Panoráma

A rendszerváltó napok kronológiája – hétről hétre

Mi történt 30 évvel ezelőtt az évnek ebben az időszakában?
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. december 8. 12:00

Az 1989-es rendszerváltás üzenete
- Képarchívum

1989. december 9., szombat

 • Az FMK felszólítja az SZNT magyar nemzetiségű képviselőit a lemondásra, és időközi választás kiírását követeli.
 • A Csemadok Néprajzi Szakbizottságának ülésén bejelentik az 1974-ben felszámolt Csehszlovákiai Magyar Néprajzi Társaság újjáalakulását.

1989. december 10., vasárnap

 • Gustáv Husák köztársasági elnök Marián Čalfa miniszterelnökkel az élen kinevezi a „nemzeti egyetértés kormányának” elnevezett új szövetségi kormányt. 1948 óta ez az ország első kormánya, amely nem kommunista többségű. A kormányban az ellenzék képviseletében helyet kap mások mellett Ján Čarnogurský, Jiří Dienstbier és Václav Klaus.
 • A kormány kinevezését követően lemond köztársasági elnöki tisztségéről Gustáv Husák. A Polgári Fórum és a VPN bejelenti, hogy Václav Havel köztársasági elnökké jelölését támogatja.
 • A Szlovák Megújhodás Pártja az 1948-ban felbomlasztott Demokrata Párt jogutódjának nyilvánítja magát, és felveszi annak nevét.

1989. december 11., hétfő

 • A Szlovák Nemzeti Front KB Elnöksége – az SZLKP akcióbizottsága, a Demokrata Párt, a Szabadságpárt és több szlovák társadalmi szervezet támogatásával – Alexander Dubček köztársasági elnökké választása mellett száll síkra.

1989. december 12., kedd

 • A kormány után a Szövetségi Gyűlés is elítéli Csehszlovákia 1968. augusztus 21-i megszállását, egyben támogatásáról biztosítja a szovjet csapatok kivonásáról folytatandó tárgyalások megkezdését.
 • Milan Čič miniszterelnökkel az élen újjáalakul a szlovák kormány is, amelynek 15 tagja közül csupán 6 kommunista. A kormánynak Varga Sándor személyében első ízben van magyar nemzetiségű alelnöke.
 • Az FMK nyilatkozatot ad ki a szövetségi kormány összetételéről, amelyben sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy nem hozták létre a kisebbségi ügyekben illetékes miniszteri tárcát.

1989. december 13., szerda

 • A Csemadok Elnöksége a nyugdíjba vonuló Strasser György helyett Lacza Tihamért nevezi ki a Hét című hetilap főszerkesztőjévé, s 1990. március 9-10-re összehívja a szövetség rendkívüli országos közgyűlését.
 • A nyitrai Pedagógiai Kar magyar diákjai nagygyűlésen követelik a kar teljes jogú magyar tagozatának visszaállítását.

1989. december 15., péntek

 • A VPN Koordinációs Bizottsága kiadásában megjelenik Pozsonyban az FMK által szerkesztett Nap című független napilap első száma. Főszerkesztője Hunčík Péter. Bár a lap napilapként határozza meg magát, ténylegesen heti két alkalommal sikerül megjelentetni.

 

Összeállította Popély Árpád

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Szlovákia készülődik a koronavírusra

Szlovákiában lassan csökken az antibiotikum-fogyasztás

g

Mi a fene történt a kastélyban?

Boženík

Róbert Boženík a Feyenoordé

Lenka Balkovičová

Egy szakértő átvizsgálta Marian Kočner és a Markíza könyvelését, váltókat nem talált

Tévhitek az influenzáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.