Panoráma

Hogyan beszél a papagáj?

London.
ÚJ SZÓ ONLINE

2004. szeptember 13. 10:00

London. A papagáj éppen úgy beszél, mint az ember: nyelve mozgatásával különféle hangokat, köztük magánhangzókat tud megformálni a gégéjéből kiáramló levegő segítségével: ez azt jelenti, hogy a törzsfejlődés során legalább kétszer – a papagájoknál és az embernél – alakult ki a formánsok képzésének képessége – idézte a Nature című brit tudományos folyóirat a Current Biology című kiadványban megjelent tanulmányt.

A kutatók eddig úgy hitték, hogy a madarak beszédüket az emberi gégének megfelelő szervükben hozzák létre, és ott is modulálják, vagyis hogy nyelvüknek nincs szerepe beszédükben. Tény, hogy alig, de látni, amint a papagájok húsos nyelve mozog „beszéd” közben, s Gabriel Beckers, a leydeni egyetem kutatója rászánta magát, hogy megvizsgálja, van-e mozgásnak jelentősége.

Az idézett tanulmány szerzői, Gabriel Becsers és Brian Nelson úgy vélekednek, hogy a madárdal – vagy éppen a beszéd – az emberi beszédnek és a kommunikatív viselkedés fejlődésének kiváló modellje, hiszen tanulni kell, csak hallás után tanulható, s ennek megfelelően a madarak agyában külön központok segítik a dalolást és az utánzást, mint ahogyan az emberi agyban külön beszédközpont működik. Ám a papagájok e képességüket nem csupán az emberi beszéd utánzására használják: a magánhangzók használata sokkal gazdagabb kommunikációt tesz lehetővé számukra, mint ahogy más madarak „érintkeznek egymással”. Emellett szól az is, hogy amíg a legtöbb madár csak bizonyos időszakokban énekel, például a hímek a párzási időszakban a nőstények csábítására, addig a papagájok, a hímek és a nőstények egyaránt, állandóan kommunikálnak – állítja a felfedezéssel kapcsolatban Irene Pepperberg, a Massachussetts Egyetem (MIT) munkatársa, aki asszisztenseivel sok éve tanítja és tanulmányozza az Alex névre hallgató afrikai papagájt.

Önnek ajánljuk

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Újra iható a csapvíz Csicsón és Füssön

A szomszédos házakat is megrázta a robbanás Nyitra mellett

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?