Panoráma

Ami foglalkoztat a VASÁRNAPBAN: Katasztrófák éve – az USA 2017-ben

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 11. 17:04

Rekordszámú természeti csapást szenvedtek el az USA lakosai idén. Az eredmény: lakhatatlanná vált régiók, menekültek, és egy elnök, aki még mindig nem hajlandó tudomásul venni a klímaváltozás veszélyeit.

Olvasom az amerikai National Centers for Environmental Information oldalát, ahol 1980-óta listát vezetnek az Amerikai Egyesült Államok területén történt olyan természeti katasztrófákról, melyek legalább 1 milliárd dolláros kárt okoztak. Idén eddig 15 került rá, s az évből hátravan még egy hónap. Hét évvel ezelőtt a felsorolás sokkal rövidebb volt: 5 katasztrófát jegyeztek fel.

Az idei listán található három hurrikán, egy hárommillió hektárt érintő tűzvész, tornádók, árvizek, fagy és gyümölcsöket megsemmisítő jégeső, továbbá Észak- és Dél-Dakota, valamint Montana államban az év elején bekövetkezett súlyos szárazság. Az aszályba a statisztikák szerint senki sem halt bele, viszont 2,5 milliárd dollár volt a kár. Az augusztusi és szeptemberi három hurrikán együtt 217 ember halálát okozta, az anyagi károk felmérése pedig még folyik.

Mi történt Houstonban? Mi a helyzet Puerto Ricóban? Hogyan oldja meg a helyzetet az amerikai kongresszus? Milyen intézkedések várhatóak? Mire számíthatnak az amerikaiak? Hogyan lehet túlélni egy hurrikánt?

Ezekre a kérdésekre is választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Molnár Miriam, Amerikában élő munkatársunk írását.

Önnek ajánljuk