    Tervezett programja szerint a szolnoki születésű Sárközy Pál vasárnap felkeresi többek között édesapja egykori munkahelyét, a megyeszékhely polgármesteri hivatalát, ahol Nicolas Sarkozy nagypapája alpolgármester volt hajdanán.
    Ezen kívül megtekinti azt a két házat is, mely a családjáé volt, s ahol egykoron maga is lakott, valamint ellátogat a Sárközyek síremlékéhez a szolnoki római katolikus temetőben. Látogatásán a család monográfiáját készítő írónő és a francia televízió is elkíséri.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs (középen), az Összefogás elnöke szerint ha az építési törvény javasolt változatát fogadnák el, akkor az építési engedély tízszer, hússzor is drágább lehetne a jelenleginél ⋌(TASR-felvétel)

A Szövetség szerint is rossz az új építési törvény tervezete

Parlament

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Vladimír Lengvarský
Frissítve

A beoltottak júniustól európai tanúsítványt kapnak

spanyolnátha

GALÉRIA: A történelem 10 leghalálosabb járványa

Ikea

Veszélyes termékekre figyelmeztet az IKEA

hold

Teljes holdfogyatkozás a jövő héten. Milyen lesz a vérvirágos szuperhold?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.