Panoráma
A két Jeanne d'Arc (Facebook)

Afrikai lesz a leghíresebb francia szűz

MTI

2018. február 24. 12:44

Orleans | Felháborodott kommenteket váltott ki francia szélsőjobboldali és idegenellenes portálokon, hogy egy félig afrikai származású nő fogja megszemélyesíteni Szent Johannát az idei évfordulós rendezvényeken Orléans-ban.

A benini apától és lengyel anyától származó 17 éves lányt, Mathilde Edey Gamassou-t 250 jelölt közül választották a francia nemzeti hős, Jeanne d'Arc 50. „inkarnációjának”. Egy muszlimellenes portálon azt írták, hogy az orléans-i szüzet jövőre burkába öltöztetik, egy másik portálon „félvérek melletti propagandával” vádolták a szervezőket.
 
A zsűri vezetője, Benedicte Baranger szomorúnak nevezte, hogy egyesek politikai haszonszerzésre használják fel a témát. Hangsúlyozta, hogy a félvér lány pontosan megfelel a kritériumoknak, amelyek alapján minden évben kiválasztják Jeanne d'Arc megszemélyesítőjét:

Több mint 10 éve Orléans-ban él, ott jár gimnáziumba, katolikus vallású és szabadidejében karitatív munkát végez, mindemellett „érdekes személyiség”.

Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár leszögezte, hogy Franciaországban nincs helye a rasszista gyűlöletnek.

Orléans-ban már 589. alkalommal emlékeznek meg arról, hogy a százéves háborúban, 1429 áprilisában Jeanne d'Arc vezetésével győzelmet arattak a várost ostromló angolok fölött. Az idei rendezvényeket április 28. és május 8. között tartják.

Önnek ajánljuk