Csábítás

Mit jelent, ha titokzatos iratok kerülnek ki állami intézményekből? 
TASR-felvétel
Fura dokumentumok keringenek az éterben a napokban. A múlt héten Lucia Nicholsonová ellenzéki képviselő kapott egy titokzatos iratot, amely állítólag a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségtől (NAKA) származik, s melyből állítólag az derül ki, hogy Andrej Danko SNS-elnöknek személyesen is köze van az oktatásügyi tárca botrányos pályázataihoz. 
 
A másik dokumentum Andrej Kiska választási kampányához kapcsolódik, s arról szól, az elnök cége jogtalanul könyvelte el Kiska kampánytámogatását önköltségként. Bár az utóbbi esetben Kiska elnök megerősítette a dokumentumok hitelességét, majd azt is elmondta, vállalata végül befizette a kirótt adót és a bírságokat is, a két eset mégis jelentős hasonlóságokat mutat. 
 
Legfőképp abban, hogy mindkét dokumentum forrása állami hivatal, nyilvánvaló célja pedig az illető politikusok kompromittálása. Ahhoz sem kell eszelősnek lennünk, hogy lássuk: mindkét szóban forgó politikus – Andrej Danko és Andrej Kiska – lejáratása a legnagyobb kormánypártnak áll érdekében. 
 
Így összeadva elég nyugtalanító kép tárulkozik elénk. Talán kicsit meredek a hasonlat, de az embernek akaratlanul is a Mečiar-éra jut eszébe, amikor a köztársasági elnök a kormányhatalom első számú ellenségének számított. A kormányzat ehhez méltón az állami gépezet teljes arzenálját bevetette a Michal Kováč elleni küzdelemben, beleértve a titkosszolgálatokat, aminek hírhedt kicsúcsosodása az államfő fiának elrablása volt. Az már csak adalék, bár egyesek számára talán nem érdektelen, hogy mindezzel nem Kováčot, hanem pont Mečiart sikerült lejáratni, tehát a manőver éppen ellenkezőleg sült el a tervezetthez képest. 
 
Egy ilyen emlékű országban különösen óvatosan kellene bánni a politikusokat kompromittáló infókkal. A mindenkori államhatalom számára mindig is csábító marad a kezében lévő eszközök – az adóhatóságok, a rendőrség, a titkosszolgálatok – által elérhető érzékeny információk felhasználása a politikai küzdelemben, s csakis az adott szubjektum politikai fejlettségén, no meg a közeg toleranciaküszöbén múlik, mennyire élnek is a lehetőséggel. Az, hogy a Danko és Kiska elleni támadások pont most jönnek elő, amikor Danko nekiment a Smernek, illetve amikor Kiska élesen kritizálja a kormányt az európai pénzek körüli botrány miatt, arra enged következtetni, hogy a csábítás ezúttal is túl nagynak bizonyult.

Ajánló