Panoráma

A leggazdagabb csehek és szlovákok

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. október 8. 21:25

Változatlanul Petr Kellner, a PPF beruházási-pénzügyi csoport tulajdonosa a leggazdagabb ember Csehországban, vagyona mintegy 310 milliárd korona a Forbes magazin cseh kiadásának honlapján csütörtökön megjelent leggazdagabb csehek listája alapján.
A második helyen Andrej Babiš, a vegy- és élelmiszeripari Agrofert holding tulajdonosa, a harmadikon Radovan Vítek ingatlankereskedő áll 88, valamint 57 milliárd koronával. Mindhárom vállalkozó vagyona emelkedett tavaly óta: Kellnerét akkor 255, Babišét 70, Vítekét pedig 51 milliárd koronára becsülte a Forbes.
 
A 70 leggazdagabb cseh állampolgár között idén 11 újonc van. Vagyonuk együttes értéke 1039 milliárd korona, első ízben lépte át az 1000 milliárdos határt.
 
„Bár az Agrofert jelenleg formálisan két alap tulajdonában van, a nyereség azonban egyetlen emberé, Andrej Babišé, ezért őt továbbra is a milliárdosok között tartjuk számon” – jegyezte meg a Forbes magazin Andrej Babišsal kapcsolatban.
 
Babišnak, aki májusig a cseh kormány első alelnöke és pénzügyminisztere volt, az összeférhetetlenségi törvény miatt kellett vagyonát úgynevezett megbízotti alapokba helyeznie. Az Andrej Babiš vezette ANO mozgalom jelenleg a legnépszerűbb politikai tömörülés Csehországban, és várható, hogy megnyeri a két hét múlva sorra kerülő képviselőházi választást, ami elnökének újra politikusi szerepet, ezúttal miniszterelnöki pozíciót hozhat.
 
Ha a szlovákiai gazdagok listáját vesszük szemügyre, ott is szerepel a pozsonyi születésű Andrej Babiš neve, mégpedig a leggazdagabb szlovákok listájának legelején. Bár nem él Szlovákiában, a Forbes szlovákként vezeti. Őt követi 1,02 milliárd euróval a 49 éves Ivan Chrenko, aki a HB Reavis ingatlanfejlesztő vállalatának köszönheti gazdagságát. 650 milllió eurója van Jaroslav Haščák vállalkozónak, a Penta Investments Limited egyik csúcsvezetőjének, aki ezzel a harmadik leggazdagabb szlovák. (MTI, forbes)
Önnek ajánljuk