Panoráma

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsát

Az alabamai Mobile folyó fenekén megtalálták az utolsó ismert, Clotilda nevű rabszolgaszállító hajó roncsait. A csaknem 160 éve elsüllyedt hajó Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. május 26. 14:00

Lorna Gail Woods, a Clotildán szállított Charlie Lewis leszármazottjának családfája. Lewis egyike volt az Alabamába eladott utolsó rabszolgáknak. - TASR/AP-felvétel

Az Alabamai Történeti Bizottság (AHC) közleménye szerint a hajó maradványainak felkutatása egy évig tartott. A tudományos munkában a Search Inc. tengerirégész-csoport és a Smithsonian Afrikai–Amerikai Történeti és Kulturális Nemzeti Múzeum is részt vett. 

A Clotilda volt a történeti kutatások szerint az utolsó hajó, amely Afrikából elrabolt embereket szállított Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított. 

1860-ban a Clotilda 110 férfit, nőt és gyermeket szállított Afrikából Alabamába egy 2007-ben megjelent történeti munka alapján, amely a rabszolga-kereskedők és a rabszolgák utódainak elbeszéléseit dolgozta fel.

Az Alabamába szállított rabszolgák egy része rabszolga-kereskedőkhöz került, de többségük Mobile-ban maradt. A polgárháború után utódaik alapították meg Mobile környékén saját városukat, a még ma is létező Afrikatownt. Közülük sokan visszatértek volna Afrikába, de nem volt pénzük az útra. 

Az Alabamába szállított rabszolgák utódai a polgárháború után alapították meg Mobile környékén saját városukat, a még ma is létező Afrikatownt
Az Alabamába szállított rabszolgák utódai a polgárháború után alapították meg Mobile környékén saját városukat, a még ma is létező Afrikatownt

„Most elmesélhetjük a történetüket”– mondta Lorna Gail Woods, az egyik rabszolga leszármazottja a Smithsonian magazinjának. Eddig ugyanis a bizonyítékok hiányában sokan kétségbe vonták a Clotilda körüli eseményeket.

A hajót a kutatások szerint 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a rabszolgaszállítás bizonyítékait.

Három évvel később, a polgárháború kellős közepén Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban. Frederick Hiebert, az amerikai Nemzeti Földrajzi Társaság régésze a National Geographic folyóiratban közölt felfedezés jelentőségét kiemelve hangsúlyozta, hogy a hajó megtalálása az amerikai történelem számos fejezetét új fénybe állítja. (MTI, ORF)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés a gyermekorvos az országban

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Foci és biliárd a tévében

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Legfrissebb galériák
Olvasta már?