Menekülés a valóságba

Szerencsére nem igazi, hús-vér munkások szerelték le a keresztény jelképet, csak a Lidl áruházlánc grafikusainak huncut kezei ügyeskedtek kicsit a fagyasztott muszaka meg az olcsó feta sajt csomagolásán található fényképpel. Lám, ilyen képlékeny és alakítható a világ – legalábbis az a virtuális. 
Az óriási baj azzal van, hogy sok ember agya már csak virtuálisan működik. Például azé, aki ezt az egész keresztretusálást kitalálta. A Lidl nem is tudja megmagyarázni, miért tette: csak sajnálkozott egy sort, hogy senkit sem akartak megbántani, de annak részleteibe már nem mentek bele, miért kellett lecsippenteni azokat az egyébként alig észrevehető kereszteket a kupolatetőkről, miért is sérti a vállalat „vallási neutralitásának” elvét, ha egy létező épület létező keresztje ott van azon a szerencsétlen csomagoláson. 
 
Két lehetséges magyarázat van. Az egyik, hogy a Lidl csak óvón és lelkiismeretesen törődni akar nem keresztény vásárlóinak életével – mert nyilván több olyan rettenetes eset is eljutott hozzájuk, hogy a más vallású vásárlóik közül többet dzsinnek, máridok rántottak a feneketlen pokol mélyére, agyonsújtotta őket Zeusz villáma, vagy leharapta karjukat a lófejű démon, miután szájukba vettek egy szelet lidlis feta sajtot. 
 
A másik, hogy csak simán úgy gondolják, az uniformizált világ, amit ezzel a csomagolással teremteni akarnak, jót tesz a profitnak. Ki tudja, talán még valami belső felmérésük is van arról, hogy kicsivel rosszabbul fogy az extra szűz olívaolaj mondjuk Brüsszel vagy Frankfurt muszlim többségű kerületeiben, ha van a csomagolásán kereszt. Ez azonban elég valószínűtlennek tűnik, sőt, inkább a dezinformációs weboldalak elmebeteg összeesküvés-elméleteire hajaz, amelyeket olyanok szoktak megosztani a Facebookon, akik szerint a magyarok a Szíriuszról jöttek, Jézus magyar volt, és Dobogókő a világ szívcsakrája. 
 
És pont ezek a virtuális valóságban élő Facebook-huszárok jelentik a Lidl ellenpólusát ezen az idióta-libikókán, ők feszültek rá a témára tiszta erőből. Az ő valóságukban a Nyugat már egy posztapokaliptikus pusztaság, ahol muszlim hordák vágtatnak kis arabus lovaikkal föl és alá, a felégetett városok utcáin, autók roncsai közt, és az Eiffel-torony tetejéről müezzin szólítja imára az igazhívőket. 
 
Két totális virtuális valóság, ami itt egymásnak feszül. A sokat bírált píszí alamuszi óvatoskodása és virtuális „biztonságos terei”, meg a teljesen elbutult, paranoiás, internetes csőcselék armageddon-víziói csapnak össze a fagyasztott muszaka csomagolása felett. 
 
Szerencsére a csatazaj a virtuális világból nem szűrődik ki a normális emberek közé, akik úgy látják a világot, ahogyan az van. S ebben a világban a Lidl görög termékeit az veszi meg, akinek gusztusa van rájuk, és nem vizsgálgatja nagyítóval, ott van-e a kereszt, vagy sem – és tök mindegy, hogy keresztényről, muszlimról, hetednapi adventistáról, vagy Jedi-hívőről van szó. 
 
Santorini híres templomának azúrkék kupoláin pedig ott vannak a keresztek. Tartsa meg őket a helyükön a Mindenható még jó sokáig.

Ajánló