A HÉT ESEMÉNYE

Szombathy: Putyin az arénában

A hét legérdekesebb magyarországi híre egy sportpolitikai konfliktus régóta érlelődő betetőzése: az úszószövetség közgyűlésén a küldöttek egyhangú többséggel leváltották a sikersportág élére januárban beejtőernyőző elnököt, Bienerth Gusztáv gazdasági menedzsert.

Orbán Viktor (b) és Vlagyimir Putyin
SITA/AP-felvétel
A politikai hátszéllel, Hosszú Katinka farvizén érkező új vezető a Gyárfás-korszak végére akart pontot tenni, ám nagyon rosszul mérte fel az erőviszonyokat, nem látta az előd hosszú árnyékát, domesztikálás helyett hadakozott ellene, de nem csak ezért bukott meg ilyen csúfosan. Hogy miért tartott ilyen nevetségesen rövid ideig e sima beszédű, ám sportvezetőnek nem először alkalmatlan ember úszóelnöki kalandja, amely politikai sündörgéssel kezdődött és megalázó leváltással végződött? Emberünk sajnos nem mérte fel képességeit, és félreértette a számára ismeretlen közeget: azt hitte, bemegy parancsolgatni, mint egyszeri cégvezér a gyárba. Ezért lett a próbálkozásnak csúnya vége, kár ezt szétgyárfásozni szerintem – inkább örülni kell, hogy egy szakmai közösség, az úszótársadalom ennyire határozottan és egységesen képes kiállni az érdekeiért, s a változásokért, már nem először.
 
*  *  *
 
A hét kiemelkedő nemzetközi eseménye legyen szintén budapesti helyszínű: ismét Magyarországra látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki ezúttal a nemzetközi cselgáncsszövetség meghívására érkezett a Magyarországon rendezett világbajnokságra. 
 
A dzsúdórajongó orosz vezető a sportarénában találkozott a futballcentrikus magyar miniszterelnökkel, vagyis itt a tatamidiplomácia dominált. 
 
A romló amerikai–orosz viszony közepette Putyin nyugati diabolizálása csak erősödik, mégis hiba lenne e mostani randevút a magyar trójai faló újabb nyerítésének látni: a közép-európai orosz térhódítás újabb állomása helyett fogjuk fel inkább annak, ami: sportos vizitnek.

Ajánló